Czego potrzebujemy: 500 g makaronu penne 250 g mascarpone 300 g cebuli 500 g pomidorów 1 kg fileta z kurczaka 10 g oleju kokosowego sos piripiri lub tabasco pieprz i sól Jak wykonać: Cebulę szatkujemy dość drobno. Pomidory obieramy ze skóry i kroimy na ćwiartki. Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na nieduże kawałki. Gdy już mamy wszystko gotowe - [...]
Veganmeal Italian to propozycja dla wszystkich fanów włoskiej kuchni. Połączenie makaronu z ciecierzycą, oliwkami, suszonym pomidorem i pestkami dyni to strzał w dziesiątkę. Danie jest chrupiące, niezwykle aromatyczne i sycące. Porcja 140 g zawiera 333 kcal i aż 10 g białka. Ma też dobrą porcję tłuszczu (17 g w porcji), ale są to zdrowe tłuszcze [...]
Pierożki ze świeżego ciasta makaronowego z nadzieniem pomidorowo-bazyliowym Kuchnia włoska wielu z nas kojarzy się z makaronami i pizzą, a mi dodatkowo z pesto i pomidorami. Patrząc też na obecną ofertę wegańskich produktów, przyznać muszę, że miłośnicy tej kuchni nie mogą być zawiedzeni. Wśród różnych nowości dojrzałam ciekawie wyglądające [...]
Dla niektórych z nas pikantne potrawy są nie do przyjęcia, inni przepadają za nimi, wręcz potrzebują ich. Czy jest coś, co sprawia, że niektórzy szczególnie mocno pożądają tego smaku? Okazuje się, że tak. Podsumowanie Jest wiele różnych czynników, które mogą powodować Twoją obsesję na punkcie ostrego smaku, ale nie ma na to naukowych dowodów. [...]
[...] od stosowania odpowiedniej diety, bogatej w źródła białka (indyk, wołowina, kurczak, białka serwatkowe), warzywa i inne zdrowe źródła węglowodanów złożonych (kasza, ryż, makaron). W diecie musiałaby być odpowiednio zmniejszona ilość energii, wtedy organizm uruchamia rezerwy energetyczne, czyli np. tłuszcz podskórny. Wznosy zgiętych nóg w [...]
[...] A, B, C i E Minerały: żelazo i wapń Dlaczego warto dodać farro do diety? Farro jest sycące Farro ma dużo błonnika i białka, w związku z czym jest bardziej sycące niż makaron lub biały ryż. Połączenie tych dwóch składników pozwala nam szybciej poczuć, że zaspokoiliśmy głód. Oferuje zrównoważoną energię Węglowodany, których dostarcza farro [...]
Sosy znane są z tego, że stanowią dość tuczący dodatek do dań. Zwykle też mówi się, że makaron czy ziemniaki wcale nie są złe, nie są tak kaloryczne, tylko to właśnie sosy robią z nich bombę kaloryczną. Oczywiście wszystko zależy od przepisów. Dawniej sosy opierały się na ciężkich składnikach, takich jak majonez czy też mąka, którą nasze babcie [...]
[...] wegańskiej możesz spożywać pokarmy pochodzenia roślinnego, w tym: owoce i warzywa rośliny strączkowe, takie jak groch, fasola i soczewica orzechy i nasiona chleby, ryż i makaron mleko roślinne takie jak mleko sojowe, kokosowe, owsiane i migdałowe oleje roślinne grzyby tofu Korzyści zdrowotne Coraz więcej badań naukowych pokazuje, że weganizm [...]
Rozwój technologii żywności z pewnością jest sprzymierzeńcem każdej osoby liczącej kalorie w swojej codziennej diecie. Dzięki tym postępom można bez zbędnego podnoszenia kaloryczności jadłospisów delektować się między innymi słodkimi sosami, które urozmaicą nawet najprostszą owsiankę czy przesuszonego omleta. Podsumowanie Fitking Delicious Sauce [...]
[...] 1-2 godziny na ulubiony odcinek serialu, chwile z książką czy spotkanie z przyjaciółmi, tak w przypadku gotowania można znaleźć korzystny kompromis. Dietetyczny sos do makaronu Ugotowanie makaronu lub ryżu to przeciętnie 10-20 min pracy. W tym czasie można również usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu mięso, ryby, owoce morza czy tofu. [...]
[...] z mąki pszennej zmuszasz organizm do produkcji większej ilości insuliny i nakręcasz błędne koło... Wybieraj produkty pełnoziarniste takie jak ciemne pieczywo, brązowy ryż, makaron z mąki pełnoziarnistej. Na talerzu niech zagości spora ilość warzyw polanych odrobiną oliwy z oliwek, do tego mięso, ryba bądź strączki, bogate w białko. Sprawdź, jak [...]
[...] i mięsem Na oliwie z oliwek (10 g) podsmażyć mięso mielone z indyka (150 g), gdy będzie gotowe dodać pomidory krojone z puszki (200 g). Przyprawić wg uznania. Podawać z makaronem pełnoziarnistym (50 g - waga przed gotowaniem) Kolacja Bułka z hummusem i warzywami Bułkę grahamkę (80 g) posmarować humusem naturalnym (50 g), dodatkowo podać [...]
[...] jest zdrowa, niskokaloryczna, o wysokiej wartości odżywczej. Zazwyczaj na pierwsze śniadanie jedzą zupę z rybą lub warzywami, a na drugie trochę warzyw. Obiad to zwykle makaron z Okinawy soba (gryka), a kolacja to ryż z warzywami i rybą. Innym ich ulubionym pożywieniem są słodkie ziemniaki, bogate źródło beta-karotenu o działaniu [...]
Dieta MIND została opracowana w celu promowania i utrzymania zdrowia mózgu, zapobiegania demencji oraz redukcji ryzyka rozwoju choroby Alzheimera. Dieta MIND łączy ze sobą dwie najzdrowsze diety świata - dietę DASH z Dietą Śródziemnomorską. 5 grup/produktów, które należy wyeliminować Masło i margaryna Ser Czerwone mięso (ograniczyć) Smażone [...]
[...] nich ma mniej kalorii. Spożywa dużo wysokiej jakości białka- chude czerwone mięso, pierś kurczaka, białka jaj i ryby. W przypadku węglowodanów zwykle spożywa brązowy ryż lub makaron pełnoziarnisty. Źródła tłuszczu pochodzą z orzechów, awokado, tłustych ryb i oliwy z oliwek. Jeśli chodzi o suplementację, fitnesska przyjmuje BCAA, kapsułki z olejem [...]
[...] zbyt wiele czasu. Przydatne produkty to: przyprawy (kurkuma, kminek, pieprz cayenne, papryka, płatki chili i gorczyca) fasola, soczewica i ciecierzyca owies, komosa ryżowa, makaron orkiszowy, chleb żytni i brązowy ryż mleko kokosowe pomidory w puszkach oliwa z oliwek syrop klonowy, cukier kokosowy, syrop daktylowy, suszone morele, rodzynki [...]
Różnego rodzaju węglowodany znalazły szerokie zastosowanie w sporcie, szczególnie w dyscyplinach wytrzymałościowych. Niestety z suplementacją związana jest cała masa mitów, na których wyjaśnianie można poświęcić kilkadziesiąt stron. Ile czasu potrzebują węglowodany Potrzeba kilkunastu minut, aby węglowodany zaczęły odgrywać jakąkolwiek rolę w [...]
Kiedyś nie zdawano sobie sprawy, jak wielką rolę w rozwoju licznych chorób odgrywa stan zapalny, w tym przewlekły, o niskim natężeniu powiązany nadmiarem tkanki tłuszczowej. Szczególnie chodzi o tłuszcz zgromadzony w głębszych warstwach tułowia (wisceralny), a nie tylko pod skórą. Podsumowanie Należy dążyć do wyeliminowania z diety produktów [...]
W dzisiejszym odcinku z cyklu poświęconego deficytowym składnikom wegańskiej diety zajmiemy się problemem potencjalnego niedoboru EAA – aminokwasów egzogennych. Aminokwasy egzogenne to te z dwudziestu aminokwasów tworzących białka naszego ciała, które nie mogą powstawać w naszym organizmie, względnie mogą, ale ich synteza wewnątrzustrojowa nie [...]