[...] to bylo bardzo dawno -pomyslalem ze warto jednak wspomniec obecie drugi tydz jade na mecie mam zamiar zrobic 2wu miesiéczná przerwé po zakoanczeiu i zrobic nastepny cykl( opcja1 lub 2 lub 3- którys z tych) i tu potrzebna mi porada 1.Który bédzie najlepszy? 2.Czu 250mg e3d styka? 3.Jesli opcja1(a mysle ze tak)czy jest sens [...]
Hmmm, ale Oveja pisała chyba, że 14 dni to max w lodówce, potem trzeba już robić następny. :-) nie trzeba, jeśli wyjmiesz go z lodówki, dokarmisz - wystarczy łyżka mąki i łyżka wody, niech postoi trochę i pobąbelkuje, a potem znowu do lodówki :) Mój pierwszy chleb na zakwasie wylądował w koszu. Mazał się w środku jakby był surowy. Zapewne nie [...]
Mam pytanko odnośnie chleba :-) juz 5 dzień jak dokarmiam zakwas i co teraz? odkladam 50g zakwasu do lodowki na nastepny raz a z tego co mam robie juz chleb? Zmieniony przez - natasza__ w dniu 2011-12-05 12:12:18
[...] dodałam make i wode i sol, odstawiłam na 20 min na grzejnik, potem znowu przemieszałam i do foremek... piekłam 1,5h w 180 stopniach w zwykłym piekarniku.. nie jest w sumie taki zły, dzis rano wyjelam go z foremek, ale ciezko papier bylo mi odlepić... Moze nastepny wyjdzie lepszy :-D Zmieniony przez - natasza__ w dniu 2011-12-06 12:25:32
20 min wyrastania to stanowczo za mało wg mnie. Mój chleb wyrasta kilka godzin. Właśnie zaczyn nastawiłam na następny, już trzecią fazę przechodzi, wieczorem będę piekła :-)
Dziewczyny,co do mojego przepisu to po ostatecznym wyrobieniu ma sobie stać jeszcze te kilka godzin i wyrastać. :-)) Za to z powodzeniem można w ogóle ominąć to wyrabianie,czekanie 20 minut i ponowne wyrabianie. Teraz po prostu raz wyrabiam wszystko i zostawiam w foremkach na noc i jest ok. A co do ilości zakwasu to faktycznie po kolejnych [...]
Nie wytrzymaliśmy. Jemy na ciepło. JEST ZAj**IASZCZY 88-O Najlepszy jaki w życiu jadłam, a to dopiero pierwszy. Jeśli następny może być jeszcze lepszy, to ja już nie wiem jak to możliwe %-)
No no Crocus ale skondensowane i miód odpadają. Już myślałam by zakupić odżywkę białkową do zlepienia ciastek. Dzisiaj dałam więcej oleju (dzięki Lunika :)) + dałam namoczone ziarno lnu. Wyszły znacznie lepsze ale coś im jeszcze brakuje. Może robię błąd eliminując mąkę z przepisu. Lunika dałam taką ładną buźkę w nawiasie a wyszło mi takie [...]
[...] to jakis problem jesli w odlozonym zakwasie jest kilka ziarenek siemienia i kilka pestek dyni??? Mam juz dosc stary zakwas. Ostatnim razem zagapilam sie i te "50gram" na nastepny chleb wybralam, kiedy w masie byly juz te dodatki. Zakwas pachnie jak wczesniej, nic dziwnego sie tam nie porobilo... co myslicie ??? :) Zmieniony przez - [...]
[...] to jakis problem jesli w odlozonym zakwasie jest kilka ziarenek siemienia i kilka pestek dyni??? Mam juz dosc stary zakwas. Ostatnim razem zagapilam sie i te "50gram" na nastepny chleb wybralam, kiedy w masie byly juz te dodatki. Zakwas pachnie jak wczesniej, nic dziwnego sie tam nie porobilo... co myslicie ??? :) Zmieniony przez - [...]
Jak dokarmisz tylko raz, to może wyjść za mało ciasta, no i zakwas masz młody i jeszcze słaby. Lepiej normalnie wg przepisu, czyli to dokarmianie, odstawienie na 5h, dokarmienie, odstawienie na 8, dokarmienie i odstawienie na 3h ..... Przechowuj normalnie w lodówce do czasu robienia chleba (bodajże do 14dni). ..."Dokarmianie zakwasu, przy kolejnym [...]