Szacuny
0
Napisanych postów
118
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
4690
Witam.
Mam pytanie jak się zmienia trening co 6-8 tygodni (mikrocykle) to sensowne jest zaczynanie nowego treningu od zaniżonego ciężaru powiedzmy 10kg i co tydzień dokładać 2,5kg, żeby były cały czas nowe bodźce czy nie? =)
Zmieniony przez - Noodypk w dniu 2012-07-22 17:21:45
Szacuny
0
Napisanych postów
756
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
7259
Skoro zauwazyles efekty to nie ma sensu zmiany treningu
do tego:
Mit czternasty: musisz zmieniać plan treningowy co 6-8 tygodni, bo „mięśnie się przyzwyczajają”. [ DODANE 2011.03.04 ]
W planach na siłę robisz ten sam plan treningowy co najmniej 2 miesiące, a bywa że i kilkanaście miesięcy. Ciągle żonglując odmiennymi planami, ćwiczeniami, ilością powtórzeń możesz tylko spowolnić swoje postępy masowe i siłowe. Dopóki osiągasz efekty masowe i siłowe na danym planie (dokładasz obwodów mięśni, jesteś w stanie utrzymać długofalową progresję ciężarów) NIC NIE ZMIENIAJ! Nie możesz przestawiać planu treningowego z masy na „rzeźbę” bo to nie ma sensu (mit ósmy i dziesiąty). Na „rzeźbę”/redukcję tłuszczu jest dieta (ujemny bilans kaloryczny!), aktywności tlenowe (aeroby) i beztlenowe (interwały). Trening siłowy przy „rzeźbieniu”/redukcji może być identyczny jaki wykonywałeś „na masie”. Jedyna różnica to znacznie większa ilość aktywności dodatkowych przy „rzeźbieniu” (aeroby, interwały).
Mięśnie nie przyzwyczajają się do danego ćwiczenia, prędzej układ nerwowy. Zawsze jesteś w stanie zaszokować swoje ciało nie zmieniając treningu– a jedynie wykonując więcej powtórzeń, zwalniając fazę negatywną (ekscentryczną) ruchu, przyśpieszając koncentryczną. Sposobów jest wiele.
Szacuny
51
Napisanych postów
7409
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
39811
oskar1994
apropo poprzedniej twojej wypowiedzi.
przeczytales poczatek sugerowanego przez Ciebie artykulu?
wyciagnales wnioski?
porownales do sytuacji kolegi,ktory ma problem z malymi lapami?
pacjent jest na poczatku drogi.
obwod ramienia bedzie zalezal w glownej mierze od ogolnego przyrostu calkowitej masy ciala.
to natomiast,bedzie zalezne od systematycznej,progresywnej pracy w przysiadach,ciagach i wyciskaniach....oraz od odpowiedniej DIETY/regeneracji.
amen
ps.
pomysl,nim zaczniesz doradzac.
Zmieniony przez - traktor71 w dniu 2012-07-22 18:48:56
Szacuny
0
Napisanych postów
118
Na forum
14 lat
Przeczytanych tematów
4690
No dobra, ale jak dojdę do ciężaru na którym nie będę już robić progresu to mogę zacząć od nowa z zaniżonymi ciężarami np. o 10kg lub o 20% aż dojdę do poprzedniego i próbować go pobić?
Zmieniony przez - Noodypk w dniu 2012-07-23 10:38:07
Szacuny
0
Napisanych postów
8
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
54
Witam. Od 2 tygodni biegam. Zaczynałem od 20 min i wracalalem nieźle zdyszany i mokry. Teraz potrafię biegać 60 min i tylko trochę się spocic. Po treningu 6 weidera. Biorę spalacz OxyElite PRO. Efekty jak dla mnie super - 6 kg mniej. Mam kilka pytań:
1. Co zrobić żeby zwiększyć efektywność aerobow? Biegać szybciej? Może Moj org uodparnia się na ww spalacz? Zwiększyć dawkę? Do tej pory brałem 1 tabletkę rano na czczo 30 min przed posilkiem, a druga 40 min przed treningiem.
2. Czy 6 weidera to dobry patent na mięśnie brzucha? Jest bardzo czasochłonna, a ja czuje niedosyt. Może coś innego?
Śniadanie: ciemny chleb + nutella/płatki z mlekiem,
Obiad: ryz, kasza, i jakies mieso z grilla - karkowka, drob
nie jem kolacji.
Proszę i rady co do treningu jak i diety
taki z niego drwal - nocą by rżnął, a w dzień spał :D
Szacuny
0
Napisanych postów
756
Na forum
13 lat
Przeczytanych tematów
7259
pacjent jest na poczatku drogi.
obwod ramienia bedzie zalezal w glownej mierze od ogolnego przyrostu calkowitej masy ciala.
to natomiast,bedzie zalezne od systematycznej,progresywnej pracy w przysiadach,ciagach i wyciskaniach....oraz od odpowiedniej DIETY/regeneracji.
Po primo- zadbaj o miske!
Po drugie - nie rezygnuj z trenowania innych parti!!!!!
Szacuny
0
Napisanych postów
6
Na forum
15 lat
Przeczytanych tematów
88
Temat może wydać się trochę śmieszny ale wynikać będzie to zapewne tylko z mojej niewiedzy. Mianowicie. Chodzi mi o dłoń oraz okolice nadgarstka ... (nie wiem czy te okolice zaliczają się do przedramienia czy nie) .. mam strasznie kościste pomimo że mało nie ważę. Czy istnieją możliwość "rozbudowania" tych okolic? Czytałem że może w tym pomóc PowerBall. Ale wole zapytać ludzi którzy się na tym znają.
Szacuny
0
Napisanych postów
18
Na forum
12 lat
Przeczytanych tematów
1114
Witam.
Chciałem się dowiedzieć czy trening piłkarski można zaliczyć jako areoby ? Skoro trenuje piłkę nożna 2x w tygodniu to nie ma sensu dodawac areobow ?
Zmieniony przez - mielzky w dniu 2012-07-23 19:51:04
Szacuny
0
Napisanych postów
127
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
3579
Witam mam takie pytanko zaczynam robić trening metodą 15-10-5 i czy mam robić każde ćwiczenie wg ilości w dany dzień (np 3 serie klatki, 3 s pleców itp.) czy robić cały obwód (tak jak w treningu fbw)?