[...] 2 i 3 posiłku. Na bieżąco planuje przedstawiać co spożywam danego dnia. Źródła białka: kurczak (będzie go więcej niż w ostatnich tygodniach, kosztem wołowiny), wołowina, ryby, jajka Źródła węglowodanów: ryż brązowy - planuję jeść wyłącznie ten rodzaj, płatki owsiane, makaron durum, kasza gryczana Źródła tłuszczy: oliwa z oliwek, omega-3, [...]
[...] być dostarczone z pożywienia. Do prawidłowego funkcjonowania organizm potrzebuje wszystkich 22 aminokwasów! Produkty bogate w białko: - mięso: wieprzowina, wołowina, drób; - ryby; - jaja; - nabiał (głównie twarogi i inne sery). Węglowodany Węglowodany stanowią dla nas paliwo, czyli dostarczają nam energii potrzebnej m.in. do wykonania treningu [...]
[...] (bezpośrednio np. białka mleka takie jak: laktoferryna, immunoglobuliny G i M, lizozym. Skąd czerpać zatem białko ? 2/3 z produktów zwierzęcych takich jak: mięso, nabiał, ryby, jaja. Czemu nie więcej ? Z racji, iż kieruję słowa do młodszych osób staram się przedstawić moją wizję odżywiania nastawionego na osiągnięcie celu przy prowadzeniu [...]
[...] masło). Do badań użyto dwóch studiów. Jedno badanie "Oxford Vegetarian study" -uwzględniło szeroką grupę grupę partycypantów. Od wegan poprzez wegetarian, ludzi jedzących ryby aż po typowych mięsożerców. Dzięki tak szerokiemu doborowi uczestników, uzyskano- a jakże- szerokie wyniki. Od poziomu 6-7% nasyconych kwasów tłuszczowych w diecie u [...]
[...] wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny 03. Dlaczego? Pewnie dlatego że : -po pierwsze znajdują sie tylko w nielicznych produktach -po drugie głównym źródłem 03 sa ryby. A kto jest w stanie zjeść kilka kawałków ryby w ciągu tygodnia? Ważna jest odpowiednia proporcja kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6 w diecie. Stosunek kwasów [...]
[...] 100 studentów wykazały błędność tego poglądu. Udowodniono to w prosty sposób. Wszyscy młodzi ludzie dostawali dziennie tę samą ilość kalorii, ale połowa z nich jadła tłuste ryby, pozostali - tłuste mięsa. Pierwsza grupa po 3 miesiącach takiej diety straciła na wadze ok. 1 kg, podczas gdy druga grupa żywiona mięsem przytyła 2 kg. Po bliższym [...]
[...] -naczyniowego. Dzieje się tak ponieważ ich codzienny jadłospis obfituje w nienasycone kwasy tłuszczowe - ważny składnik odżywczy, który występuje w takich produktach jak ryby morskie, owoce morza, orzechy . Grecy czy Hiszpanie między innymi ze względu na ilość spożywanych nienasyconych kwasów tłuszczowych przy jednoczesnej niskiej podaży [...]
[...] Obie zakładają, że podstawą codziennego jadłospisu powinny być warzywa, owoce i gruboziarniste pieczywo. Po mięso można sięgać kilka razy w miesiącu, a nieco częściej - po ryby i drób. Nowa dieta zawiera jednak pewne kontrowersyjne zalecenia. Popiera np. wysokokaloryczne oleje roślinne, a kategorycznie zabrania jedzenia ziemniaków i białego [...]
[...] tuńczuka, 20ml oliwy z oliwek 4. Posiłek przed treningowy:200g piersi z kurczaka+ok50g sera żółtego+200/250g ryżu+warzywa 5.Posiłek po-treningowy: 200g piersi z kurczaka/ryby+200/250g makaronu +warzywa 6.Twaróg 250g +oliwa 10ml+50 g pestek Opis: tak wygląda jeden mój dzień z diety carb cycling( nazywam to dzień szkolny bo studiuję dziennie [...]
[...] lubisz jeść na śniadanie: owoce Co lubisz jeść na obiad : warzywa Co jako przekąskę : warzywa Co jako deser : owoce Ograniczenia żywieniowe : mleko i jego przetwory, mięso (ryby i drób w ograniczonych ilosciach) czy regularnie miesiączkujesz: tak czy bierzesz tabletki hormonalne: tak, z progesteronem (nadmiar estrogenów; zatrzymuję wodę, ale gin [...]
[...] szczególnie te chude części - schab, szynka, czasem można też włączyć do diety karkówkę, wieprzowina jest najbardziej kalorycznym mięsem ze względu na zawartość tłuszczu. * ryby - ryby jadamy bez względu na zawartość tłuszczu, tłuste ryby morskie takie jak łosoś, śledź, makrela to poza białkiem bogate źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Warto [...]
[...] spuściznę. Wskazuje, że ludzie, aż do bardzo niedawna, byli myśliwymi - zbieraczami, których dieta składała się z kombinacji chudych pokarmów zwierzęcych (wliczając ryby) i nie hodowlane warzywa i owoce. Bazując na tych analizach diet 229 pre modernistycznych kultur, Cordian wywnioskował, że „przeciętna" starożytna dieta zawierała 55% [...]
[...] do ruszenia jedynie polędwica się nadaje na dobre steki -200g białek jaj -100g tuńczyka tylko w sosie własnym -125g ryby (tilapia, dorsz, panga, sola, mintaj, halibut) -125g makreli lub łososia ale jak masz te ryby w posiłku to nie dajesz więcej tłuszczu, bo są to tłuste [...]
[...] w dłuższym okresie. Kwasy tłusz¬czowe omega-3 pozwalają zintensyfiko-wać efekt odchudzania, redukcję tłuszczu, w tym w obrębie brzucha, jeśli przyjmu¬je się je pod postacią ryby lub kapsułek tranowych. CO NALEŻY ZROBIĆ ABY ZWIĘKSZYĆ UDZIAŁ TŁUSZCZY W PRZEMIANACH ENERGETYCZNYCH? - Trzeba do treningu wprowadzić wysiłki aerobowe (tlenowe), takie [...]
[...] 2) Spożywajcie dostateczne ilości wysokowartościowego białka. Produkty takie, jak białko jaj, chude czerwone mięso, białe mięso indyka i kurczaka (bez skórki) i ryby są doskonałym źródłem białka. Jeśli trenujecie bardzo intensywnie, zapotrzebowanie na białko może wzrosnąć do 2 g na kilogram wagi ciała. Organizm jednorazowo może [...]
[...] co łączy wszystkie te kuchnie - to owoce i warzywa. Są najważniejsze. Przyrządzane na wszelkie sposoby. Gotowane, pieczone, surowe. I w dużych ilościach. Wszechobecne są też ryby i owoce morza oraz rośliny strączkowe: soja, soczewica, groch. Mięso je się głównie drobiowe i jagnięce, a więc białe. Wszystko solidnie przyprawia się ziołami i [...]