SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

DT - Kettle i inne :-)

temat działu:

Po 35 roku życia

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 700849

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 964 Napisanych postów 8629 Wiek 12 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 294424
Yhm..
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12194 Napisanych postów 22039 Wiek 54 lat Na forum 9 lat Przeczytanych tematów 627632
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
ojan Jan Olejko Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 12141 Napisanych postów 30550 Wiek 75 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 1131082
"@Ojan
Mam ważyć wszystko. Nie chcę komplikować. "

Jeśli to pytanie to odpowiedź jest taka: skomplikowałeś już wystarczająco
Mniej więcej wie się ile co zawiera kalorii i gotuje się strawę na wiele posiłków. Jak się jednego dnia więcej a drugiego mniej to wyjdzie rotacja kalorii i innych składników. Oczywiście gdy chce się odchudzić to trzeba pamiętać aby nie jeść za dużo.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4932 Napisanych postów 15291 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1180542
panteon

Kawał miał 1,5kg, to 1/10 tego co zostało to 150g.
Jednak żeby nie było na oko, to ważę po obróbce i taką też opcje zaznaczam w kalkulatorze kalorii.


kawał ma 1,5kg z tego masz 10 standardowych porcji po 150g
ważysz po upieczeniu wychodzi Ci dajmy na to 1,2kg
czyli jak ważysz porcję po upieczeniu to bierzesz 120g (80%) a do kalkulatora wpisujesz 150 sprzed obróbki
jak po obróbce ukroi Ci się porcja 180g to dzięki temu, że zważyłeś po obróbce wiesz że przed to miało 225g
ot cała matematyka

waż zawsze dwa razy, przed i po obróbce, a do kalkulator bierz zawsze sprzed obróbki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4932 Napisanych postów 15291 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1180542
nie ważne ile szlamu wyciekło, nie gotuj ryżu czy kaszy w szlamie ani nie jedz chleba z tłuszczem
jak chcesz schudnąć
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 964 Napisanych postów 8629 Wiek 12 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 294424
Kabo, wiem jak to policzyć
1
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 4932 Napisanych postów 15291 Wiek 48 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 1180542
co zrobię, pisałeś jakbyś się w tym pogubił
w każdym razie ja zwykle robię mięso na około 10 porcji bo mniej mi się nie opłaca, stąd wiem, że niby to samo mięso a po obróbce znacznie się różni
dlatego trzeba przyjąć jedną strategię
a już w przypadku ryżu to konieczność
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 964 Napisanych postów 8629 Wiek 12 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 294424
"Ten schab to wyjatkowo tak, bo tyle szlamu z niego wyciekło.
Jak gotowy produkt ma 150g, to wcześniej surowy miał może 200, w tym trochę wody i tłuszczu który wypłynął.
Musiałbym zwazyc przed i po obróbce i proporcjonalnie liczyć.
A po co, skoro jest w kalkulatorze opcja "po obróbce" i ona to uwzględnia."

Tak napisałem, ale zgadzam się, że lepiej 2x ważyć i przeliczac.
Z lenistwa zrobiłem inaczej..

Co do sledzi, to sprawdzałem tylko B i T a nie WW.
Skoro i tak niedojadam, to te 10g wegli nie stanowi problemu

Może od razu napisz jak gotujesz ryż!


Zmieniony przez - panteon w dniu 2019-03-15 16:49:39
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 12975 Napisanych postów 20734 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 607834
Zmęczyłam się od samego czytania Redukcja sama w sobie jest ciężka, po co tak komplikować
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 964 Napisanych postów 8629 Wiek 12 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 294424
Ważę upieczone mięso. Takie też zaznaczam w kalkulatorze.
Czy to jest komplikowanie?



Znowu z igły widły. Taki dział..
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

1 Głosowanie II Edycji Kraty na Lato 2014

Następny temat

Let's get ready to rumble! Życie na sportowo.

WHEY premium