Pizza w niektórych badaniach jest powiązana ze zwiększonym ryzykiem raka prostaty (np. na obszarze Ameryce Północnej). Naukowcy oszacowali ryzyko bazując na danych z trzech badań przeprowadzonych we Włoszech w latach 1991-2002.

Dane dotyczyły:

  • 2569 kobiet z rakiem piersi,
  • 1031 z rakiem jajnika,
  • 1294 mężczyzn z rakiem prostaty,
  •  4864 osób z grupy kontrolnej.

W porównaniu z osobami, które nie spożywały pizzy, ryzyko:

  • było mniejsze o 3% dla raka piersi,
  • zwiększone o 6% dla raka jajnika,
  • zwiększone o 4% dla raka prostaty.

Osoby jedzące pizzę (co najmniej 1 porcję w tygodniu):

  • były narażone na 8% mniejsze ryzyko dla raka piersi,
  • na takie samo ryzyko dla raka jajnika,
  • i na 12% większe ryzyko dla raka prostaty.

Naukowcy uznali iż, te wyniki nie wskazują na istotną rolę pizzy pod względem zwiększania ryzyka nowotworów. 

pizza

Uwaga: Gallus S. i wsp. wykazali również, iż pizza znacząco zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych: https://www.nature.com/articles/1601997. 

Zanim pobiegniesz dalej z tą informacją, zastanów się i to dobrze. Gallus S. odnosił się do pizzy, jaką spotyka się we Włoszech. Nie ma ona nic wspólnego z wynalazkami, jakie są sprzedawane w Polsce. Tamta minimalistyczna pizza np. z pomidorami, czosnkiem, oregano, mozzarellą, bazylią, kaparami, karczochami, cukinią czy bakłażanem (zwykle góra 3-4 składniki) jest w Polsce nie tylko zwykle nieznana, ale bardzo często krytykowana. Niejeden właściciel lokalu dostał bardzo kiepskie komentarze za sprzedaż znakomitej pizzy bez dodatków. Pewien właściciel wiele miesięcy borykał się z klientami, którzy nie rozumieli, iż nie można dodawać do włoskiej pizzy ketchupu. Klienci próbowali obchodzić zakaz zamawiając małe porcje ketchupu do frytek. Dlatego włoska pizza może być względnie nieszkodliwa. Jednak nie można tego samego powiedzieć o wyrobach pizzopodobnych spotykanych w licznych restauracjach sieciowych. Z reguły są to pizze pełne mięsa (wg klasyfikacji IARC mięso wysokoprzetworzone jest rakotwórcze), polane tłustymi sosami (mają negatywny wpływ na otłuszczenie sylwetki, raka, ryzyko sercowo-naczyniowe) lub ketchupem (ryzyko otłuszczenia sylwetki, duża podaż węglowodanów o niekorzystnym wpływie na zdrowie). Szczególnie niekorzystne jest łączenie pizzy z alkoholem, co jest typowe w Polsce. Alkohol sam z siebie jest kancerogenem pierwszej klasy. I nic nie pomogłaby tu nawet dieta o udowodnionym, korzystnym wpływie na zdrowie (np. śródziemnomorska).

Referencje: Gallus S1, Talamini R, Bosetti C, Negri E, Montella M, Franceschi S, Giacosa A, La Vecchia C. “Pizza consumption and the risk of breast, ovarian and prostate cancer”. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16374234