Zapalenia zatok niezależnie od przyczyny sprawiają duży dyskomfort i obniżają efektywność w niemal każdej podejmowanej czynności. Niektórych rodzajów zapalenia uniknąć można m.in. dbając o właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego za pośrednictwem diety. Jednym ze związków o wyraźnym wpływie na procesy immunologiczne organizmu jest witamina [...]
Dla wielu ludzi słowo dieta kojarzy się z odchudzaniem i restrykcyjnym modelem żywienia, którego celem jest obniżenie masy ciała. Jednak definicja diety jest dużo szersza, gdyż dotyczy ona nie tylko osób kształtujących sylwetkę, ale również osób pragnących przytyć, chorujących lub z ograniczeniami żywieniowymi. Definicja mówi: „Dieta to specjalny [...]
W ostatnich latach amatorzy dietetyki toczą spór o to, czy w kształtowaniu stanu odżywienia, zdrowia oraz kondycji fizycznej wystarczy tylko liczyć kalorie, czy też może należy zwracać uwagę na każdą pojedynczą substancję odżywczą. Z jednej strony stoją osoby, które nie wyobrażają sobie jeść kilku porcji owoców i warzyw dziennie, natomiast z [...]
Z roku na rok rosną bazy danych dotyczące częstotliwości zachorowań na różne schorzenia zagrażające życiu. Równolegle do zbierania tych informacji odbywają się próby odnalezienia pewnych czynników zarówno wspierających, jak i osłabiających organizm w walce o zdrowie. Do czynników, które przykuwają dużą uwagę naukowców, zaliczyć można m.in. sposób [...]
Jak to zwykle bywa w przypadku tego typu pytań, odpowiedź brzmi: To zależy. Jeśli liczysz na to, że po włączeniu odżywki białkowej do dotychczasowej diety w magiczny sposób zaczniesz tracić tkankę tłuszczową to mam dla Ciebie złą informację. Prawdopodobnie to zbyt mało, by tracić wagę! Podsumowanie Stosowanie odżywki białkowej w trakcie redukcji [...]
Oliwa z oliwek (OO) w umiarkowanej ilości może mieć cenne działanie na zdrowie. W nadmiarze staje się szkodliwa, ze względu na proporcje kwasów tłuszczowych i znikomą zawartość kwasów z grupy omega-3 (w nadmiarze szkodzi nawet woda, więc nie powinno to nikogo dziwić). Jaki skład ma oliwa z oliwek? W 100 g OO znajduje się: 73.3 g kwasów omega-9 [...]
Ludzie od dawna uznają kiszonki za zdrową żywność. Mówi się też, że picie soku z kiszonek może poprawić wydajność ćwiczeń oraz kontrolować poziom cukru we krwi. Trzeba jednak pamiętać, że są one bogate w sód, co niektórzy powinni uwzględnić, zanim zaczną pić większe ilości. Podsumowanie Picie soku z kiszonych ogórków jest zdrowe i przynosi wiele [...]
Infekcje stanowią istotny problem nie tylko dla zdrowia publicznego, ale również dla ekonomii przedsiębiorstw, czy gospodarstw domowych. W przypadku często nawracających przeziębień warto zastanowić się, czym spowodowana jest taka wysoka podatność oraz podjąć odpowiednie kroki. Jednym z najważniejszych czynników regulujących odporność jest higiena [...]
RSV, czyli syncytialny wirus oddechowy (z ang. respiratory syncytial virus) może być jednym z najpowszechniejszych czynników wywołujących przeziębienie w okresie jesiennym i zimowym. „Może”, ponieważ większości osób przeziębionych nie poddaje się szczegółowej diagnostyce. Spektrum objawów jest dosyć uciążliwe, a sytuację komplikuje jeszcze brak [...]
Stan paznokci jest jednym z pośrednich wskaźników ogólnego stanu zdrowia i odżywienia organizmu. Spożywając dietę o dopasowanej do zapotrzebowania zawartości makro- i mikroskładników dużo łatwiej jest zadbać nie tylko o jakość paznokci, ale ogólnie tkanek w organizmie, w tym również skóry, włosów, czy nawet naczyń krwionośnych. W przypadku [...]
Równolegle do odkrywania właściwości pewnych substancji odżywczych dąży się do stworzenia nowych ich form chemicznych, które byłyby wykorzystywane przez organizm w sposób optymalny. Ma to na celu uzyskanie poprawy stanu odżywienia przy możliwie jak najmniejszej porcji, jak najdłuższym uwalnianiu do organizmu, a także jak najmniejszym stopniu [...]
Zmiany nawyków żywieniowych dla wielu osób często oznaczają restrykcyjną czasochłonną dietę i mało atrakcyjne smakowo dania, które bazują na ogromnych porcjach warzyw, chudym jałowym mięsie lub rybie i źródłach węglowodanów, czyli kaszach, makaronach, czy też „suchym” ryżu, Jednak jest to bardzo mylne przekonanie, które niepotrzebnie zniechęca [...]
Zespół pieczenia jamy ustnej (BMS ang. burning mouth syndrome) to enigmatyczna, idiopatyczna (o nieznanym lub niejasnym pochodzeniu), przewlekła, często bolesna jednostka kliniczna, w której pacjenci odczuwają pieczenie jamy ustnej bez współistniejących wyraźnych zmian klinicznych na błonie śluzowej jamy ustnej. Nie ma jeszcze dobrze [...]
Jeżeli widzisz, że przybierasz na wadze, uzupełnienie diety w dodatkowe aminokwasy może zahamować wzrost tkanki tłuszczowej. Naukowcy z Japonii przeprowadzili eksperymenty, które potwierdziły, że stosując BCAA łatwiej jest zmniejszyć ilość tkanki tłuszczowej. BCAA Z reguły sportowcy stosują BCAA, jako środek chroniący mięśnie przed katabolizmem. [...]
Tłuszcze, mimo że jest to bardzo zróżnicowana grupa związków, często oceniane są przez laików jako szkodliwe dla zdrowia. Oczywiście nie można wszystkich rodzajów tłuszczu „wrzucać do jednego worka”, gdyż różnią się one właściwościami organoleptycznymi, technologicznymi, a także zdrowotnymi. Kwestią nieulegającą wątpliwości jest również to, że to [...]
Prolaktyna jest jednym z najważniejszych hormonów w kontekście reprodukcyjnym. Bierze udział w licznych procesach regulujących zdolność do rozrodu zarówno u kobiet, jak i mężczyzn. Zaburzenia wydzielania i metabolizmu tego hormonu mogą powodować liczne skutki uboczne, co utrudnia nie tylko funkcje seksualne, ale również inne aspekty życia [...]
Niedawno w serii badań wykazano, iż potencjał ochronny dla wątroby posiada ashwagandha (witania ospała), której do tej pory nie łączono z możliwością takiego oddziaływania. W ostatnim czasie okazało się również, iż podobne właściwości może posiadać kofeina. A przecież tej substancji nie wiąże się z ochroną wątroby, nikt o tym wcześniej nie [...]
Opisane ćwiczenie jest wariantem pełnozakresowych „brzuszków”, ruch kończy się w momencie, gdy koniec łokci osiągnie kolana. Nadal pokutuje mit, iż trening brzucha (ABS, aerobiczna 6 Weidera, nożyce, spięcia, scyzoryki, „brzuszki”, wznosy prostych nóg w zwisie na drążku) przyczynia się do miejscowej redukcji tkanki tłuszczowej. Czy można spalić [...]
Nie od dziś wiadomo, że dla naszego organizmu najlepsze jest to, co naturalne. Naukowcy z Otago przeprowadzili nawet badania, z których wyciągnęli wnioski, że surowe owoce i warzywa wpływają korzystniej na nasze zdrowie psychiczne, niż gotowane, konserwowane, czy w jakikolwiek inny sposób przetwarzane. Po jakie owoce i warzywa sięgać najlepiej? [...]
Neurobiolodzy z University of Cincinnati przeprowadzili badania na temat wpływu diety na pamięć u osób starszych. W wynikach opublikowali, że czerpanie energii głównie z tłuszczów i białek zdecydowanie tą funkcję poprawia. Demencja a dieta W wyniku starzenia się organizm ludzki narażony jest na różne schorzenia. Jedne z bardziej powszechnych to [...]