Danekno wlasnie o to mi chodzilo , na poczatku odczuwalem to czy zakwas czy juz miesien widac bylo ladnie spompowany ale pbecnie jestem na 4 tyg fbw i sie bark z twgo co zauwazylem okiem amatora przyzwyczail mimo iz dolozylem ciezaru juz zakwas mnie nie lapie ost na test zrobilem 4 srvie na barki i dopiero wtedy mi odmowil posluszenstwa ;x a przy normalnym rozlozeniu plany czyli 3 seriach nic nie odczuwam i dlatego moje pytanie czy warto dac bodziec w postaci innego cwiczenia by inaczej ten mesien to odczul?
mylisz pewne kwestie. Pamiętaj, że mięsień obciążany jest zmuszany do coraz cięższej pracy tym samym adaptuje się do nowych wyzwań, poprawia się jego siła,
wytrzymałość, przy odpowiednich warunkach rośnie. Jeśli atakujesz konkretnym ćwiczeniem mięsień 1,2,3 trening jest zaskoczeniem dla mięśni przyzwyczajają się do danego ruchu, układ nerwowy optymalizuje działanie dla danego ćwiczenia i po kilku tygodniach ono już nie jest tak odczuwalne po treningu a raczej jego skutki w postaci obolałości mięśniowej, co nie zmienia faktu, że mięsień nadal dostaje bodziec do wzrostu i jest trenowany za każdym razem kiedy atakujesz go ćwiczeniem. Dałeś bardzo specyficzny przykład mianowicie barków, to taka partia gdy jak trochę ją potrenujesz bardzo ciężko na niej wywołać odczuwalne mikrouszkodzenia to wynika z jej budowy anatomicznej jest z wielu pasm włókien mięśniowych zbudowana i trzeba mieć doświadczenie żeby ją skatować porządnie. Jednak bez względu na to zawsze dostaje bodziec do wzrostu jeśli ją trenujesz. Po tą masz właśnie progresję w różnych wariantach aby zaskakiwać mięsień i wytężać jego pracę, przede wszystkim dokładasz ciężar to podstawa, ale możesz śmiało dzielić swoje cykle na mniejsze okresy np 6-8 tygodniowe w których stosujesz różne ćwiczenia. O jednym musisz pamiętać jest złota baza, której się nie zmienia przysiad, martwy ciągm drążek, forma wyciskania na barki, poręcze lub wl. To zawsze stanowi trzon treningu możesz zmieniać ich wersje ale powinny być zawsze w Twoim planie. Oczywiście wiele zależy jakim systemem treningowym w danej chwili ćwiczysz ale pewne rzeczy są niezmienne