AWOKADO OWOC, KTÓRY MÓGŁBY ZDEZAKTUALIZOWAĆ MASŁO I MIĘSO Tłumaczenie: Agata Zdrodowska-Zdrozdowska Artykuł pochodzi z www.rawfoods.com Jeśli kochasz tłuste, kremowe, treściwe jedzenie i chcesz unikać cholesterolu i toksyn zawartych w mięsie i nabiale, wprowadź na stałe do swej diety awokado! DAVID KLEIN [email protected] tekst [...]
[...] sprawia, że potrawy są mniej smakowite. Tłuszcze to nie tylko energia, ale również NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, do których zaliczamy kwasy tłuszczowe Omega 3 i Omega 6. Właściwa ich podaż sprzyja regulacji przebiegu wielu przemian metabolicznych i może być pomocna w zmniejszaniu nadmiernej masy ciała. Tłuszcze te są także [...]
Oleje, ciecze lub łatwo topliwe ciała stałe, nierozpuszczalne w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i [...]
Po krótce, wyjaśnienie podstawowych właściwości i znaczenia. Rola kwasów omega (z nieopublikowanego poradnika suplementacji): Kwasy tłuszczowe omega-3 (ALA, EPA, DHA) oraz niektóre omega-6 (GLA, DGLA) wykazują właściwości [...]
Olej lniany jest najlepszym naturalnym źródłem kwasów Omega-3, zaś kwasy Omega-3 to podstawowa cegiełka używana do budowy zdrowych (posiadających odpowiedni potencjał elektryczny) błon komórkowych dla każdej komórki naszego organizmu. Właściwie zbudowana błona komórkowa decyduje o zdrowiu komórki: to dzięki jej odpowiedniemu ładunkowi [...]
*** ROLA NO-BOOSTERÓW WE WSPOMAGANIU WYSIŁKU W SPORTACH SYLWETKOWYCH, SIŁOWYCH, WYTRZYMAŁOŚCIOWO-SIŁOWYCH. *** No-Boostery są w tej chwili jednymi z najpopularniejszych suplementów stosowanych przez sportowców. Czym właściwie są? Jak działają i dlaczego tak chętnie korzystają z nich sportowcy, a nawet zwykli ludzie? Na te pytania postaram się w [...]
Oleje, ciecze lub łatwo topliwe ciała stałe, nierozpuszczalne w wodzie. Oleje pochodzenia roślinnego (np. olej lniany, olej sojowy, olej konopny, olej makowy, olej rzepakowy, olej kukurydziany) są mieszaniną estrów gliceryny i kwasów tłuszczowych. Oliwa, olej oliwkowy, olej roślinny jadalny o bladożółtej barwie i specyficznym, łagodnym smaku i [...]
Insulina - hormon, który jak się okazuje jest jednym z najsilniejszych i najaktywniejszych substancji, przy pomocy którego ludzki organizm reguluje wykorzystywanie, magazynowanie i rozkład energii. Jakie funkcje spełnia insulina? U niektórych organizmów sprawuje kontrolę nad długością życia. U człowieka spełnia jednak inne funkcje. Jakie zadania [...]
Witam Często poruszanym tematem jest temat tłuszczy. Niejednokrotnie są zadawane pytania dotyczące właśnie ich, mianowicie: jakie tłuszcze uwzględnić w diecie, jakie powinny być ich prawidłowe proporcje, czy w swojej diecie powinienem uwzględnić margarynę itd. W tym artykule chciałbym zawrzeć informacje które pozwolą odpowiedzieć na interesujące [...]
10% zniżki dla użytkowników forum ;-) Warsztaty z Dietetyki i Suplementacji w Warszawie oraz 4-ro stopniowe Szkolenie z Dietetyki i Suplementacji - Poziom I w Gdańsku. Najbliższe terminy to: - 13-14 października w Gdańsku - 27-28 października w Warszawie Koszt: - warsztaty 300 zł od osoby, rezerwacja miejsca po uprzedniej wpłacie zaliczki w [...]
Masz 180 wzrostu, a ważysz jednie 60kg?Patrząc w lustro wyraźnie zauważasz, że brakuje ci kilku dobrych kg?Zapisałeś się na siłownię chcąc zdobyć nieco masy?Ciężko trenujesz, wydajesz kase na kolejne odzywi, jednak wskazówka wagi nie chce ani drgnąć?Nie martw się nie jesteś jedyny, a twój problem jest wspólny wielu młodym(a czasem już niemłodym) [...]
[...] wzroku oraz miłorzębu japońskiego - GINKGO BILOBA wspomagającego pracę mózgu i systemu nerwowego. Dawkowanie. DT i DNT: 1 kapsułka po posiłku przedtreningowym. *Olimp Gold Omega3* GOLD OMEGA 3ź jest suplementem diety zawierającym wysokogatunkowy koncentrat olejowy z ryb zimnowodnych, obfitujący w kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Dawkowanie. [...]
Nie mogę skopiować tabelki, zainteresowani znajdą ją tutaj: http://pawelwator.blog spot.com/2012/11/smalec-jako-zrodo-tuszczy-w-diecie.html Według raportu sporządzone przez Światową Organizację Zdrowia (WHO) procentowa liczba ludzi otyłych (BMI >25 kg/m2) w 2002 roku wynosiła 1 bilion. Z tej liczby, aż 300 milionów ludzi kwalifikuje się do [...]
Obniża ryzyko zawału i depresji. Poprawia pamięć. Ale nie każdy. Gdzie szukać tego dobrego? Nie tylko w oliwie z oliwek. Jakiś czas temu opublikowano wyniki badań, które dowiodły, że dieta niskotłuszczowa wcale nie zmniejsza ryzyka zawału, raka piersi i okrężnicy u kobiet, jak sądzono wcześniej. Jednak to nie powód, żeby od razu smażyć na obiad [...]
[...] XPur oraz Therm Line Thermogenic Blend™ stanowi niezwykle skuteczne połączenie wspomagające odchudzanie - prawdziwe podwójne uderzenie w tkankę tłuszczową! 2. OLIMP Gold Omega-3Ÿ - 1000 mg 60 kaps. x4 GOLD OMEGA-3 jest suplementem diety zwierającym wysokogatunkowy koncentrat olejowy z ryb zimnowodnych, obfitujący w kwasy tłuszczowe z rodziny [...]
w wakacyjnym numerze magazynu Kulturystyka i Fitness (KiF 7-8/2010) ukazał się artykuł autorstwa naszego specjalisty, Justyny Mizery, dietetyka sportowego Wakacje kulturysty - relaks, czy stres? Okres wakacji to czas, kiedy w siłowniach zaczyna się „sezon ogórkowy", a kulturyści chwilowo odpuszczają z intensywnym treningiem, by oddać się pokusom [...]