Junior SFD - pierwsze kroki na siłowni i w sporcie
PRO
[...] mięśniowych. Wyróżnić możemy dwa rodzaje hipertrofii: hipertrofię strukturalną oraz hipertrofię funkcjonalną. W przypadku hipertrofii strukturalnej mówimy o zwiększaniu objętości mięśnia poprzez zwiększanie ilości struktur komórkowych, takich jak sarkoplazma. W wyniku hipertrofii strukturalnej nie notujemy wzrostu siły mięśni W przypadku [...]
Owijanie brzucha folią spowoduje wzrost temperatury skóry i zwiększoną potliwość. Nie ma to jednak związku ze spalaniem tkanki tłuszczowej. Po pierwsze dlatego, że stopień potliwości nie jest wyznacznikiem efektywnej redukcji a po drugie - nie jest możliwe miejscowe spalanie niechcianej tkanki tłuszczowej. Więcej o miejscowym spalaniu tkanki [...]
FBW 5 10 15 Cześć! Nie dodawałbym ćwiczeń na łydki ani przedramiona, gdyż przedramiona zbudujesz gdy nie używasz pasków, zaś łydki są częścią ciała, którą bardzo trudno zbudować. Podobnie z "kapturami" wykonując poprawnie martwy ciąg lub wiosłowania są one bardzo dobrze angażowane. Na Twoim miejscu zrobiłbym wersję FBW 5-10-15, dając 2 zestawy [...]
Jajko to jedno z najłatwiej dostępnych źródeł pełnowartościowego białka. Swego czasu owiane było złą sławą kiedy to powszechna była teoria, że ich nadmiar w diecie zwiększa poziom cholesterolu. Do tej pory często padają pytania czy jedząc jajka codziennie nie wyrządzamy sobie krzywdy. Na szczęście coraz rzadziej i bardzo dobrze, bo nie ma ku temu [...]
Tomek Duży: A i niegrypsujący będą go traktować niechętnie bo maja podejście- aha grypsował to się wywyższał bo miał "ochronę" w postaci innych gitów a zdarza sie tak żeby ktoś dobrowolnie z grypsującego stawał się niegrypsującym???Bo z tego co tu piszesz to takie postępowianie wydawało by sie bardzo nielogiczne... Mikunia26: co mozesz [...]
[...] w mięśniach i tym samym zasila rezerwy energetyczne tkanki mięśniowej. Jednocześnie dochodzi do zwiększonego uwodnienia komórek, co z kolei zwiększa nasilenie tempa przebiegu syntezy białek, powodując przyrost masy mięśniowej, a także zahamowanie aktywności enzymów proteolitycznych – rozkładających białka mięśniowe. Kreatyna jest więc [...]
do s.m.p.a. lub qazar http://www.sfd.pl/Low_Carb_do_oceny-t538552.html Jak możesz to odpowiedz na moje pytanko. Jestem na tej diecie co wyżej w linku. 2 tyg ckd pierw i teraz 2 tygodnie na low carb właściwym. I oceń czy zmierzam w dobrym kierunku. Jak wiadomo że jest to za mały okres czasu żeby zobaczyć w wyglądzie i w obwodach zmiany. Jednak już [...]
[...] wraz z martwym ciągiem, przysiadem, wyciskaniem na ławie, wyciskanie żołnierskim, podciąganiem i wiosłowaniem, należą do podstawowych ćwiczeń, które powinny stanowić bazę każdego treningu. W zależności od pochylenia tułowia i rozstawu łokciu rozróżnia się pompki na poręczach angażujące mięśnie: - trójgłowe ramion - triceps - klatki [...]
Zapchany nos i trudności w oddychaniu nie są skutkiem nagromadzenia śluzu w górnych drogach oddechowych, a wynikają z zapalenia i obrzmienia błony śluzowej zatok przynosowych, spowodowanego przez wirusy (np. rhinowirusy, grypy) bądź bakterie (Moraxella catarrhalis, Streptococcus pneumoniae i Haemophilus influenzae). Zapalenie zatok możemy [...]
/SFD/2016/11/22/de004721b15d4b189fb4960ccf7e761f.jpgKażdy plan treningowy powinien angażować całe ciało. Układ ćwiczeń na dane partie jest zależny w dużej mierze od systemu jaki weźmiemy pod uwagę oraz ilości dni treningowych. Jeżeli tak jak w pytaniu chcemy ćwiczyć 3x w tygodniu, trzeba połączyć poszczególne partie w rozsądny sposób lub każdego [...]
Stan zapalny - niezauważalny problem Niestety większość z nas nie zważa na problem, jakim są stany zapalne w naszym organizmie, które w ukryciu rozwijają się na co dzień, pogarszając nasze samopoczucie, wygląd i zdrowie. Ale czy powinienem walczyć ze stanami zapalnymi? Skąd mam wiedzieć czy jestem na nie narażony? Jeżeli masz nadwagę, widoczną [...]
Beta-alanina znana także jako kwas 3aminopropionowy to aminokwas będący wraz z histydyną prekursorem bardzo ważnej substancji – karnozyny. Karnozyna występuje naturalnie w tkance mięśniowej i nerwowej i pełni funkcje antyoksydacyjne i buforujące. W trakcie wysiłku fizycznego o wysokiej intensywności wzrasta wydzielanie kwasu mlekowego. Karnozyna [...]
Cześć! Przede wszystkim jak zaczynasz redukcję, to warto by było obliczyć jakie masz zapotrzebowanie kaloryczne. Możesz skorzystać z tego wzoru: http://www.sfd.pl/-t276436.html Kolejną z rzeczy ważną na redukcji jest deficyt kaloryczny i rozbicie kalorii na odpowiednie makroskładniki: Białko powinno być na poziomie 2-2,5g na kg masy ciała. 1g [...]
/SFD/2016/10/5/d83149c9136f473e997670a1a3d349a6.jpgJohimbina (ang. yohimbine) – nieselektywny antagonista receptorów alfa-adrenergicznych. Posiada największe powinowactwo do receptorów alfa-2 w porównaniu do alfa 1. Wpływa to na zwiększenie wyrzutu noradrenaliny. Ze względu na swoją aktywność i wpływ na alfa receptory – jest to preparat do [...]
Złamania lub pęknięcia kości niestety przytrafiają się nam w życiu. Mało kto nigdy nie miał czegoś złamanego. Szczególnie w dzieciństwie, gdy nie zwracamy aż tak uwagi na istniejące zagrożenia, jak również w podeszłym wieku, gdy jesteśmy już słabsi, a organizm nie funkcjonuje tak jak wcześniej. Poza tym często trenujemy różnego rodzaju spoty, [...]
W Polsce prawnie ręczny miotacz gazu, to wciąż ręczny miotacz gazu. O ile nie zawiera substancji kwalifikowanych przez różne konwencje, jako zakazane - broń chemiczna itp. to nie ma kryteriów, które go zabraniają. To nie Niemcy, że gaz na człowieka ma mieć napisane - upraszczając "NA CZŁOWIEKA" albo "NA ZWIERZĘ" i będzie kara za użycie niezgodnie [...]
1. Czym są aminokwasy 2. Podział aminokwasów na endogenne i egzogenne 3. Zawartość białka w produktach spożywczych 4. Aminokwasy w suplementacji 5. Wybrane aminokwasy i ich właściwości Aminokwasy to cząsteczki, z których zbudowane jest białko. Każdy z nich zbudowany jest ze szkieletu węglowego, do którego przyłączona jest grupa aminowa kwasowa, [...]
Plan żywieniowy musi być dobrany zarówno do naszego wieku, wzrostu, wagi oraz celu, jaki chcemy osiągnąć. Równie ważne są jednak nasze preferencje żywieniowe. Układając dietę musimy wziąć pod uwagę nasze zapotrzebowanie kaloryczne, a następnie na podaż makroskładników w diecie. Do określenia zapotrzebowania kalorycznego pomocne mogą być [...]