...
Napisał(a)
Panteon, sorry - za to masz dziennik lingwistyczny troszeczkę..
...
Napisał(a)
"@Ojan
Mam ważyć wszystko. Nie chcę komplikować. "
Jeśli to pytanie to odpowiedź jest taka: skomplikowałeś już wystarczająco
Mniej więcej wie się ile co zawiera kalorii i gotuje się strawę na wiele posiłków. Jak się jednego dnia więcej a drugiego mniej to wyjdzie rotacja kalorii i innych składników. Oczywiście gdy chce się odchudzić to trzeba pamiętać aby nie jeść za dużo.
Mam ważyć wszystko. Nie chcę komplikować. "
Jeśli to pytanie to odpowiedź jest taka: skomplikowałeś już wystarczająco
Mniej więcej wie się ile co zawiera kalorii i gotuje się strawę na wiele posiłków. Jak się jednego dnia więcej a drugiego mniej to wyjdzie rotacja kalorii i innych składników. Oczywiście gdy chce się odchudzić to trzeba pamiętać aby nie jeść za dużo.
...
Napisał(a)
panteon
Kawał miał 1,5kg, to 1/10 tego co zostało to 150g.
Jednak żeby nie było na oko, to ważę po obróbce i taką też opcje zaznaczam w kalkulatorze kalorii.
kawał ma 1,5kg z tego masz 10 standardowych porcji po 150g
ważysz po upieczeniu wychodzi Ci dajmy na to 1,2kg
czyli jak ważysz porcję po upieczeniu to bierzesz 120g (80%) a do kalkulatora wpisujesz 150 sprzed obróbki
jak po obróbce ukroi Ci się porcja 180g to dzięki temu, że zważyłeś po obróbce wiesz że przed to miało 225g
ot cała matematyka
waż zawsze dwa razy, przed i po obróbce, a do kalkulator bierz zawsze sprzed obróbki
...
Napisał(a)
nie ważne ile szlamu wyciekło, nie gotuj ryżu czy kaszy w szlamie ani nie jedz chleba z tłuszczem
jak chcesz schudnąć
jak chcesz schudnąć
...
Napisał(a)
co zrobię, pisałeś jakbyś się w tym pogubił
w każdym razie ja zwykle robię mięso na około 10 porcji bo mniej mi się nie opłaca, stąd wiem, że niby to samo mięso a po obróbce znacznie się różni
dlatego trzeba przyjąć jedną strategię
a już w przypadku ryżu to konieczność
w każdym razie ja zwykle robię mięso na około 10 porcji bo mniej mi się nie opłaca, stąd wiem, że niby to samo mięso a po obróbce znacznie się różni
dlatego trzeba przyjąć jedną strategię
a już w przypadku ryżu to konieczność
...
Napisał(a)
"Ten schab to wyjatkowo tak, bo tyle szlamu z niego wyciekło.
Jak gotowy produkt ma 150g, to wcześniej surowy miał może 200, w tym trochę wody i tłuszczu który wypłynął.
Musiałbym zwazyc przed i po obróbce i proporcjonalnie liczyć.
A po co, skoro jest w kalkulatorze opcja "po obróbce" i ona to uwzględnia."
Tak napisałem, ale zgadzam się, że lepiej 2x ważyć i przeliczac.
Z lenistwa zrobiłem inaczej..
Co do sledzi, to sprawdzałem tylko B i T a nie WW.
Skoro i tak niedojadam, to te 10g wegli nie stanowi problemu
Może od razu napisz jak gotujesz ryż!
Zmieniony przez - panteon w dniu 2019-03-15 16:49:39
Jak gotowy produkt ma 150g, to wcześniej surowy miał może 200, w tym trochę wody i tłuszczu który wypłynął.
Musiałbym zwazyc przed i po obróbce i proporcjonalnie liczyć.
A po co, skoro jest w kalkulatorze opcja "po obróbce" i ona to uwzględnia."
Tak napisałem, ale zgadzam się, że lepiej 2x ważyć i przeliczac.
Z lenistwa zrobiłem inaczej..
Co do sledzi, to sprawdzałem tylko B i T a nie WW.
Skoro i tak niedojadam, to te 10g wegli nie stanowi problemu
Może od razu napisz jak gotujesz ryż!
Zmieniony przez - panteon w dniu 2019-03-15 16:49:39
...
Napisał(a)
Zmęczyłam się od samego czytania Redukcja sama w sobie jest ciężka, po co tak komplikować
...
Napisał(a)
Ważę upieczone mięso. Takie też zaznaczam w kalkulatorze.
Czy to jest komplikowanie?
Znowu z igły widły. Taki dział..
Czy to jest komplikowanie?
Znowu z igły widły. Taki dział..
Poprzedni temat
1 Głosowanie II Edycji Kraty na Lato 2014
- 1
- 2
- ...
- 3
- 4
- 5
- 6
- 7
- 8
- 9
- 10
- 11
- 12
- 13
- 14
- 15
- 16
- 17
- 18
- 19
- 20
- 21
- 22
- 23
- 24
- 25
- 26
- 27
- 28
- 29
- 30
- 31
- 32
- 33
- 34
- 35
- 36
- 37
- 38
- 39
- 40
- 41
- 42
- 43
- 44
- 45
- 46
- 47
- 48
- 49
- 50
- 51
- 52
- 53
- 54
- 55
- 56
- 57
- 58
- 59
- 60
- 61
- 62
- 63
- 64
- 65
- 66
- 67
- 68
- 69
- 70
- 71
- 72
- 73
- 74
- 75
- 76
- 77
- 78
- 79
- 80
- 81
- 82
- 83
- 84
- 85
- 86
- 87
- 88
- 89
- 90
- 91
- 92
- 93
- 94
- 95
- 96
- 97
- 98
- 99
- 100
- 101
- 102
- 103
- 104
- 105
- 106
- 107
- 108
- 109
- 110
- 111
- 112
- 113
- 114
- 115
- 116
- 117
- 118
- 119
- 120
- 121
- 122
- 123
- 124
- 125
- 126
- 127
- 128
- 129
- 130
- 131
- 132
- 133
- 134
- 135
- 136
- 137
- 138
- 139
- 140
- 141
- 142
- 143
- 144
- 145
- 146
- 147
- 148
- 149
- 150
- 151
- 152
- 153
- 154
- 155
- 156
- 157
- 158
- 159
- 160
- 161
- 162
- 163
- 164
- 165
- 166
- 167
- 168
- 169
- 170
- 171
- 172
- 173
- 174
- 175
- 176
- 177
- 178
- 179
- 180
- 181
- 182
- 183
- 184
- 185
- 186
- 187
- 188
- 189
- 190
- 191
- 192
- 193
- 194
- 195
- 196
- 197
- 198
- 199
- 200
- 201
- 202
- 203
- 204
- 205
- 206
- 207
- 208
- 209
- 210
- 211
- 212
- 213
- 214
- 215
- 216
- 217
- 218
- 219
- 220
- 221
- 222
- 223
- 224
- 225
- 226
- 227
- 228
- 229
- 230
- 231
- 232
- 233
- 234
- 235
- 236
- 237
- 238
- 239
- 240
- 241
- 242
- 243
- 244
- 245
- 246
- 247
- 248
- 249
- 250
- 251
- 252
- 253
- 254
- 255
- 256
- 257
- 258
- 259
- 260
- 261
- 262
- 263
- 264
- 265
- 266
- 267
- 268
- 269
- 270
- 271
- 272
- 273
- 274
- 275
- 276
- 277
- 278
- 279
- 280
- 281
- 282
- 283
- 284
- 285
- 286
- 287
- 288
- 289
- 290
- 291
- 292
- 293
- 294
- 295
- 296
- 297
- 298
- 299
- 300
- 301
- 302
- 303
- 304
- 305
- 306
- 307
- 308
- 309
- 310
- 311
- 312
- 313
- 314
- 315
- 316
- 317
- 318
- 319
- 320
- 321
- 322
- 323
- 324
- 325
- 326
- 327
- 328
- 329
- 330
- 331
- 332
- 333
- 334
- 335
- 336
- 337
- 338
- 339
- 340
- 341
- 342
- 343
- 344
- 345
- 346
- 347
- 348
- 349
- 350
- 351
- 352
- 353
- 354
- 355
- 356
- 357
- 358
- 359
- 360
- 361
- 362
- 363
- 364
- 365
- 366
- 367
- 368
- 369
- 370
- 371
- 372
- 373
- 374
- 375
- 376
- 377
- 378
- 379
- 380
- 381
- 382
- 383
- 384
- 385
- 386
- 387
- 388
- 389
- 390
- 391
- 392
- 393
- 394
- 395
- 396
- 397
- 398
- 399
- 400
- 401
- 402
- 403
- 404
- 405
- 406
- 407
- 408
- 409
- 410
- 411
- 412
- 413
- 414
- 415
- 416
- 417
- 418
- 419
- 420
- 421
- 422
- 423
- 424
- 425
- 426
- 427
- 428
- 429
- 430
- 431
- 432
- 433
- 434
- 435
- 436
- 437
- 438
- 439
- 440
- 441
- 442
- 443
- 444
- 445
- 446
- 447
- 448
- 449
- 450
- 451
- 452
- 453
- 454
- 455
- 456
- 457
- 458
- 459
- 460
- 461
- 462
- 463
- 464
- 465
- 466
- 467
- 468
- 469
- 470
- 471
- 472
- 473
- 474
- 475
- 476
- 477
- 478
- 479
- 480
- 481
- 482
- 483
- 484
- 485
- 486
- 487
- 488
- 489
- 490
- 491
- 492
- 493
- 494
- 495
- 496
- 497
- 498
- 499
- 500
- 501
- 502
- 503
- 504
- 505
- 506
- 507
- 508
- 509
- 510
- 511
- 512
- 513
- 514
- 515
- 516
- 517
- 518
- 519
- 520
- 521
- 522
- 523
- 524
- 525
- 526
- 527
- 528
- 529
- 530
- 531
- 532
- 533
- 534
- 535
- 536
- 537
- 538
- 539
- 540
- 541
- 542
- 543
- 544
- 545
- 546
- 547
- 548
- 549
- 550
- 551
- 552
- 553
- 554
- 555
- 556
- 557
- ...
- 558
Następny temat
Let's get ready to rumble! Życie na sportowo.
Polecane artykuły