Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

TUTAJ zadajemy pojedyncze pytania - część 5

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 247127

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 35 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8381
Witam jestem na końcówce ACT ,, redukuję się'' zastanawiam się co po tym może FBW a może coś innego w dni bez siłowni basen, bieganie, rower stacjonarny, tabata i to chce pozostawić bez zmian.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784582
mewho
czesc,
cwiczylem od 3 miesiecy robiac fbw z pelnymi przysiadami. teraz bylem zmuszony zmienic silownie na taki 'fitness club' i nie ma tam stojakow, jest jedynie maszyna smitha i inne maszyny... czy pelne przysiady na maszynie smitha beda w miare ok? czytalem ze sa kontuzjogenne, wiec moze lepiej robic cos innego? silownie bede mogl zmienic dopiero za miesiac lub nawet dwa.. dzieki

ps. jest to standardowy fbw a,b,a 3x w tygodniu oparty na wolnych ciezarach, jak mowie minely juz 3 miesiace ale podoba mi sie taki trening sa efekty, wiec nie ma sensu go zupelnie zmieniac?

Zmieniony przez - mewho w dniu 2012-02-15 12:58:46

przysiadów na maszynie smitha się wystrzegaj to proszenie się o kontuzję

nie istnieje coś takiego jak standardowe fbw to ogólne założenia trenowania całego ciała na sesji, a ćwiczenia dobierasz sam

dla klasycznego przysiadu ciężko znaleźć zastępnik możesz robić przysiad przedni ciężarem jaki jesteś w stanie zarzucić na barki
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784582
rusin012
Witam jestem na końcówce ACT ,, redukuję się'' zastanawiam się co po tym może FBW a może coś innego w dni bez siłowni basen, bieganie, rower stacjonarny, tabata i to chce pozostawić bez zmian.

fbw będzie jak najbardziej ok
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 107 Wiek 34 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 7481
rion, a przysiad z hantlami? ze sztangą na plecach robiłem w serii max 75kg a są tam chyba hantle do 40-50kg. Jeśli dobrze kombinuje to proszę powiedz jaki chwyt i czy wtedy tak samo da się głęboko schodzić

jeszcze ew. jest taka maszyna, że trzymam linki idące z ziemi, które ciągną w dół, nie wiem jak to się nazywa

Zmieniony przez - mewho w dniu 2012-02-15 16:54:25
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 13 Napisanych postów 15 Wiek 37 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 605
Cześć,

Od około 2 miesięcy robię FBW + aeroby. Jednak zbliża się wiosna i w związku z tym codziennie będę dojeżdżał do pracy na rowerze (11km w jedną stronę).
Szczerze wątpię, żebym dał radę tyle pedałować i jeszcze dokładać po siłowym treningu aeroby. Jednak głównie zależy mi na zrzuceniu z siebie masy.
Jak powinienem zmodyfikować swój trening? Zrezygnować z aerobów? Czy to nie odbije się negatywnie na zrzucaniu tłuszczu?
Dodam, że moje dojazdy do pracy są dość spokojne, ale wracam zazwyczaj jakby mi się włosy paliły ;)

Zmieniony przez - Ulthran w dniu 2012-02-15 16:32:50
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 35 Wiek 43 lat Na forum 14 lat Przeczytanych tematów 8381
Dzięki za podpowiedz:) czy może być taki plan FBW:
FBW podstawowy sprzęt (sztanga, hantle, ławka)

1. Wyciskanie sztanga płasko 3 serie (klatka piersiowa)
2. Wyciskanie sztangi z klatki 2 serie (naramienne)
3. Francuskie wyciskanie sztangi 2 serie (triceps)
4. Wiosłowanie hantą 3 serie (najszerszy grzbietu)
5. Przysiady ze sztangą 3 serie (czworogłowe)
6 martwy ciąg na prostych nogach 3 serie (dwugłowe)
7.Uginanie ramion ze sztangą 2 serie (biceps)
8. Wspięcia stojąc 3 serie (łydki)
9 brzuch
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 104 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 415
czy w ramach wyjatku moge zrobic jutro plecy tric, w piatek barki brzuch a w sobote nogi?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
mewho
rion, a przysiad z hantlami? ze sztangą na plecach robiłem w serii max 75kg a są tam chyba hantle do 40-50kg. Jeśli dobrze kombinuje to proszę powiedz jaki chwyt i czy wtedy tak samo da się głęboko schodzić

jeszcze ew. jest taka maszyna, że trzymam linki idące z ziemi, które ciągną w dół, nie wiem jak to się nazywa

Zmieniony przez - mewho w dniu 2012-02-15 16:54:25

przysiad z hantlami nie nadaje się jako główne ćwiczenie siłowe można dać jako 2 lub 3 ale jako pierwsze nie za bardzo , zrobiłbym przysiad przedni z długą fazą negatywną albo kilkanaście powtórzeń w serii i nogi będą zniszczone

nie za bardzo wiem o co chodzi z tą maszyną
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 62 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 529
Witam. Mam taki problem. Mianowicie ćwiczę już trochę czasu treningiem użytkownika traktor71 czyli:
1. przysiad
2. rdl (rumunski martwy ciag)
3. wyciskanie na lawce
4. wioslowanie
5. wyciskanie w staniu
6. podciaganie na drazku (nachwyt)
więcej w tym temacie https://www.sfd.pl/FBW_Masa,_ocena,_poprawa-t731298-s2.html .

Przez ostatnie dwa tygodnie, że klatka i wyciskanie na barki zaliczyły regres, nie jestem w stanie zrobić ilości powtórzeń, choć gdy zwiększałem ciężar potrafiłem zrobić nawet ponad 12pow. Z klatką już mi doradzili na Body Factory. Zamieniłem WL na pompki na poręczach. Teraz chodzi mi o barki. Co poradzicie ?

1. Zmniejszyć ciężar i zaczynać od początku ?
2. Czy to normalne zjawisko ?
Dodam, że w innych ćwiczeniach notuje progres. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam ! : )
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
prod
Witam. Mam taki problem. Mianowicie ćwiczę już trochę czasu treningiem użytkownika traktor71 czyli:
1. przysiad
2. rdl (rumunski martwy ciag)
3. wyciskanie na lawce
4. wioslowanie
5. wyciskanie w staniu
6. podciaganie na drazku (nachwyt)
więcej w tym temacie https://www.sfd.pl/FBW_Masa,_ocena,_poprawa-t731298-s2.html .

Przez ostatnie dwa tygodnie, że klatka i wyciskanie na barki zaliczyły regres, nie jestem w stanie zrobić ilości powtórzeń, choć gdy zwiększałem ciężar potrafiłem zrobić nawet ponad 12pow. Z klatką już mi doradzili na Body Factory. Zamieniłem WL na pompki na poręczach. Teraz chodzi mi o barki. Co poradzicie ?

1. Zmniejszyć ciężar i zaczynać od początku ?
2. Czy to normalne zjawisko ?
Dodam, że w innych ćwiczeniach notuje progres. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam ! : )

możesz dać w zamian statycznego wyciskania dać push press powinieneś kontynuować progres

choć wszystko zależy też ile już leciałeś tym planem, jak dieta, jak regeneracja
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Prośba!

Następny temat

plan na massee

Spalanie
Polecane artykuły