Prawdopodobnie każdemu wielokrotnie zdarzyło się mieć problemy z poruszaniem się dzień lub dwa dni po mocnym treningu. Kiedy doskwiera Ci silny ból mięśni, gdy wstajesz, chodzisz, siadasz na toaletę lub podnosisz swoją torbę, prawdopodobnie masz do czynienia z DOMSami, czyli opóźnioną bolesnością mięśniową. Chociaż DOMSY są technicznie częścią [...]
Stres wywołuje trening, podejmowanie nowych wyzwań, czasem środowisko, w jakim się pracuje i żyje (np. hałas, zmiany wysokości, przeciążenia, ograniczenie snu itd.). Ważne, by odróżniać bodziec, który jest szkodliwy, od tego, który stymuluje nas do działania. Co zapamiętać? Nadmierny stres może tuczyć, nawet bez zmian w diecie, na co wskazują [...]
[...] kg. Godzina biegu to w tym przypadku wydatek 18 kcal na minutę, ~1080 kcal na godzinę. Tłuszcze zapewniają w najlepszym razie ok. 31% energii, czyli ~335 kcal (resztę np. węglowodany i tłuszcze zgromadzone w mięśniach, jako lokalne źródło energii). Z tego wynika, że do spalenia 10 kg tłuszczu potrzeba ok. 230 h treningu. Gdyby ktoś biegał 4 h [...]
W pierwszej części artykułu omówiłem garść niebezpiecznych ćwiczeń siłowych, zarysowałem wpływ SAA oraz kortykosteroidów na kontuzje. W kolejnej części tekstu powrócę do niektórych tematów, poruszę kolejne, szersze zagadnienia. Zatem zapraszam do lektury. Wbrew obiegowym opiniom również chodzenie z kijkami (nordic walking) może być [...]
Przeglądając tematy pojawiające się na forach internetowych, w przeważającej ilości użytkownicy pytają, jak schudnąć, a ich główne rozterki toczą się wokół nadwagi. Jednak istnieje również grupa osobników, którzy mają problemy z tym, aby przybrać na masie, a wszelkie próby budowy muskulatury kończą się niepowodzeniem. Pamiętać należy o tym, że [...]
[...] w stanie zrzucić kilka kilogramów. Dieta kapuściana przynosi efekty szybko i w łatwy sposób, czy warto ją jednak stosować? Oczywiście, że nie - dieta ta jest uboga w białko, węglowodany złożone, część witamin i minerałów. Mimo że ich niedobór trwa dość krótko, w tak dużym stopniu może spowodować nieprawidłowości w funkcjonowaniu układu kostnego, [...]
[...] nawet 37% społeczeństwa. Inną stosunkowo częstą przyczyną wzdęć jest wrażliwość na fermentowalne oligo-, di-, monosacharydy i poliole, często określane, jako FODMAP. Są to węglowodany o krótkich łańcuchach i alkohole cukrowe występujące naturalnie w niektórych środkach spożywczych, ale również w dodatkach stosowanych przez producentów w [...]
Wielu z Was zastanawia się, czy bardziej opłaca się wybrać nieco droższy izolat białka serwatkowego (WPI), czy wystarczającym wyborem będzie zakup koncentratu białka serwatkowego (WPC). Zanim pokusimy się o werdykt i wytyczne, przybliżymy Wam czym jest WPC i WPI oraz na czym polegają różnice... Co, jeśli mam alergię na białka mleka? Obecnie nie [...]
Dieta ketogeniczna to dieta o bardzo niskiej zawartości węglowodanów i dużej ilości tłuszczu, która została opracowana, aby pomóc dzieciom i dorosłym cierpiącym na napady padaczkowe. Obecnie pomaga ludziom osiągnąć szereg celów zdrowotnych, w tym utratę masy ciała. W diecie tej około 5 do 10 procent dziennego spożycia kalorii pochodzi z [...]
Trening siłowy, w tej czy innej odmianie, nie jest już tylko domeną osobników cierpiących z powodu „ABS” (absolutny brak szyi). Kiedyś wiązano zainteresowanie treningiem siłowym z niską inteligencją, a to zwykle nieprawda. Sportowcy nie muszą być „orłami intelektu”, jednak nie mogą być też ograniczeni, bo sport wcale nie jest taki prosty. [...]
Istnieją dziesiątki mitów i nieprawdziwych twierdzeń powielanych w Internecie, w gazetach kulturystycznych i na siłowniach. Dlaczego tak się dzieje? Cóż... Po pierwsze, ludzie nie czytają książek, a nawet najlepsze filmy na YouTube są raczej na niskim poziomie, przeznaczone dla niewymagającego odbiorcy. Dlatego z filmów nie dowiesz się 90% ważnych [...]
[...] tkanek. W pierwszej kolejności zużywane są zasoby fosfokreatyny, które zapewniają siłę na pierwsze kilkadziesiąt sekund wysiłku. Następnie organizm zaczyna zużywać węglowodany pod postacią glukozy z krwioobiegu, a także glikogenu, czyli zapasów węglowodanowych w mięśniach. Z reguły węglowodany wystarczają na kilkadziesiąt minut pracy [...]
Nasza skóra to nasza wizytówka. To, w jaki sposób o nią dbamy, jak się odżywiamy i w ogóle jaki prowadzimy styl życia, mocno wpływa na jej wygląd. Z poprzedniego artykułu, wiesz już, co warto jeść, żeby poprawić jej wygląd. A czego należy unikać? Czy można jeść przetworzoną żywność? Przegląd badań z 2014 roku powiązał mocno przetworzoną żywność [...]
[...] produkcyjne. W artykule skupiliśmy się na suplementach, których działanie przekłada się na poprawę funkcjonowania pod kątem energii. Jednak są również takie produkty, które będą wspomagać regenerację, co również przełoży się na poprawę poziomu energii. Należą do nich m.in.: BCAA, EAA, węglowodany, GABA, magnez czy popularny olejek z CBD.
[...] etapie musisz zmienić produkty jakie zjadasz, na jak najmniej przetworzone (np. chude mięso, warzywa, zdrowe tłuszcze). W drugim – musisz wyrzucić z diety zbędne węglowodany (ciastka, słodycze, przekąski, napoje słodzone – wszelkie). Najlepiej stopniowo wyeliminuj z diety sacharozę oraz syrop glukozowo-fruktozowy (tych [...]
Czego potrzebujemy: 250 g mąki - ja użyłam orkiszowej pełnoziarnistej, ale spokojnie możecie użyć orkiszowej jasnej, lub pół na pół z pszenną pół łyżeczki soli 110 g ciepłej wody 20 g oleju 20 g świeżych drożdzy szczypta cukru 1 jajko coś do posypania - słonecznik, czarnuszka, sezam 800 g dobrej jakości wołowiny - zmielonej na burgery kmin rzymski [...]
Trening siłowy jest niezwykle ważnym elementem każdego programu treningowego, którego celem jest poprawa wyglądu sylwetki. Nie wystarczy jednak wziąć dowolny program od E. Chodakowskiej, przypadkową rozpiskę z Internetu czy z kolorowej prasy. Co zapamiętać? Trening siłowy jest jednym z najważniejszych narzędzi służących do kształtowania [...]
Odżywki typu gainer zwykle są źródłem dużej ilości węglowodanów i mniejszej protein (np. 20 g protein i 66 g węglowodanów w 100 g produktu). Dlatego znajdują zastosowanie u sportowców, którzy potrzebują dużej ilości energii, a mniej składnika budulcowego (czyli białka). Nic nie stoi na przeszkodzie, by nabyć zarówno odżywkę węglowodanowo-białkową, [...]
[...] co jest bliższe błędowi pomiarowemu niż znaczącemu efektowi. Równie niezadowalający był wpływ treningu na stężenie insuliny, można dojść do wniosku, iż przetworzone węglowodany (baton, jogurt, sok pomarańczowy) nie służą zdrowiu, sylwetce ani stężeniu insuliny. Wzrost beztłuszczowej masy ciała świadczy tylko o tym, iż panie nie były [...]
[...] namocz surowe orzechy nerkowca i zblenduj je z sokiem z cytryny, wodą, ziołami i czosnkiem, aby stworzyć kremowy, bogaty w białko wegański dressing do sałatek. Jedz węglowodany wysokobiałkowe Wiele powszechnie spożywanych węglowodanów, takich jak biały makaron i biały ryż, mają stosunkowo niską zawartość białka. Na przykład woreczek [...]