Jedną z podstawowych wątpliwości, jakie mają kobiety próbujące uporać się z zaburzeniami miesiączkowania jest ustalenie odpowiednich dla tego celu proporcji makroskładników. Dużo się mówi o tym, że niskie spożycie tłuszczu prowadzi do dysregulacji cykli miesięcznych. Z kolei węglowodany są niezbędne do utrzymania prawidłowych poziomów - leptyny i [...]
Witam, był już post o gainerach, więc postanowiłem sie trochę wysilić i zrobić zestawienie znakomitej większości białek dostępnych na rynku. Nie reprezentuje żadnej firmy, białka są ułożone alfabetycznie, jestem obiektywny, mam nadzieję że nie wkradł się żaden błąd, zapraszm do czytania. Myślę że ten post pomoże szukającym odpowiedzniego dla [...]
Zacznij od oceny swojego potencjału. Gdyby starczyły tylko dobre chęci, wszyscy bylibyśmy mistrzami. A ponieważ tak nie jest, to znaczy, że nie każdy ma odpowiednie uwarunkowania genetyczne, aby osiągnąć sukces w zawodach kulturystycznych. Ocena własnego potencjału w kulturystyce jest o wiele trudniejsza niż w innych dziedzinach sportu. Na [...]
Jako, że temat jest w naszym dziale dalej popularny oraz dosc czesto poruszany postanowilem wkleic swoj artykul, ktory bral udzial w marcowej edycji konkunrsu w dziale "Odżywki, suplementy". Zacznę jednak od wklejenia linków dwóch wyróżnionych prac: http://www.sfd.pl/%5BART%5DSuplementacja_w_sportach_walki_by_faftaq-t395344.html by faftaq [...]
Znalazłem w sieci ciekawy art, chyba jeszcze się tutaj nie pojawił, wiec czytajcie Fałszerze jedzenia Polscy producenci żywności zaczynają naśladować zachodnie sposoby jej wytwarzania Przemysłowe metody w rolnictwie i przetwórstwie często powodują fałszowanie produktów i nabijanie klientów w butelkę. Na rynku spożywczym zapanowała [...]
Ostatnio pojawilo sie kilka pytan na temat maci ponizszy artykol w pelni obrazuje wlasciwosci owej rosliny. Jak widac roslina ma dosyc wszechstronne zastosowanie. ARTYKÓL zamieszczony dzieki uprzejmosci Dr farmacji Katarzynie Zurkowskiej. O prócz najbardziej popularnej nazwy hiszpańskiej i oficjalnej nazwy łacińskiej znane są nazwy zwyczajowe [...]
CZ.II. CZY NADMIAR NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH W DIECIE CZŁOWIEKA MOŻE SZKODZIĆ ZDROWIU? Awers + rewers, czyli złoty środek? W części pierwszej w przystępny sposób wyjaśniłem, dlaczego i w jaki sposób nadmierna ilość nienasyconych ( a przecież w odpowiedniej ilości działających prozdrowotnie) kwasów tłuszczowych może zagrażać [...]
GAINERY W PRAKTYCE ( Z SERII „BEZ SCIEMY") „Stale rozwijający się rynek suplementów oferuje niezwykle bogatą ofertę produktów. Poruszanie się w tak rozległym asortymencie i dokonanie właściwego wyboru, stanowi nie lada problem nawet dla doświadczonego sportowca, nie wspominając o amatorsko ćwiczących pasjonatach sportu i zdrowego stylu życia." [...]
1 Niektórzy badacze mają niezbite dowody, że istnieje ścisły związek między grupę krwi a charakterem oraz predyspozycjami zdrowotnymi. Grupa krwi zdradza, jakie choroby nam zagrażają. "Mam to we krwi" - obecnie wydaje się, że to coś więcej niż tylko normalne powiedzenie. Krew, ten tajemniczy płyn, krążący w tysiącach kilometrów tętnic, żył oraz [...]
Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
Choć nie wygrałem konkursu na arta o tej tematyce, postanowiłem podzielić się swoją pracą - może komuś się przyda. Sam właśnie przechodzę z redukcji na masę, więc mam nadzieję, że przy okazji ktoś wyłapie jakieś błędy merytoryczne w arcie i pomoże mi zejść z niewłaściwej drogi }:-( ----- Pisząc ten artykuł nie wiem o Tobie, czytelniku, prawie nic. [...]
[...] Increased dietary intake of EPA/DHA may be beneficial regardless of the ALA intake. http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15736913?dopt=Abstract badano wplyw diety bogatej w tluszcze wraz ze spozyciem duzej ilosci 0-3 gdy zwiekszono spozycie 0-3 z 1% do 12% zwoloniono dalsze przybieranie na wadze na diecie ktora nie prowadzi do szybkiego [...]
Otyłość jest ściśle powiązana z opornością insulinową. Oporność insulinowa z hiperinsulinizmem. Hiperinsulinizm może po wielu latach (trochę szybciej/trochę później) może doprowadzić do cukrzycy typu 2. .......blablabla Ale może od początku i odrobinę dokładniej........ Wstęp...... Otyłość jest choroba cywilizacyjną - niestety rosnącą w siłę. Co [...]
Jeśli inny dział, to przenieście . Jeśli niepotrzebne, to wywalcie. Witam, chciałbym przedstawić artykuł, który napisałem pod wpływem swoich przemyśleń i wiedzy zdobytej poprzez wysłuchanie seminariów na uczelni o zdrowym żywieniu oraz zaczerpniętej z książek akademickich, oraz ogólnodostępnej wiedzy na temat zdrowia. Są to zasady ogólne, dla [...]
Artykuł nie jest mojego autorstwa. Przeczytalem go na innym forum, gdzie ktos go wkleil (tez nie jego autorstwa) i pomyslalem ze warto go tutaj zapodac, a nie znalazlem podobnego wiec wklejam. Białka zbudowane z aminokwasów połączonych wiązaniami peptydowymi (i nie tylko) stanowią podstawowy element budowy tkanek ludzkiego organizmu. Budulec i [...]
To ja sciagne troche po Marcelu i rowniez wrzuce cos autorstwa p.Darka Szukały Dziedzina fizjologii żywienia wciąż dostarcza nam nowych, ciekawych informacji na temat roli różnych składników pokarmowych w procesie przemian metabolicznych, ich wzajemnego oddziaływania, oraz wpływu na kształtowanie wydolności organizmu, stanu naszego zdrowia, [...]
Cała prawda o... treningu aerobowym Prawie każdy, mający coś wspólnego z kulturystyką czy fitness, słyszał o treningu aerobowym lub go wykonuje, ale przez lata narosło wiele mitów na ten temat i wiele informacji nadal nie jest właściwie interpretowanych. Czy trening aerobowy jest dobry dla kulturystów budujących masę mięśniową? Czy należy ćwiczyć [...]
Co to jest przetrenowanie? Przetrenowanie jest skutkiem braku równowagi między treningiem i wypoczynkiem, Pociąga za sobą obniżenie wydolności fizycznej (potocznie zwanej formą sportową), obrażenia, osłabienie odporności i depresje psychiczne. Przetrenowani zawodnicy cechują się obniżoną wydolnością i nie są w stanie powtórzyć wcześniejszych [...]
Mit no. 1: Kaloria równa się kalorii; jeżeli dostarczasz mniej kalorii niż ich potrzebujesz, tracisz na wadze. Prawda jest tak, że indywidualne liczbowe zapotrzebowanie kaloryczne nie jest jedynym czynnikiem, który wpływa na kompozycję naszego ciała. Pod uwagę trzeba wziąć jeszcze parę innych determinantów: Termiczny efekt pożywienia (TEF). [...]
Jaka jest najważniejsza cecha wyróżniająca kulturystów spośród innych sportowców? Oczywiście masa mięśniowa, twarde, wyrzeźbione ciało. W wielu artykułach na temat treningu siłowego znajdziesz słowo „intensywność". Dla ciebie intensywność jest stanem ducha, poziomem siły psychicznej umożliwiającej ci pokonanie barier bólu i wysiłku. Intensywność [...]
GAINERY I WĘGLOWODANY Gainery, weight gain powders - produkty umożliwiające uzyskanie przyrostu masy ciała, bez zwiększenia tkanki tłuszczowej. Zawierają białka (proteiny), węglowodany, witaminy, minerały oraz inne składniki odżywcze niezbędne do uzyskania optymalnego przyrostu masy mięśniowej i siły. Podstawowym celem ćwiczeń siłowych i [...]