Owoce jagodowe nazywane są czasami "słodyczami natury". Piękna i zarazem właściwa nazwa. Ich naturalna słodycz jest zdrowym substytutem deseru! Owoce jagodowe występują w różnych odcieniach, od jasnoczerwonego do głębokiego i nasyconego fioletu. I chociaż wszystkie przynoszą korzyści zdrowotne, to każdy ma swoje własne, odrębne właściwości i inną [...]
Każdy z nas dobrze zna sytuację, gdy pomimo dobrze zaplanowanej progresji treningowej, dopracowanej diety i suplementacji, przychodzi moment, że na treningu tracimy moc. O ile jest to sytuacja jednorazowa, to kolejny trening powinien przebiegać już zgodnie z zaplanowaną progresją obciążenia i dalej powinno się notować postęp. Brak stosowania [...]
Trądzik jest jednym z najczęściej występujących zaburzeń dermatologicznych i obserwowany jest u ludzi w różnym wieku oraz stanie zdrowia. Coraz więcej mówi się o osłabieniu ochrony antyoksydacyjnej organizmu jako o jednej z przyczyn trądziku. Nie bez znaczenia w tym kontekście pozostaje N-acetylocysteina, która jest istotnym modulatorem gospodarki [...]
Przesilenie wiosenne może uprzykrzać życie, jednak istnieją sposoby, aby temu zaradzić. Wiele w tym kontekście zależy od stylu życia, a w szczególności diety, gdyż często to właśnie niedobory żywieniowe zwiększają podatność na ciężkie przechodzenie końca zimy i początku wiosny. W diecie poza witaminą D może brakować również m.in. witaminy C, [...]
W ostatnich miesiącach często byłem pytany o suplementy, które mogłyby wspomóc powrót do formy po przebytej chorobie COVID-19. Najczęściej pytali sportowcy i ludzie aktywni fizycznie, którzy borykali się z bardzo dużym ubytkiem masy mięśniowej jako dotkliwym skutkiem przejścia infekcji koronawirusowej. Dwa w jednym Kolejne badania wyjaśniły, że [...]
Substancje o działaniu ergogenicznym spożywać można zarówno przed, jak i po treningu, jednak przy wyjątkowo wysokim obciążeniu treningowym i podczas ćwiczeń w trudnych warunkach, często sięga się również po suplementację śródtreningową. Preparaty z kategorii intra-workout pomagają utrzymać intensywność treningu na całej przestrzeni czasowej jego [...]
Historia wykorzystania przez ludzi drożdży sięga starożytnego Egiptu. Średniowieczni mnisi opisali proces, dzięki któremu dodawanie drożdży do ciasta na chleb sprawia, że wzrasta i nabiera lżejszej konsystencji, natomiast w XIX wieku Ludwik Pasteur odkrył rolę drożdży w fermentacji, co doprowadziło do rozwoju nowoczesnych technik warzenia piwa. [...]
Wszyscy wiemy, iż żywność fast food nie sprzyja żywotności ustroju. Dlaczego? Przede wszystkim zawiera za dużo soli, cukru i kiepskiej jakości węglowodanów (np. frytki, bułki), prawie same niezdrowe tłuszcze (w tym nasycone i trans), bardzo mało lub wcale tłuszczów jednonienasyconych i wielonienasyconych. Podsumowanie Odkrycia te sugerują, że [...]
Osoby trenujące, które poważnie myślą o startach w zawodach, niestety prędzej czy później wykorzystują wsparcie hormonalne. Celem kuracji jest podniesienie poziomu testosteronu, co ma za zadanie ułatwić kształtowanie sylwetki. Zastosowanie wsparcia farmakologicznego wiąże się niestety z lękiem o kondycję zdrowotną organizmu, które dotyczą [...]
L-Teanina jest aminokwasem występującym głównie w herbacie. I chociaż L-teanina nie jest aminokwasem niezbędnym, jak wiele innych aminokwasów, niemniej pozostaje składnikiem pokarmowym niezwykle pożytecznym dla zdrowia, a szczególnie dla zdrowia psychicznego. Eksperymentalny tucz zwierząt zakończono oczywiście tradycyjnie ich ubojem. Działanie [...]
Rozwój technologii żywności z pewnością jest sprzymierzeńcem każdej osoby liczącej kalorie w swojej codziennej diecie. Dzięki tym postępom można bez zbędnego podnoszenia kaloryczności jadłospisów delektować się między innymi słodkimi sosami, które urozmaicą nawet najprostszą owsiankę czy przesuszonego omleta. Podsumowanie Fitking Delicious Sauce [...]
Witamina C jest jedną z najbardziej znanych substancji w kontekście przeziębień i funkcjonowania układu odpornościowego. Przy odpowiedniej podaży jej działanie antyoksydacyjne może wspierać potencjał organizmu w walce z dolegliwościami często występującymi w okresie jesienno-zimowym. Z pewnością jest to witamina, o której ilość w diecie warto dbać [...]
Zwiększona podatność na stres (a właściwie dystres) o podłożu psychicznym, a także przemęczenie związane z nadmiarem pracy i „wyczerpywaniem” zasobów układu nerwowego mogą stanowić problem w niemal każdym wieku i grupie społecznej. Kiedy tolerancja na negatywne bodźce maleje i zaczyna brakować energii oraz motywacji każdy dzień może przypominać [...]
Czy to, co jemy, ma wpływ na to, że możemy mieć problem z dochowaniem się potomstwa? Odpowiedź na to pytanie jest twierdząca. Co więcej, naukowcy dają nam jasne podpowiedzi, jak należy się odżywiać, aby wspomóc płodność, zarówno wśród pań, jak i panów. Jak bardzo powszechny jest problem z poczęciem dziecka? Przecież wydaje się to być jednym z [...]
Emerytowany kulturysta Dexter Jackson jest jednym z najbardziej utytułowanych zawodników w historii tego sportu. Wielokrotnie zwracał na siebie uwagę swoją estetyczną sylwetką. Podczas długiej kariery zdobył liczne tytuły, w tym rekordowe 5 zwycięstw na słynnym Arnold Classic (2005, 2006, 2008, 2013, 2015). „The Blade” zdobył także prestiżowy [...]
Niedawno przytoczyłem dane dotyczące stężenia kinazy kreatynowej i mioglobiny. Stężenia obu związków mogą służyć jako markery uszkodzeń mięśni spowodowanych np. treningiem siłowym. Zwiększenie stężenia mioglobiny we krwi nazywamy mioglobinemią, a wydalanie mioglobiny z moczem mioglobinurią. Mioglobinuria może uszkodzić nerki. Masywne uszkodzenie [...]
Monitorowanie masy ciała jest istotne ze względów zdrowotnych, ale nie powinno być to Twoją obsesją. Bywają momenty, że trzeba nieco na nią wpłynąć — zredukować, bądź lekko podnieść — a to wcale nie jest takie proste. Owszem są plany żywieniowe i treningowe, ale żeby wiedzieć, czy są one dla nas odpowiednie, należy obserwować, co dzieje się z [...]
Zbyt niski poziom podaży białek w diecie jest śmiertelnie niebezpieczny. Organizm bowiem jest w stanie z białek wytworzyć substancje energetyczne, natomiast nie ma możliwości wyprodukowania substancji budulcowych z tłuszczy i węglowodanów. Odżywienie białkowe ważne jest jednak nie tylko dla samego życia, ale również dla efektywnego funkcjonowania [...]
W XXI wieku mamy do czynienia z plagą otyłości. Moim zdaniem oznaczenia na produktach niewiele dają, są traktowane tak samo, jak ostrzeżenia na butelkach z alkoholem, napisy w sklepach monopolowych czy zdjęcia i napisy ostrzegawcze na paczkach z papierosami. Niemniej naukowcy chcieli się przekonać, czy znakowanie opakowań przynosi jakieś skutki. [...]
Coraz więcej osób oraz kanałów telewizyjnych mówi o tym, że kluczem do szczupłej sylwetki jest odżywianie oparte na dobrej jakości żywności. Wybierając zdrowe produkty, nie musimy się już martwić o ich kaloryczność i ilość, w jakiej je pochłaniamy. Niestety zdrowe produkty również mają kalorie i inne makroskładniki. To źródła tłuszczy, [...]