[...] wytwarzanych w organizmie. Produkty zawierające białko są uszeregowane wg ich biologicznej wartości produkty o najwyższej wartości pochodzą od zwierząt: mięso, jaja, nabiał, ryby i drób. Znacznie mniejszą wartość biologiczna posiadają zawarte w produktach roślinnych takich jak pszenica, fasola, kukurydza, ryż, groch, orzechy. One powinny być [...]
[...] -nasycone -jednonienasycone -wielonienasycone Glownie źródłem nasyconych kwasow sa tkanki zwierzat , jaja lub mleko(produkty mleczne). Wielonienasycone zwane tez omega 3 to ryby , szczególnie ryby tłuste morz polnocnych. Jednonienasycone występują w oliwach i olejach roślinnych. Jeżeli tluszcze ogółem powinny stanowic 15-30(35)% dziennego [...]
[...] owsianych + 5 białek jaj + 1 łyżka oliwy z oliwek + + szczypta cynamonu wszystko na patelnie w formie jajecznicy lub omletu. II posiłek: 100 gram piersi lub 130 gram ryby (mintaj, tilapia, makrela)- pieczone, gotowane, grillowane + 30 g ryżu brązowego/ makaronu brązowego/kaszy gryczanej, dużo warzyw(oprócz kukurydzy i groszku [...]
[...] i przyrządzają je. Najczęściej są to sycące potrawy, które muszą zadowolić męża i dzieci. Nie oszukujmy się... W przeciętnym domu kobieta nie serwuje codziennie grillowanej ryby na sałacie z odtłuszczonym jogurtem. Oznacza więc to, że zajmując się jedzeniem równocześnie musi go sobie odmawiać - jeśli chce, by jej ciało miało satysfakcjonujący [...]
[...] Też tak słyszałem o tłuszczach, na których się długo smaży frytki i mięsa i z tych faktycznie powinieneś zrezygnować. Swoją drogą są też tłuszcze zdrowe, jak np. ryby, orzechy, wołowina, oliwa z oliwek i z nich powinieneś korzystać. „A co z węglowodanami?" Batoniki i czekolady także w kąt. Na ich miejsce postaw owoce, warzywa, ryż, [...]
[...] energii z węglowodanów, - utrzymuje prawidłowy rytm serca, - wzmacnia układ nerwowy, - reguluje płyny w organizmie. Najlepszymi źródłami są wszelkie cytrusy, banany, ryby, drób oraz przetwory mleczne. Wapń - zapotrzebowanie: 800 mg/dzień - wpływa na pracę mięśni, krzepnięcie krwi oraz przewodnictwo nerwowe, - stanowi budulec kości i [...]
[...] mięśnie nie były spalane dla uzupełnienia zapasów energii. Jedz dobrej jakości, chude mięso, na przykład polędwicę wieprzową i wołową, piersi z kurczaka lub indyka, tłuste ryby albo udziec barani. Tłuszcz: eliminuj nadmiar Skoro już wiesz, skąd wziąć zdrowe tłuszcze, czas ograniczyć całkowitą ilość tłuszczy, które zjadasz. Musisz zmusić swoje [...]
[...] z gleby i gromadzi się w różnych częściach roślin. Selen jest obecny w większości produktów spożywczych. Jego bardzo dobrym źródłem są orzechy (zwłaszcza brazylijskie), ryby i owoce morza, podroby (nerki, wątroba) oraz mięso. Źródłem selenu są również produkty zbożowe, warzywa oraz inne produkty pochodzenia roślinnego, ale zawartość selenu w [...]
[...] 850kcal:4=215g węglowodanów dziennie (2,6g/kg) Jakie produkty powinna zawierać dieta redukcyjna? By dostarczyć a) białko: - mięso (np. pierś z kurczaka) - jajka - twaróg - ryby - sery b) węglowodany: (niski IG) - ryż brązowy i biały - pieczywo pełnoziarniste - makaron - otręby, płatki owsiane itp. c) tłuszcze: - oliwa z oliwek - ryby d) a [...]
[...] całe jaja + 6 białek jaj ( w formie omlety, oraz możesz też pół na pół z mąką razową TYP 2000) 2 posiłek 90g ryż paraboliczny/basmati , makaron durum, kaszy 200g mięsa/ 260g ryby łyżka oliwy z oliwek lub olej lniany x2 warzywa 3 posiłek 75g ryż basmati, makaron durum, kaszy 200g mięsa/ 260g ryby łyżka oliwy z oliwek lub olej lniany x2 warzywa 4 [...]
[...] Pure Power 20g Po treningu siłowym: Carbo 30g, 15g Pure BCAA Po: Mass Activator 50g, Pure Creatine 5g Posiłek V 21:00 Makaron durum 150g, Pierś z kruczaka 150g/Filet z ryby 200g, łyżka oliwy z oliwek B:47, T:11, W:114, kcal 755 Posiłek VI 23:00 Ser twarogowy półtłusty 125g, orzechy laskowe 15g, łyżka oliwy z oliwek B:26g, T:22, W:5, kcal [...]
[...] Główne zalecenia: - całkowita eliminacja mięsa nie jest wskazana, warto jednak stopniowo zmniejszać jego ilość w codziennych jadłospisach, zamieniając je na tofu czy ryby. Warto uwzględnić takie produkty jak orzechy i pestki, które są również dobrym źródłem białka - tolerowane są niewielkie ilości nabiału i tłuszczy, - niezwykle korzystne [...]
[...] stają się niedostępne dla tych form estrogenów, które odpowiedzialne są za powstawanie raka sutka. Ryby i zawarte w nich tłuszcze Przynajmniej trzy razy w tygodniu jedz ryby morskie takie jak: tuńczyk, makrelę, łososia, halibuta czy sardynki. Jeśli nie lubisz ryb - jedz olej rybny w kapsułkach (2-10g dziennie). Dlaczego? Omega-3 kwasy [...]
[...] z kurczaka i warzyw, 200 g kurczaka (bez skórki) ugotowanego lub z rusztu, mizeria z 1 ogórka z 1 łyżeczką jogurtu 0 proc. tłuszczu,1 średni ziemniak, 1 owoc. Kolacja: 100 g ryby w jarzynach na zimno (dorsz, mintaj, morszczuk), 3 liście zielonej sałaty z natką pietruszki, 1 cienka kromka pieczywa, herbata. Przed snem: 1 szklanka soku pomidorowego [...]