[...] cywilizacji. - Głównymi, podstawowymi, składnikami diety są produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych, warzywa i owoce. Bogate w skrobię, czyli przyswajalne węglowodany złożone pochodzenia roślinnego, produkty zbożowe są podstawowym źródłem energii. Wskazane jest, by produkty te były możliwie mało przetworzone. Jeśli więc wypieki [...]
[...] kaloryczne o około 24% w tym ze mikroskłądniki rozkładać się będą w sposób następujący; 2,2g białka na kilogram masy ciała, 25% diety to tłuszcze, resztę zapewniają węglowodany. Oczywiście to tylko ogólny zarys który musimy zmieniać w zalezności od efektów diety. Gdy zauważymy zbyt duże przyrosty tkanki tłuszczowej powinniśmy ograniczać [...]
[...] Zazwyczaj dostępne są takie opcje jak gainer z zawartością 10%, 20%, czy też 30% białka w odżywce. Oznacza to, że na 100g proszku, 10, 20, 30g to białko, a resztę stanowią węglowodany z niewielkim udziałem tłuszczy. Dodatkowo, na rynku dostępne są również produkty o zawartości białek i węglowodanów w stosunku 50/50, które nazywane są mianem [...]
[...] przez Dr Petra Forta - rewersyjnym ( odwrotnym ). Zasada polega na odwróceniu powszechnie zalecanej instrukcji. Zamiast tradycyjnego ,, w ciągu dnia mięso, wieczorem węglowodany „ składniki diety ulegają zamianie - węglowodany będziecie jeść przeważnie rano, w południe uraczycie się posiłkiem mieszanym a na kolację pozostanie wam już [...]
Przegladając pewna książke znalazłem ten plan. Sam nie gram w kosza ale pomyślałem że komuś może sie przydać. Program SUPER DUNKS II został stworzony jako kompletny program skoków pionowych, aby umożliwić ciężko trenującym koszykarzom, takim jak Ty, poprawę skoczności i szybkości w możliwie krótkim czasie. Przeznaczony był głównie dla młodych [...]
[...] na co masz ochotę. Carb Back-Loading : Podobnie jak Carb Nite,w sumie te same zalożenia z tą różnicą, że ten dzień masz po każdym treningu.Trenujesz 3x w tygodniu – jesz węglowodany 3 razy. 4dni –> 4 razy. W dni nie-treningowe dieta low carb. Carb Up/ carbo-loading : Spożywanie dużych ilości węglowodanów raz na tydzień/lub rzadziej. Znajdują [...]
Najpierw chcialem podziekowac Ellisowi i Qazarowi za udzielenie drobnej, aczkolwiek wartosciowej i fachowej pomocy. Na wstepie chcialem napisac ze obecnie dysponujemy duza wiedza jezeli chodzi o odzywianie w sportach ale najwiecej uwagi poswiecono kulturystyce, w internecie trudno jest znalesc cokolwiek o odzywianiu w sztukach walki a przeciez [...]
[...] 20g białka sojowego + 20g białka serwatkowego INFO O SOI Białko sojowej występuję w dwóch rodzajach. Koncentrat soi: zawiera 70% białka resztę stanowią tłuszcze i węglowodany. Przez dużą zawartość węglowodanów powoduje u niektórych osob wzdęcia. Isolat soi: zawiera ponad 90% białka wszystkie węglowodany i tłuszcze usunięte, nie [...]
[...] zużycia wątroby i nerek oraz wielu innych obciążeń ustroju. Mechanizm skuteczności cyklicznej diety szokowej, (której przedmiotem może być równie dobrze tłuszcz jak i węglowodany) opiera się na podobnej zasadzie jak szok w treningu. Najlepsze efekty uzyskuje się w momencie, kiedy nasz organizm wchodzi w okres "przysypiania". Przyzwyczaja [...]
[...] dla dzieci i młodzieży. Węglowodany. Jeśli już ustalimy ilość białka i tłuszczy w procentach, to reszta przypada węglowodanom. Staramy się jadać produkty zawierające węglowodany złożone, których indeks glikemiczny jest niski( a dokładniej po przeczytaniu dzisiaj artykułu Skalara, trzeba by się skupić na ładunku glikemicznym). Odnosi się [...]
[...] sprint - długi odpoczynek - sprint). Następnym etapem, który dostarczał nam będzie energii jest glikoliza - tlenowa i beztlenowa. Glikoliza jest procesem, w którym węglowodany dostarczają energii do pracy. Źródłem jest tu glikogen mięśniowy i wątrobowy, a także glukoza krążąca we krwi. W wysiłkach poniżej progu tlenowego (bez udziału [...]
[...] Ale od początku, co powinniśmy zrobić? Najpierw przede wszystkim należy spożywać węglowodany z niskim indeksem glikemicznym, wyjątek posiłek od razu po treningu, tu ładujemy wysokie. Do tego zwiększamy kosztem węgli, ilość białka w diecie (2,5-3g minimum) [...]
[...] być zbilansowane pod względem zawarto¶ci białek, tłuszczów i węglowodanów (5,6). Białka powinny dostarczać 10-20% energii, tłuszcze ogółem w granicach 15-35%, a węglowodany 50-60%. W niektórych opracowaniach dopuszcza się nawet większ± ilo¶ć węglowodanów. Istnieje także powszechna zgodno¶ć opinii, że nasycone kwasy [...]
[...] treningu dojdzie do rozpadu białek, a z rozłożonych białek powstałe aminokwasy zostaną potraktowane jako źródło energii, wtedy ich łańcuchy węglowe ulegają spaleniu tak jak węglowodany, natomiast grupa aminowa zostaje użyta do dalszej biosyntezy związków azotowych, lub gdy rozpad białek był bardzo duży, zostaje przekształcona w amoniak. Ponieważ [...]
[...] samym przyzwyczajamy organizm, aby magazynował więcej węglowodanów w mięśniach. Ponad 15 powtórzeń w serii pobudza enzymy glikogenu, a to powoduje, że organizm magazynuje węglowodany dla energii. Chodzi w sumie o to, aby uniknąć określonych schematów, dość często zmieniać pozycje w ćwiczeniach, liczbę serii i powtórzeń, ćwiczyć dla masy i [...]
[...] z nich jest wzrost poziomu cukru we krwi po spożyciu pokarmu węglowodanowego. Najsilniejsza reakcja insulinowa obserwowana jest po spożyciu posiłku zawierającego węglowodany o wysokim indeksie glikemicznym, czyli takie które przedostają się z jelit do krwi w bardzo szybkim tempie. Do nich zaliczamy m.in. napoje słodzone i słodkie soki [...]
[...] być zbilansowane pod względem zawarto¶ci białek, tłuszczów i węglowodanów (5,6). Białka powinny dostarczać 10-20% energii, tłuszcze ogółem w granicach 15-35%, a węglowodany 50-60%. W niektórych opracowaniach dopuszcza się nawet większ± ilo¶ć węglowodanów. Istnieje także powszechna zgodno¶ć opinii, że nasycone kwasy [...]
[...] niekorzystnego wpływu w krótkim terminie, posiłek obfitujący w tłuszcze nasycone miał negatywny wpływ na wrażliwość insulinową po posiłku i w kolejnym posiłku zawierającym węglowodany. Drugie badanie w dużym stopniu faworyzuje wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Acute effects of meal fatty acid composition on insulin sensitivity in healthy [...]
[...] Milej lektury WARTO SPRÓBOWAĆ Dotychczasowa praktyka była taka, że na godzinę przed treningiem jadło się lekki posiłek, zaraz po treningu dostarczało się do organizmu węglowodany, a nieco później białko, aby procesy rozrostu tkanek mięśniowych i regeneracji organizmu przebiegały jak najsprawniej i jak najwydajniej. Prowadzone w ostatnich [...]
[...] podczas zwiększonego przepływu krwi przez mięśnie, jakie ma miejsce w trakcie wykonywania wysiłku fizycznego, jest silnym induktorem syntezy białek mięśniowych; po drugie węglowodany wraz z aminokwasami stymulują wytwarzanie insuliny, która hamuje kataboliczne działanie kortyzolu i innych hormonów stresowych wytwarzanych w odpowiedzi na [...]