SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady przy garach, czyli luźne pogadanki o kuchni i nie tylko ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 277084

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 3070 Wiek 36 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 64241
Dziewczyny,co do mojego przepisu to po ostatecznym wyrobieniu ma sobie stać jeszcze te kilka godzin i wyrastać. Za to z powodzeniem można w ogóle ominąć to wyrabianie,czekanie 20 minut i ponowne wyrabianie. Teraz po prostu raz wyrabiam wszystko i zostawiam w foremkach na noc i jest ok.
A co do ilości zakwasu to faktycznie po kolejnych dokarmianiach rożnie wychodzi tego zakwasu, mniej- więcej niż 500g, ale ja się tym nie przejmuję, po prostu zużywam całość, która powstała. Oczywiście odkładam sobie tylko trochę na następny raz do słoiczka (przeważnie z lekką nadwyżką niż w przepisie), a resztę, nie patrząc,ile tego zakwasu zostanie, zużywam do aktualnego pieczenia.
Takie uproszczenia dla wygody, a chleb wychodzi taki sam, jak przy chuchaniu i dmuchaniu na niego

"Jeśli spędzasz zbyt wiele czasu myśląc o czymś, nigdy tego nie dokonasz" (Bruce Lee)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 4 Napisanych postów 3448 Wiek 41 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 31332
Trzynastka.a


aineko w Twoim przepisie przy cieście właściwym nie ma w ogóle wody (Ty napisałaś, że dodałaś "ciut wody"). Ja dodałam 1,5 szklanki!!! Inaczej w ogóle bym nie rozmieszała...

W środku ciasto nie kleiste w porównaniu do pierwszego, ale trochę za bardzo zbite.

Mam 2 pytania:
1. robię tylko z mąki żytniej razowej, nie wiem czy dobrze myślę, że jest ona trochę "ciężka", czy Wy dodajecie innej mąki żeby ciasto było bardziej pulchne?

2. wychodzi mi bardzo, bardzo twarda skórka nie tylko z wierzchu ale boki i spód też. Górę bardzo ciężko pogryźć, czym zmiękczyć skórkę???





ja do ciasta właściwego dodałam chyba ok. pół szklanki, już dobrze nie pamiętam moje ciasto nie było bardzo zbite, chyba zależy ile dodasz mąki. Ja robiłam zaczyn w sumie w trzech fazach z ok. 300 g mąki i potem ciasto właściwe - dodałam ok. 0,5 kg mąki.

Odnośnie pytań - fakt, mąka razowa jest dosyć ciężka, ja nie dodaję nic, lubię taki zbity chleb.
Ad. 2 - u mnie skórka jest twardsza niż chleb w środku, ale nie jakoś tragicznie twarda, da się ją normalnie pogryźć. Może to zależy od temperatury pieczenia? Spróbuj też przed pieczeniem posmarować już wyrośnięte ciasto w foremce wodą.

Zmieniony przez - aineko w dniu 2011-12-09 12:16:15

Zmieniony przez - aineko w dniu 2011-12-09 12:17:00
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1546 Wiek 49 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 31468
dziewczyny czy ktoras sie orientuje jakie sa zalecenia do jedzenia serc kurzych ?
Pamietam ze Martucca pisala o tym w ktoryms dzienniku ale calkiem nie wiem gdzie.

Czego nie możesz pokonać to powinnaś wykorzystać

http://www.sfd.pl/Kaszmir...__dalsza_droga-t898494.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
O, znalazłam wątek kucharski :)

jeśli w jakiś sposób mogę Wam pomóc przy wypieku chleba to możecie pytać
piekę chleby od kilku lat, mogę się podzielić dojrzałym zakwasem

a dla chętnych zostawię przepis na mój ulubiony chleb z maki żytniej 2000, na zakwasie, nie jest trudny, wymaga tylko ciepła i czasu

Chleb radzieckiego żołnierza

Składniki:
375 g zakwasu żytniego 100 % hydracji dokarmionego 10-12 h wcześniej ( tzn 2 łyżki zakwasu mieszamy z 200 gr maki i 200 gr wody i odstawiamy na 1-12 h - do chleba używamy 375 gr, resztę wkładamy do lodówki, będzie zaczątkiem do następnego chleba )
450 g mąki żytniej razowej
15 g soli
330 ml ciepłej wody (temperatura ok 40 stopni Celsjusza)

Przygotowanie: W wodzie rozpuścić sól. Dodać zakwas i dokładnie wymieszać mikserem, by powstał jednolity płyn Dodać mąkę i szybko, ale krótko wyrobić. Zostawić na ok 2 h do fermentacji w temperaturze 30 stopni Celsjusza. Ciasto nieznacznie urośnie i powstaną pęcherzyki powietrza. Przełożyć do nasmarowanej olejem i wysypanej otrębami keksówki (np. 25x11 cm), zafoliować dokładnie lub włożyć do foliowej torebki i odstawić do wyrośnięcia w temp 30 stopni Celsjusza ( prawie do podwojenia objętości - około 1-2 w zalezności od siły zakwasu ) Piekarnik nagrzać do 260 stopni Celsjusza, wstawić naczynie z 1/2 szklanki wody i po 2 minutach włożyć chleb. W tej temperaturze pieczemy 10-15 minut, a następnie dopiekamy 40-45 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. Po wyjęciu i wystudzeniu zawijamy w ściereczkę,
na dobe ( u mnie zazwyczaj jest to noc, rano już jem )

chleb wygląda tak



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 536 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 17819
Robię właśnie zakwas wg przepisu Oveji i mam pytanie, bo bardzo wysusza mi się on na górze, robi się taka sucha 'skórka', czy to normalne? czy może ma za ciepło, albo za mało wody dodaję? (dodaję 100g mąki i 100g wody)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
jest to normalne, ale możesz wsadzić słoik z zakwasem do jednorazówki albo zakryć folia spożywczą, wtedy nie będzie wysychał :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 536 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 17819
Oveja napisała w swoim przepisie na chleb żeby wziąć do upieczenia chleba 500g zakwasu, 500g mąki i 400g wody. Czy można też wziąć na przykład 800g zakwasu 200g mąki i 400g wody?? Bo mi chyba wyjdzie strasznie dużo tego zakwasu i nie wiem co z nim zrobić ;/ a chce tylko jeden chleb upiec.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
miałabys za duże zakwaszenie i Twój chleb byłby niesmaczny, przyjmuje sie, że przy chlebie żytnim zakwasu powinno byc nie więcej niż 50 % w stosunku do maki, przy chlebie pszennym do 25 % zakwas reszta mąka

zakwas albo do zlewu, albo upiecz dwa chleby drugi możesz zamrozić :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 536 Wiek 40 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 17819
Dzięki etrala za rady. Jeszcze jedno pytanie, dzisiaj chcę upiec ten chleb, a nie wiem jak ustawić grzanie piekarnika? tylko z dołu ma grzać czy z góry też? i termoobieg koniecznie?

i jeszcze czy wystarczy jak zmieszam ciasto łyżką, czy trzeba mikserem?

Zmieniony przez - Karniak w dniu 2011-12-14 20:39:42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 1341 Wiek 47 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 35628
nie ma za co ;)

grzanie raczej od dołu, ja piekę na termoobiegu, bo tylko taka funkcje mam - wychodzi

a z jakiej maki pieczesz ten chleb ? jeśli z żytniej to wystarczy porządnie wymieszać łyżką, jeśli z pszennej to trzeba dobrze wyrobić, najlepiej ręcznie
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening Brzuch, nogi

Następny temat

WIOSENNE PORZADKI - zabawa / start str24/ podsumowanie str35i36

WHEY premium