[...] a należy zadbać o wyższą podaż kwasów omega-3. Większość tłuszczów pochodzenia roślinnego jest bogata w kwasy o-6, a zawiera znikomą ilość kwasów o-3 (wyjątek stanowią olej lniany i rzepakowy). Oliwa z oliwek nie zawiera wcale znacznych ilości kwasów omega-3. Być może jej prozdrowotne działanie wynika z niskiej zawartości kwasów omega-6 (w [...]
[...] (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe), 2-3.2 g protein na kg masy ciała dziennie, wartościowe tłuszcze w każdym posiłku (awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT), ogółem 1-1.2 g na kg masy ciała, węglowodany złożone [...]
[...] każdym ćwiczeniu jest ona najważniejsza. Film instruktażowy https://www.youtube.com/watch?v=artFx1gn52s Poczytaj więcej na temat przysiadów i ich techniki: Tutaj Wykroki To kolejne ćwiczenie, które poprawi wygląd twoich pośladków, ud, a przy okazji korpusu, gdyż przyda się tutaj umiejętność utrzymania równowagi. Możesz je robić w formie [...]
Aktualizacja 11.12.2023 Chyba każdy z nas wie, że należy spożywać odpowiednią ilość białka. W przypadku przeciętnego Kowalskiego najczęściej zaleca się wielkość zbliżoną do oficjalnych zaleceń 0,8-1 g na kilogram masy ciała. Jednak zalecenia dotyczące spożycia białka dla osób aktywnych są dużo większe - średnio od 1,4 g do 2,2 g (a czasami więcej) [...]
Dieta ketogeniczna to jedna z najpopularniejszych strategi żywieniowych w świecie fitness. Ludzie na całym świecie zabierają się za nią, żeby schudnąć i kontrolować poziom tkanki tłuszczowej. Czym jest dieta ketogeniczna? Jakie są jej rodzaje? Czy jest odpowiednia dla ciebie? To i jeszcze więcej w przewodniku poniżej. Suplementacja Wielu [...]
Odkrycie i zrozumienie mechanizmów zapalnych sięgają czasów starożytnych Egipcjan i Greków. Pierwszy opis stanu zapalnego pojawia się w pracach Aulusa Corneliusa Celsusa, który zdefiniował cztery podstawowe objawy stanu zapalnego: zaczerwienienie, obrzęk, temperatura, ból. Intermittent fasting, a stan zapalny Wiele badań (np. „Intermittent [...]
[...] jest skrajnie niedobra, ponownie będę starał się Ciebie namówić na zakup hantli, ale takich, w których będziesz mógł zmieniać obciążenie, poprzez dodawanie i odejmowanie kolejnych krążków/bloków. Wydaje mi się, że przez wiele, wiele lat może Tobie służyć zestaw o wadze do 25. kg. Jeśli, za pewien czas, będziesz na tyle silny, że ten ciężar [...]
[...] zawiera np. 940 ml napoju typu cola), jednak wpływ chociażby piwa na stężenie glukozy czy insuliny jest niebagatelny. Najlepsze źródła tłuszczów Awokado, oliwa z oliwek, olej rzepakowy, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT (suplement), niektóre ryby. Uwaga: zbyt duża podaż oliwy z oliwek wcale [...]
Stosowanie samego oleju z ryb lub w połączeniu z olejem z wiesiołka zmniejsza bóle stawów u osób cierpiących na reumatoidalne zapalenie stawów. Sugeruje to jedno z badań przeprowadzonych przez naukowców z Serbii z University of Kragujevac. Wyniki były publikowane w Nutrients. Badanie Naukowcy podzielili 60 kobiet z reumatoidalnym zapaleniem stawów [...]
[...] w kuchni, jak i kosmetyce. Wiele osób korzysta z niego w celu nawilżenia skóry. Czy może on pomóc również w walce z cellulitem? Bezpieczeństwo i zagrożenia związane z olejem kokosowym Jeśli jesteś uczulony na kokos, możesz być również uczulony na jego olej. Pamiętaj, aby zawsze wykonać test na niewielkiej powierzchni skóry, aby sprawdzić, [...]
[...] produktów konwencjonalnych. Olej rzepakowy ma najwięcej wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, natomiast oliwa jednonienasyconych kwasów tłuszczowych, z kolei olej kokosowy jest łatwostrawny i szybko przyswajany. Wersje smakowe nie zawierają soli ani wzmacniaczy smaku. Fani potraw wytrawnych zapewne częściej sięgać będą po wersje [...]
[...] nie tylko w poszczególne frakcje kwasów omega, ale również w tłuszcze nasycone. Często nie wykorzystujemy całego potencjału, jaki posiadają niektóre tłuszcze. Mowa tutaj o oleju MCT, czyli tłuszczu, który jest zbudowany ze średniej długości łańcuchów. Działanie profilaktyczne Badania naukowe wykazują, że regularne stosowanie oleju MCT [...]
[...] to już stłuszczenie wątroby nie wróży danej osobie długiego życia. Na dodatek tłuszcz zgromadzony wokół trzustki może zakłócać homeostazę glukozy. Surowy i przetworzony olej palmowy - wpływ na zdrowie Naukowcy badali odpowiedź na różne rodzaje tłuszczu w diecie. Postawili hipotezę, że wysokotłuszczowa dieta dostarczająca surowego i [...]
Skrótem MCT opatrzono tłuszcz izolowany z oleju kokosowego, zbudowany z nasyconych kwasów tłuszczowych o średniej długości łańcucha węglowego. Takie kwasy tłuszczowe tym różnią się od długołańcuchowych kwasów z tradycyjnego tłuszczu, że wchłaniają się z prędkością porównywalną do węglowodanów i nie wykazują tendencji do gromadzenia się w tkance [...]
Rok 2016, jak i 2017 zdecydowanie można okrzyknąć rokiem kokosa. Wszystko za sprawą szeroko rozpropagowanego oleju kokosowego, który dzięki swoim właściwościom szybko zyskał na popularności. Główny składnik, który decyduje o jego wyjątkowości to średniołańcuchowe kwasy tłuszczowe MCT. Olej kokosowy nadaje się zarówno do tego, aby wykorzystać go w [...]
[...] z ekspozycją na słońce (Yamada, 2008). Naukowcy testowali na tych gryzoniach strategię dietetyczną, opartą na współdziałaniu aktywnych biologicznie składników palmy olejowej i sezamu. Surowy olej palmowy (nie mówimy tutaj o oleju rafinowanym i utwardzanym) to niezwykle cenny zdrowotnie produkt spożywczy i o tyle unikatowy, że obfitujący [...]
Kiedyś (w latach 70. XX wieku) olej rzepakowy był uznawany za antyodżywczy składnik diety. Zwierzęta eksponowane na kwas erukowy wykazywały spowolniony wzrost, mniejszą wydolność i gorszą tolerancję zimna. Okazało się, iż długotrwała ekspozycja na kwas erukowy prowadziła nawet do włóknienia serca. Ogólnie przyjęło się, iż należy wystrzegać się [...]
[...] tkanek, nadmierne korzystanie ze słońca potrafi wywołać raka i uszkodzenia DNA, a w literaturze opisano wiele przypadków śmierci związanych z nadmiernym piciem wody. Czy olej sojowy jest gorszy od smalcu? Naukowcy przeprowadzili bardzo ciekawy eksperyment, którego nie tłumaczę w całości, by nikogo nie zanudzać. Wyciągnijmy tylko istotne dla [...]
[...] sytuacją, która nas może wytrącić z równowagi. Regularne ćwiczenia fizyczne i dieta mogą się okazać na dłuższą metę wyczerpujące, a to także jest stres. Regularna dawka oleju poprawi nastrój, dzięki czemu będziemy w stanie podejść do ćwiczeń z większym entuzjazmem. Często mówi się, że to węglowodany poprawiają nasze samopoczucie, zwiększają [...]