Pojęcie probiotyki, pochodzące od greckiego pro bios – dla życia, obejmuje żywe kultury pożytecznych drobnoustrojów, bakterii i grzybów, które spożywane wraz z pożywieniem lub uzupełniane suplementem diety kolonizują nasz przewód pokarmowy, tworząc fizjologicznie korzystny ekosystem mikroflory jelitowej, nazywanej wymiennie mikrobiomem lub [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru choliny – niezbędnego składnika pokarmowego, którego niedobór w diecie może nieść ze sobą bardzo poważne konsekwencje zdrowotne. Jak uważają specjaliści, wyłaniające się z tych badań wnioski są o tyle niepokojące, że [...]
Kreatyna stanowi czołowy suplement diety sportowców, którym zależy na poprawie wyników siłowych, sylwetkowych, czy stricte powiązanych z wytrzymałością i wydajnością mięśniową. Można bez większych skrupułów stwierdzić, że nie ma na rynku równie silnej substancji, która jest szeroko dopuszczona do obrotu, wywołującej tak spektakularne efekty, jak [...]
Wykorzystanie glutaminy w świecie sportu ma tylu zwolenników ilu przeciwników, którzy namawiają, aby nie korzystać z suplementacji tym środkiem, tłumacząc jego znaczne powinowactwo do enterocytów i brak możliwości na przekroczenie bariery jelitowej. Jednak produkty z jej dodatkiem utrzymują się cały czas na rynku, a osoby trenujące sięgają po [...]
Nikt nie lubi "chrupania" w stawach, bólu podczas treningu czy wchodzeniu po schodach. Niestety przypadków bólu kolan, barków i innych miejsc jest coraz więcej. Czy to zła dieta, nieodpowiednia technika ćwiczeń czy może niedostateczna regeneracja lub brak ruchu? Podsumowanie COLLAGEN PREMIUM z SFD NUTRITION to doskonały produkt. Dzięki regularnej [...]
Glutamina jest jednym z 20 aminokwasów powszechnie występujących w białku. Jest aminokwasem względnie niezbędnym, czyli takim, który wprawdzie może być produkowany przez organizm, ale z którego syntezą organizm nie nadążą w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania, np. podczas przedłużającego się, intensywnego wysiłku fizycznego. Glutamina jest [...]
[...] środowiskowe górnych odcinków przewodu pokarmowego, czyli głównie wysoką kwasowość soku żołądkowego. Już pilotażowe badanie tej problematyki (Georges, 2014) wykazało, że suplementacja probiotycznego szczepu Bacillus coagulans, w połączeniu z dodatkową porcją odżywki wysokobiałkowej, może potęgować efektywność treningów sportowych. Do tego [...]
[...] Pomimo hamowania syntazy metioniny (syntazy metioninowej) szlak BHMT wykorzystuje wątrobowe pule betainy, do utrzymania poziomów S-adenozylometioniny. Wykazano, że minimalna suplementacja betainy na poziomie 0,5% diety generuje dwukrotnie większe ilości S-adenozylometioniny u zwierząt kontrolnych i pięciokrotnie u szczurów karmionych etanolem. [...]
Prawidłowa masa ciała oraz zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa utrzymania dobrego samopoczucia i zdrowia. Dlatego też wielu mężczyzn częściej zaczyna zwracać uwagę na to, co spożywa oraz jak wygląda. Coraz większy problem z nadwagą i otyłością oraz chorobami cywilizacyjnymi, które dotykają już nawet młodzież, skłania wielu mężczyzn do [...]
Nasz kręgosłup wykonuje ważne zadanie polegające na utrzymaniu pozycji pionowej ciała. Jest to istotna cecha, która w wyniku ewolucji dała przewagę gatunkowi ludzkiemu nad pozostałymi ssakami. Jednak nie tylko cecha nośna jest ważna. Kręgosłup stanowi również ochronę dla rdzenia, który jest łącznikiem pomiędzy mózgiem a wszystkimi członkami ciała. [...]
Czy jedzenie może nam poprawić nastrój? Jasne, że może. Zwykle, gdy jemy coś, co nam smakuje, to od razu mamy lepszy nastrój. Jednak nie tylko ulubiony smak daje nam poczucie szczęścia. Zdrowa żywność zawiera pewne składniki odżywcze, które mogą mieć dość trwały wpływ na Twoje samopoczucie. Są to magnez, cynk, witamina D, kwasy tłuszczowe omega-3 [...]
[...] substancja na naszej liście to popularny magnez. Znaczące niedobory magnezu zaobserwowano u osób cierpiących na cukrzycę typu II. W badaniach naukowych zaobserwowano, że suplementacja magnezem przyczynia się do spadku poziomu cukru we krwi w okresie od 6 do 24 tygodni, w zależności od osobnika. Co ciekawe, każde podbicie dawki magnezu o 50 mg [...]
Zawsze, gdy zastanawiam się, jak najprościej odpowiedzieć na pytania o to, co, z czym można łączyć, odpowiadam w podobny sposób. Najpierw przedstawiam każdy ze składników, których dotyczy pytanie, aby następnie w przypadku, gdy istnieje niebezpieczeństwo występowania negatywnych interakcji między nimi omówić je. Czy jest sens łączyć cytrulinę i [...]
[...] oceniany na podstawie trzech domen: funkcjonalnej (odporność, chód), kumulacji deficytów (schorzenia) oraz biologicznej (zmęczenie, utrata masy ciała). Wnioski - co daje suplementacja białkiem? Suplementacja białkiem serwatkowym zmniejsza stężenie interleukiny 6, a podawanie białka sojowego wywołuje działanie przeciwzapalne poprzez [...]
Intensywny wysiłek fizyczny sprawia, że organizm osoby trenującej wykazuje znaczne zapotrzebowanie na witaminy. Jest to bezpośrednio powiązane z tym, że osoba po ciężkim wysiłku musi koniecznie się zregenerować. Proces ten pozwala na utrzymywanie homeostazy ciała i podejmowanie regularnych wysiłków. Witamina C Obecnie jest moda na objadanie się [...]
[...] sporego dyskomfortu, utrudniać normalne funkcjonowanie, a nawet prowadzić do irytacji i zniechęcenia treningami. Jeśli chcesz ograniczyć bolesność mięśni w okresie potreningowym, spróbuj zastosować się do wymienionych wyżej wskazówek. Pomocne okazać mogą się również masaże, sauna i suplementacja magnezem, czy też kąpiele w płatkach magnezowych.
Naukowcy często sprawdzają, jak suplementacja różnorakich środków wpłynie na RER oraz utlenianie kwasów tłuszczowych. Nie powinno to dziwić, gdyż celem większości ludzi jest pozbycie się zasobów tkanki tłuszczowej, co ma wpływ na długość życia, zapadalność na cukrzycę, nowotwory, pojawienie się zespołu metabolicznego, tolerancję glukozy, ciśnienie [...]
Jesteś młody, myślisz: jestem niezniszczalny! A może stoisz już po drugiej stronie wagi i zaczynasz zdawać sobie sprawę ze swojej niedoskonałości. Nie wiem, kto będzie czytał ten artykuł, jednak wiem, że na jego lekturze zyska zarówno młodzież, jak i starsze pokolenie. Ale na tym nie koniec działania ochronnego witaminy D. Wśród wielu pozytywów, [...]
Chociaż mogłoby się wydawać, że proces redukcji tkanki tłuszczowej wiąże się po prostu z ograniczeniem spożycia pokarmu, które wywołuje postępujący ubytek tkanki tłuszczowej, to w rzeczywistości sytuacja jest bardziej skomplikowana. Okazuje się bowiem, że niedobór energii w diecie niesie za sobą szereg konsekwencji metabolicznych oraz endokrynnych [...]
Od wielu lat różnego rodzaju produkty węglowodanowe „zalewają” rynek. Jeśli czytałeś którekolwiek z moich opracowań, na pewno pamiętasz, iż nie jestem zwolennikiem nadmiernego faszerowania sportowców węglowodanami. Według zapewnień marketingowych „nowe, lepsze” węglowodany w rodzaju vitargo „miażdżą” zwykłe maltodekstryny (będące głównym [...]