[...] roślinnego i jednocześnie zachęca do zmniejszenia spożycia czerwonego mięsa, nasyconych tłuszczy i nabiału. Źródłem białka są tutaj przede wszystkim ryby, drób i owoce morza. Zakłada również spożywanie zdrowych tłuszczy pochodzących z ryb, oliwy z oliwek, pestek i orzechów. Okazuje się, że taki sposób żywienia wpływa [...]
[...] kulturyści mogą jeść to, na co mają ochotę. Pełnowartościowe posiłki zazwyczaj składają się z dobrej jakości białka, jak na przykład grillowana pierś kurczaka lub kawałek ryby, warzyw i węglowodanów takich jak słodkie ziemniaki czy ryż. Tłuszcze w diecie kulturystów są ściśle kontrolowane, więc posiłki są pieczone lub gotowane na parze. [...]
[...] kompromis. Dietetyczny sos do makaronu Ugotowanie makaronu lub ryżu to przeciętnie 10-20 min pracy. W tym czasie można również usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu mięso, ryby, owoce morza czy tofu. Jednak suchy makaron z jałowymi dodatkami nie każdemu może przypaść do gustu, dlatego warto rozważyć, sięgnięcie po gotowe sosy do dań na ciepło, [...]
[...] Kwasy tłuszczowe omega-3 (wielonienasycone) obficie występują w rybach i oleju rzepakowym. W dietach społeczeństw zachodnich głównym źródłem spożycia EPA i DHA są ryby, zwłaszcza tłuste (np. makrele, pstrągi, łososie, śledzie i sardynki). Okazuje się, że kwasy omega-3 mają także wpływ na hipertrofię. Istnieje wiele dowodów na [...]
Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]
[...] K, gdyż obie biorą udział w regulacji metabolizmu kostnego w organizmie. Warto rozważyć ich stosowanie, szczególnie gdy w diecie nie pojawiają się zbyt często tłuste ryby, jaja, warzywa krzyżowe, czy szpinak. Kolejnym popularnym połączeniem witamin w obrębie grupy rozpuszczalnych w tłuszczach jest jednoczesne stosowanie witamin A i E. [...]
[...] przy czym dominujące są tutaj podroby (szczególnie wątróbka). Pewien procent zapotrzebowania zaspokoić mogą również jaja kurze, czy niektóre przetwory mleczne oraz ryby. O ile forma K1 witaminy K jest szerzej rozpowszechniona w produktach spożywczych, to forma K2 cieszy się dłuższym okresem półtrwania w organizmie, co sprzyja [...]
[...] połączeń obserwowanych wśród zarówno produktów spożywczych, jak i suplementów diety. Głównymi źródłami spożywczymi zarówno omega-3, jak i witaminy D3 są tłuste ryby morskie. Poziom ich spożycia zależny jest od dostępności dobrej jakości produktów, zasobności portfela, ale również preferencji smakowych. Te 3 aspekty sprawiają, że [...]
[...] Osoby, które mają poziom witaminy D w normie (30 – 50 ng 25(OH)D / ml) oraz regularnie przebywają „na słońcu” w lecie (3 razy w tygodniu po 30 minut) i spożywają tłuste ryby morskie, mogą skupić się na podaży dowolnego suplementu głównie w miesiącach zimowych. Jeżeli jednak warunki te nie są spełniane, warto rozważyć całoroczną konsumpcję [...]
Majówka, ciepłe, długie dni sprzyjają grillowaniu na świeżym powietrzu. Kiełbaski, hamburgery, karkówka mogą smakować dobrze i zachęcać do ich częstej konsumpcji. Nie wszyscy jednak rozważają zdrowotne skutki grillowania mięsa. Wypróbuj zamienniki wegetariańskie Na grillu świetnie sprawdzą się hamburgery wegetariańskie, np. kotlet z fasoli, [...]
[...] Prym wiodą tutaj jaja kurze oraz produkty mleczne. Wysoką zawartością białka oraz aminokwasów niezbędnych człowiekowi charakteryzują się również mięsa, podroby i ryby. Spośród roślinnych źródeł ceni się soję oraz przetwory sojowe, a także pozostałe warzywa strączkowe (w tym np. soczewicę), czy orzechy oraz nasiona. Zawierają one [...]
[...] lub zdolności kulinarnych, czy rzadziej rodzaj wykonywanej pracy. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na każdą z witamin, należy bowiem regularnie sięgać po jaja, mięsa, podroby, ryby, przetwory mleczne, a także owoce, warzywa czy przetwory warzywne i zboża, nasiona oraz orzechy. Kolejną grupą osób, która może mieć problem z codziennym dostarczeniem [...]
[...] o rodzajach tłuszczu, więc uważają, że wszystkie są szkodliwe dla zdrowia, a to nieprawda. Najlepszym przykładem mogą być: oliwa z oliwek (głównie kwasy jednonienasycone), ryby morskie (EPA, DHA), orzechy, migdały oraz suplementy z kwasami omega-3. Jakie jest prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę? Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z [...]
Coraz więcej osób dotyka ten problem. Bezsenności to zaburzenie zdrowotne objawiające się problemami z zasypianiem, płytkim snem i łatwym wybudzaniem. Nikt nam nie dostarczy ekspresowego rozwiązania, chyba że odpowiada nam stosowanie przewlekłej farmakologii. Tabletki nasenne na pewno załatwią sprawę, jednak warto wypróbować inne sposoby. [...]
[...] było zagrożone przez zbyt dużą masę ciała. Obecnie jego matkę cieszy, kiedy słyszy, jak ten spokojnie śpi bez zaburzeń oddechu. Posiłki dwunastolatka składają się z ryżu, ryby w curry, steku i zupy. Po operacji Arya nie może jeść za dużo. Cztery łyżki ryżu to maksymalna ilość na raz. Jeśli zje więcej od razu wymiotuje. Nie może też jeść [...]
Witamina D odpowiada za wiele aspektów właściwego funkcjonowania organizmu. Jest na tyle ważna, że często zaleca się jej całoroczną suplementację. Dla osób, które mało przebywają na słońcu oraz w diecie spożywają mało źródeł witaminy D i produktów w nią wzbogaconych rynek suplementów diety oferuje wiele prostych i skutecznych rozwiązań. Preparaty [...]
[...] W tej diecie bardzo ważne jest czytanie składów i etykiet. Produkty niedozwolone to: wołowina, wieprzowina, jagnięcina i inne czerwone mięso kurczak, kaczka i inny drób ryby i skorupiaki, takie jak kraby, małże, krewetki, ale także produkty zawierające w składzie kwasy DHA i EPA pochodzenia zwierzęcego, na przykład tłuszcz roślinny z [...]
[...] produktów roślinnych. Jeśli stosujesz dietę roślinną, ale osoba, z którą się spotykasz, jest miłośnikiem mięsa, nie panikuj, nie musisz od razu smażyć mu steka czy piec ryby, aby udowodnić swoją miłość. Zamiast tego przeprowadźcie szczerą rozmowę i ustalcie wspólnie zasady i granice dla Was obu. Weź pod uwagę to, co lubi jeść Twój partner, [...]
Planując świętowanie Nowego Roku, poza dobrą zabawą warto mieć na uwadze bezpieczeństwo. Dotyczy to zarówno tego, co się spożywa, jak i tego, z kim się przebywa. Jeżeli dokona się złych wyborów żywieniowych, które doprowadzą do utraty świadomości, zaufane towarzystwo jest kluczowe dla zachowania bezpieczeństwa. Warto jednak nigdy nie doprowadzać [...]
Tauryna jest aminokwasem, występującym naturalnie w organizmie. Znajdziemy ją w niektórych produktach spożywczych, takich jak mięso i ryby, dodawana jest też do większości napojów energetycznych. Ochrona przed starzeniem się mózgu Tauryna może działać ochronnie na prace naszego mózgu. Regularna suplementacja może sprawić, że pewne stany [...]