Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Bardzo wielu z nich myśli, że samo wykupienie karnetu na siłownię i ćwiczenia raz czy dwa w tygodniu, wystarczą do osiągnięcia zamierzonych efektów, niestety takie osoby są w błędzie. Zapewnij organizmowi wszelkich [...]
Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]
Kreatyna jest naturalnym związkiem występującym w naszym organizmie oraz w pożywieniu. Kreatyna nie jest dopingiem, ale znacząco wpływa na wyniki sportowe. Boom na kreatynę, rozpoczął się w konsekwencji zdobycia wielu złotych medali na igrzyskach olimpijskich w Barcelonie w roku 1992. Wielu sportowców to właśnie suplementacji kreatyną przypisywało [...]
[...] 2 porcje w tygodniu), pozostałe warzywa (co najmniej 1 porcja dziennie), produkty pełnoziarniste (3 lub więcej porcji dziennie), warzywa strączkowe (3 porcje w tygodniu), ryby (co najmniej 1 raz w tygodniu), drób (2 razy w tygodniu), oliwa z oliwek (jako podstawowe źródło tłuszczu), wino (kieliszek dziennie). Produkty, które należy ograniczyć [...]
[...] jogurtu, sera i jajek. Nie jest jasne, czy powiązania z czerwonym i przetworzonym mięsem i serem odzwierciedlają związek przyczynowy. Komentarz Biorąc pod uwagę, iż ryby mogą być skażone np. arsenem, rtęcią, miedzią, manganem, cynkiem, kadmem czy ołowiem, może się okazać, iż nadmierna podaż z tych źródeł wcale nie będzie zdrowa ani dla [...]
Rosyjska instagramerka Zhanna Samsonova (40 l.), która miała konto pod nazwą “rawveganfoodchef” promowała jedzenie surowej żywności pochodzenia roślinnego. Jej dieta opierała się głównie na jedzeniu owoców egzotycznych. W sieci pojawiła się informacja, iż kobieta zmarła 21 lipca. Podobno źle się poczuła i szukała pomocy medycznej podczas pobytu w [...]
Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe zapalne schorzenie układu pokarmowego, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Osoby cierpiące na tę chorobę często zmagają się z problemami trawiennymi, bólami brzucha, biegunką i utratą wagi. Skuteczną terapią może być odpowiednia dieta i suplementacja, która pomaga złagodzić objawy i poprawić [...]
Prowadząc zdrowy styl życia, liczymy na to, że spowolnimy proces starzenia organizmu, a to ostatecznie doprowadzi do długiego i zdrowego życia. Rodzi się jednak pytanie, ile tak naprawdę mamy kontroli nad procesem starzenia się? Chociaż nie można zatrzymać procesu starzenia się, istnieją dowody na to, że można spowolnić ten proces. Podsumowując [...]
Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]
[...] z anchois (~3.4 g na 100 g produktu), tuńczyk konserwowy (2 g na 100 g), makrela wędzona (~1.8 g na 100 g), konserwa z anchois (~1.6 g na 100 g). Ponadto histaminę zawierają ryby, pomidory, liście szpinaku, karagen, wołowina, baranina, kiełbasy fermentowane, sery, mięso, białe i czerwone wino oraz piwo. Histamina w ustroju człowieka jest [...]
[...] „Nigdy więcej chleba, nigdy więcej cytrynowych Oreo, nigdy więcej ciastek, nic z tego. Robię to od sześciu miesięcy i po prostu jem owoce, koktajle proteinowe, sałatki, ryby, kurczaka i szparagi lub inne warzywa. Bardzo małe porcje i codzienne zdrowe jedzenie pomogły mi zrzucić około 14 kilogramów”. Po wprowadzeniu kilku zmian w swoim stylu [...]
W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]
[...] twarogu. To, co najważniejsze to dbałość o pokrycie dziennej podaży białka. Zaleca się, by od 30 do 50 g białka z dziennej puli spożywane było przed snem. Może to być mięso, ryby czy twaróg skonsumowany na kolację. Może to być także wypita odżywka białkowa. Zabieg taki może okazać się korzystny, jeśli zależy nam na zwiększeniu siły i masy [...]
[...] poprzez umożliwienie kontroli apetytu. Białko jest sycące i pozwala czuć się najedzonym przez dłuższy czas. Warto uwzględnić w diecie chude mięso, koktajle proteinowe chude ryby, jaja, chudy nabiał oraz rośliny strączkowe. Sprawdź również: Czy koktajle proteinowe pomagają schudnąć i stracić tłuszcz z brzucha? Używanie mniejszych talerzy Taka [...]
[...] sporo czynników, które ograniczają poziom ich konsumpcji w diecie. Po pierwsze, najważniejszym źródłem związku najbardziej zaangażowanego w zdrowie oczu, czyli DHA, są ryby i owoce morza. Związek ten nie występuje w warzywach i owocach, ani nawet w orzechach czy olejach roślinnych. Czynnikami ograniczającymi poziom konsumpcji ryb, zwłaszcza [...]
Wysoko przetworzona żywność może być od razu gotowa do spożycia lub prawie gotowa do spożycia. Jest produkowana w temperaturach znacznie wyższych niż tych panujących na patelni lub w piekarniku. Często zawierają mało błonnika i dużo soli oraz są pełne węglowodanów o szybkiej kinetyce (powodujących huśtawkę glikemiczną) i „złych” tłuszczów (np. [...]
Z wiekiem zmieniają się potrzeby Twojego organizmu - zaczynasz tracić masę kostną i mięśniową, spada tempo metabolizmu, utrzymanie prawidłowej masy ciała staje się trudniejsze, a ryzyko rozwoju chorób przewlekłych rośnie. Co prawda starzenie się organizmu jest nieuniknione i jak dotąd nie wynaleziono na to antidotum, jest jednak wiele rzeczy, [...]
[...] rodzaj wegetarianizmu przyjęliśmy — każdy z nich zmniejsza ryzyko powikłań zdrowotnych. Spośród czterech kategorii wegetarian, pescowegetarianie (ci, którzy również jedzą ryby) odnotowali najniższe ryzyko zachorowania na raka wynoszące 49%. Wegetarianie, którzy również jedli nabiał i jajka (laktoowowegetarianie), byli następni z 18% niższym [...]
[...] sportowych. Witamina B12 i kwas foliowy również odgrywają ważną rolę w produkcji krwinek czerwonych. Dieta bogata w produkty zawierające te witaminy, takie jak mięso, ryby, jaja i produkty mleczne (B12) oraz zielone warzywa liściaste, fasola i orzechy (kwas foliowy), może pomóc w utrzymaniu optymalnego poziomu tych ważnych składników [...]
Nie ma wątpliwości, że największą ikoną kulturystyki jest Arnold Schwarzenegger, który najczęściej wymieniany jest przez tę grupę osób, które nie mają pojęcia zbytnio o żelaznym sporcie. Swoją popularność jednak zawdzięcza nie tylko samemu sportu, ale i rolom kinowym, gdzie z dumą mógł prezentować swoje ciało. Jakimi zasadami treningowymi się [...]