[...] dla naszego organizmu są wspomniane już - beta-karoten i likopen. Witamina A (retinol), znajdująca się w produktach pochodzenia zwierzęcego (podroby, zwłaszcza wątroba, ryby (tuńczyk), jaja, masło) jest znacznie lepiej przyswajalna przez organizm niż karotenoidy. Bogatym źródłem karotenoidów są warzywa: marchew, natka pietruszki, szpinak, [...]
[...] w pożywieniu opóźnia procesy regeneracji i odnowy oraz doprowadza do degradacji struktur mięśniowych organizmu. Białka zalecane w diecie sportowca to drób domowy, ryby, cielęcina, chudy ser, itp. Podsumowanie Podczas intensywnego okresu treningowego podaż białka musi być zwiększona. Zapobiega to katabolizmowi (rozpadowi) białek [...]
[...] przykrych doświadczeń? Oto kilka rad: - Pić codziennie ok 1l chudego mleka, jadać sery, twarogi, jogurty. Zapewni to odpowiednią ilość białka i wapnia; - Jadać częściej ryby, drób, rzadziej wołowinę i wieprzowinę; - Jeść dużo warzyw i owoców, najlepiej surowych; - Jeść produkty zbożowe z tak zwanego grubego przemiału, czyli ciemne pieczywo, [...]
[...] lodówce, podawać 2-3 razy dziennie po łyżeczce przez 3 tygodnie. Po tygodniu przerwy kurację powtórzyć. · Inne A także sałatki owocowo-warzywne z dodatkiem pora, rosół oraz ryby - źródło cynku - podstawowy pierwiastek skracający czas trwania infekcji. · Glutamina Z powszechnie znanych suplementów w obrębie kulturystyki, przydatna jest [...]
[...] do stanu naturalnego - da ono pełen zakres składników odżywczych, potrzebnych organizmowi. W profilaktyce przeziębieniowej znaczenie mają takie produkty, jak świeże ryby (dostarczają niezbędnych zdrowych tłuszczów, witamin, składników mineralnych), owoce i warzywa (witaminy i składniki mineralne). Prawidłowe odżywianie ma zasadniczy [...]
[...] niskotluszczowymi lub bezcukrowymi dżemami (dopuszczalne są też niskoslodzone), warzywami lub owocami. - posilki tak skomponowane to posilki węglowodanowe. - Mięso i ryby lącz z duża ilością warzyw i z dozwolonymi sosami - posilki tluszczowe. - Produkty neutralne to produkty, które możesz dodać do każdego posilku: warzywa, owoce, produkty [...]
[...] ludzki wytwarza niewielkie ilości tauryny, są one zbyt małe dla osób wykonujących wysiłek fizyczny. Jej naturalnym źródłem jest mięso, szczególnie podroby (np. wątroba), ryby, małże. Najważniejsze zalety tauryny to: magazynowanie azotu (powoduje dodatni bilans azotowy) działanie antykataboliczne ograniczenie wytwarzania serotoniny, hormonu [...]
[...] b. mięsa : wołowina, jagnięcina, konina, dziczyzna i ptactwo w nieograniczonej ilości ; wieprzowina sporadycznie; wątroba wołowa, cielęca i ptasia do 3x w tygodniu. c. ryby i owoce morza: wszystkie gatunki w nieograniczonej ilości (uwaga na ryby puszkowane) d. jaja, w nieograniczonej ilości e. nabiał dozwolony, jogurt kefir (jako dodatek do [...]
[...] sojowym, w nieco mniejszych ilościach w rzepakowym bezerukowym. Dobrym źródłem NNKT z rodziny n-3 są tłuszcze ryb morskich EPA i DHA. Zaleca się dwa razy w tygodniu spożywać ryby morskie. Tłuszczu nie można jednak całkowicie wyrugować z pożywienia, gdyż powodowałoby to występowanie objawów chorobowych związanych z niedoborem NNKT, a także [...]
[...] trans w minimalnych ilościach Czyli nasza dieta powinna bazować na świeżych i gotowanych warzywach, powinny znaleźć się też świeże i suszone owoce, chude i półtłuste mięsa, ryby morskie, orzechy włoskie, migdały, jaja od kur z wolnego wybiegu, ryż, ziemniaki, kasze grube, razowe pieczywo. Słowo klucz –BAZOWAĆ! Czyli opierać się,stanowić lwią [...]
[...] a tłuszcze zwierzęce z tkanek lub mleka zwierząt lądowych i morskich. Źródłem tłuszczu zwierzęcego, oprócz tłuszczów jadalnych (masło, smalec, słonina) są mięso i wędliny, ryby, jaja oraz produkty mleczne. W mięsie, zależnie od gatunku zwierzęcia i części tuszy, zawartość tłuszczu może się wahać od 3- 55% , podobnie w wędlinach. Ryby zawierają [...]
[...] mięsie. Powinieneś jeść jak najmniej pokarmów smażonych. We wszystkich tych pokarmach jest dużo tłuszczu. Najlepsze posiłki to gotowane i przypiekane. Najlepszym wyborem są ryby we własnym sosie i mięsa pozbawione dużej ilości tłuszczu. Węglowodany - jest to paliwo, które dostarcza ciału energii. Znajduje się ono w naturalnym pożywieniu jak: [...]
[...] (np. ilość oliwy),wysokiej jakości tłuszcze nasycone (tłuste mięsa) - jak tez nie zapominaj o spożywaniu wielonienasycnocyh kwasów tłuszczowych z rodziny 0-3 (tj.tłuste ryby,tran,siemię lniane,olej lniany). Co możesz zrobić jeszcze? Kolejnym sposobem może być dodanie 1 posiłku extra! Miałeś 2-3 posiłki na redukcji? Daj teraz 4 posiłki. [...]
[...] z ziemniaków, sporadycznie jadłam ryż, makaron, kasze czy pieczywo. Jeśli chodzi o białko było jeszcze gorzej – 2 lub 3 razy w tygodniu jaja lub twaróg, bardzo rzadko ryby. Bywało więc,że białka w moim dziennym rozkładzie nie było prawie wcale.Może to dziwne, ale nie czułam się na tej diecie źle, jadłam co chciałam i lubiłam,specjalnie nie [...]