Z kulturystycznymi dietami związane jest wiele kłamstw, przeinaczeń, fałszywych tez oraz kompletnych nonsensów. Bardzo słabym źródłem informacji bywa Internet. Jeśli chcesz się czegoś dowiedzieć, zacząłbym od książek uznanych autorów np. H. Gertig, J. Przysławski „Bromatologia – zarys nauki o żywności i żywieniu”, H. Ciborowska, A. Rudnicka, [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]
[...] wolne od glutenu są wielokrotnie droższe i ubogie w mikroskładniki, błonnik. Ponadto mogą prowadzić do zaburzeń stężenia cukru we krwi, zaburzeń lipidowych i zwiększać ryzyko sercowo-naczyniowe. A ja nie lubię, nie mogę, nie umiem... Wiem, znajdziesz tysiące wymówek w rodzaju: „nie mam rano apetytu”, „nie mam czasu na przygotowanie [...]
Na temat dietetyki i szeroko rozumianego stylu życia krąży wiele nieprawdziwych informacji. Często spotyka się negowanie określonego wzorca (np. ograniczenie lub rezygnacji z alkoholu i wyrobów tytoniowych) poprzez pokazywanie przykładów jednostkowych. Na zakończenie Prawdopodobnie identyczne skutki dotyczą sięgania po wysokoprzetworzone produkty [...]
Brett Wilkin to dobrze zapowiadający się zawodnik w kategorii Men's Open IFBB Pro League. Chociaż zdobył kartę IFBB Pro w Classic Physique, to potem postawił na kategorię 212. Nie odniósł tam jednak zbyt wielu sukcesów. Zrobił sobie dłuższą przerwę od zawodów, wrócił na scenę w nowej kategorii Men’s Open i zdobył drugie miejsce na Chicago Pro [...]
[...] obejścia zastoju w treningu ukierunkowanym na budowę masy mięśniowej. Czy świeże soki są zdrowe? Kolejny raz, Jerzy Zięba nie przestaje mnie zdumiewać. Twierdzi, iż sok pasteryzowany jest szkodliwy, gdyż utracił swoje „naturalne właściwości”? Jerzy Zięba: „Oczywiście sok świeży, niepasteryzowany, wyciśnięty w prasie, szczególnie [...]
[...] które odbijają się negatywnie na zdrowiu. Z drugiej strony uprawiane wyczynowo nowoczesne sporty walki (sztuki walki, które wyewoluowały) wiążą się z dziesiątkami kontuzji i ryzykiem, które ciężko wyeliminować, tak więc trzeba znaleźć złoty środek. Odżywianie Istnieje wiele przekonujących dowodów, że życie przedłuża unikanie dostarczania nadmiaru [...]
[...] hormonalnej (niedobór testosteronu, IGF-1, estradiolu), jak i nadmiernym stanem zapalnym (kortyzolemia). Występuje utrata beztłuszczowej masy ciała, a ma to znaczenie dla ryzyka zachorowania na różne choroby oraz śmierci (z różnych przyczyn). Co zwiększa rozpad mięśni i stan zapalny? Np. bieganie, triatlon, długotrwałe pływanie i każdy inny [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] kwasicę ketonową, głodzenie, niewydolność nerek, nerkową kwasicę cewkową lub zwiększoną utratę wodorowęglanów przez przewód pokarmowy. Kwasica metaboliczna Charakteryzuje ją spadek pH krwi poniżej 7.35 oraz obniżone stężenia HCO3-. Może być to kwasica ketonowa lub kwasica mleczanowa (w zależności od przyczyny powstania patologii). [...]
Po treningu siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w [...]
Przygotowania do powrotu na scenę Jeremy'ego Buendia nabierają tempa. Na YouTube podzielił się z fanami informacją o jego aktualnym sposobie ożywiania. Obecnie je aż siedem posiłków w ciągu dnia i spożywa łącznie ponad 5000 kcal. Jeremy Buendia to zawodnik, którego znamy z wyjątkowej formy i symetrycznej górnej części ciała. Znany jest szczególnie [...]
Kulbila Samuel jest afrykańskim kulturystą z Ghany, który ćwiczy w domowej siłowni, bez profesjonalnego sprzętu i suplementów. Samuel zaczął swoją przygodę z treningiem w wieku 21 lat, gdy przyjaciel zabrał go na siłownię w 2011 roku. Okazało się, że ten dzień zmienił jego życie! Co prawda po pierwszym treningu Samuel doznał poważnych okaleczeń i [...]
Zdrowa dieta kierowców zawodowych jest sporym wyzwaniem ze względu na specyfikę ich życia w trasie. Utrzymywanie zdrowej równowagi stanowi kluczowy element ich codzienności, choć zmagają się z ograniczoną dostępnością świeżych produktów, brakiem czasu na gotowanie i skromną przestrzenią do przygotowywania posiłków, nie wspominając o ograniczeniach [...]
Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]
Ryż jest jedną z najpopularniejszych form węglowodanów jedzonych na świecie. W krajach azjatyckich ryż jest podstawą wielu potraw. W Stanach Zjednoczonych i Europie większość ludzi spożywa biały ryż, który nie jest uważany za szczególnie pożywny. Biały ryż ma niewielką ilość minerałów, witamin i błonnika, który ma za zadanie spowolnić wzrost [...]
Dla wielu osób, które zaczynają przygodę z kształtowaniem sylwetki, w pierwszej chwili okres budowania masy mięśniowej wydaje się czymś prostym i przyjemnym. Zazwyczaj myśli, jakie przychodzą do głowy, to będę jadł dużo, będę najedzony, będę miał więcej siły. Niestety, mimo iż w pierwszym skojarzeniu wszystko wydaje się proste to niestety okres [...]
[...] modele żywienia długofalowo wyrządzają duże szkody metaboliczne. Kiedyś (w latach winą za całe zło, np. choroby sercowo-naczyniowe) obarczono tłuszcze nasycone. Diety spopularyzowane w Europie i USA w dużej mierze opierają się o węglowodany o różnej kinetyce. Wbrew obiegowym opiniom, problemy zdrowotne nie wynikają tylko z konsumpcji cukru [...]
[...] (TMA). TMA trafia do wątroby, po utlenieniu powstaje TMAO. W ostatnich 3 latach pojawiły się doniesienia, że wzrost stężenia w osoczu TMAO jest związany z większym ryzykiem incydentów sercowo-naczyniowych, a własne badania eksperymentalne wskazują, że TMAO może nasilać działanie angiotesnyny II (Ang II). Wg David Spence'a, poziomy TMAO [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Tłuszcz Tłuszcze znajdziemy np. w olejach, orzechach i [...]