[...] i wielu innych krajach. Czym się różni sacharoza od HFCS? W samej swojej istocie sacharoza składa się z glukozy i fruktozy. Nie twierdzę, iż cukier stołowy jest zdrowy, ale nie wskazuję też, iż jest trucizną. Jest to najzwyczajniej w świecie kwestia dawki. Osoby nadużywające sacharozy doczekają się wielu przykrych skutków ubocznych. [...]
[...] Trening zawsze powinien być konsultowany z osobą, która posiada wiedzę uwzględniającą Wasz obecny wiek i możliwości. Pozwoli to na trenowanie w sposób odpowiedzialny i przede wszystkim zdrowy. Największa i kompletna baza systemów treningowych dla każdego - Sprawdź Dieta na masę: Co jeść na masę? Sprawdź Suplementy na masę mięśniową - Sprawdź
Do dzisiaj seks jest niezwykle zmitologizowaną dziedziną. Kłania się ten sam problem, co w przypadku dietetyki, farmakologii i treningu. Istnieją książki i opracowania pisane przez profesjonalistów, ale po co z nich korzystać? Lepiej sięgać po podejrzanej treści strony internetowe, blogi lub czerpać z obiegowej wiedzy, która często nie ma nic [...]
Od kiedy pamiętam po Internecie, krążą historie związane z: toksycznymi odżywkami, niebezpiecznym białkiem, zagrożeniami ze strony kreatyny itd. Też na poczekaniu mogę wymyślić 20 historii z morałem, zawierających tezy, iż suplementacja tym czy tamtym produktem jest szkodliwa dla zdrowia. Tylko o wiele trudniej będzie podobne tezy obronić, tym [...]
Na ten temat mógłbym napisać pracę liczącą 100 stron, a i tak nie uzyskalibyśmy pełnej odpowiedzi na tytułowe pytanie. Postaram się opisać zagadnienie w wielkim skrócie, bez używania skomplikowanej terminologii. Trudniejsze kwestie będę upraszczał w celach szkoleniowych, więc proszę nie czepiać się tego celowego zabiegu w komentarzach. [...]
[...] tylko „zjadać mniej węglowodanów i tłuszczy”. Należałoby przemyśleć od początku cały schemat żywieniowy. W eksperymencie Mettlera, Mitchella, Tiptona 20 zdrowych, wytrenowanych młodych sportowców zbadano pod kątem ilości wydatkowanej energii w ciągu 1 tygodnia. W drugim tygodniu eksperymentu żywiono ich dostarczając 15% [...]
W dzisiejszym świecie pełnym gotowych produktów spożywczych umiejętność czytania etykiet żywności staje się coraz bardziej istotna. Etykiety to nie tylko informacje na temat zawartości kalorii czy składników odżywczych, ale także kluczowe źródło informacji o jakości i bezpieczeństwie produktów. Podsumowanie Czytanie etykiet żywności to kluczowy [...]
[...] po schodach, sprzątanie, zakupy, wnoszenie przedmiotów, strzelanie itd.). W badaniach Suter PM i wsp. badano termiczny efekt pożywienia wywołany spożywaniem alkoholu u zdrowych ludzi nie będących alkoholikami. Wykorzystano pośrednie pomiary kalorymetryczne w okresie 24 godzin w specjalnej komorze. Oddziaływanie alkoholu mierzono, gdy był [...]
[...] przeciwzapalne. Podobnie kompletnie inaczej oddziałuje na człowieka cukier z coca-coli a inaczej np. porcja węglowodanów pochodzących z ryżu czy kaszy gryczanej. Jak zepsuć zdrowy pokarm? Tak, człowiek jest w stanie wszystko zepsuć. Wystarczy, że niskokaloryczny, zdrowy posiłek (np. warzywa ugotowane na parze podawane z chudą rybą, do tego mała [...]
[...] tempie 5 minut na 1 km to wydatek: 684 kcal dla osoby ważącej 53 kg oraz 1302 kcal dla osoby ważącej 100 kg. Teraz porównajmy skład batonika, który jest niby bardzo dobry i zdrowy bo zawiera: daktyle (74%), kakao (7%), olej roślinny rzepakowy, nibsy kakaowe (5,5%), amarant ekspandowany (5%), aromat naturalny pomarańczowy. Wartość odżywcza w 100 [...]
[...] dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca dla zdrowia. Po prostu trzeba zachować zdrowy umiar. Nowsze meta-analizy badań randomizowanych oraz kohortowych wykazały, albo brak związku albo znikome ryzyko związane ze spożywaniem nasyconych kwasów [...]
[...] czy diety jest najlepszy. Z pewnością stworzenie deficytu kalorycznego przynosi rezultaty, a najbardziej rozsądne wybieranie produktów w sklepie, unikanie fast food i zdrowy rozsądek. Referencje: Eric Ravussin1 and José E. Galgani „The Implication of Brown Adipose Tissue for Humans” https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4404503/ [...]
Część ludzi uważa, iż największym zagrożeniem dla estetyki sylwetki są pokarmy z popularnych restauracji, serwujących dania wysokoprzetworzone, fast food. Inni uważają, że „to co domowe, to zdrowe”. Słyszałem też wiele teorii dotyczących rzekomego tycia wywoływanego przez nieokreślone „toksyny”, gluten, mleko, „produkty zbożowe”, „metale ciężkie”, [...]
W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]
[...] w 2011 r. (w IFBB) i jest przeznaczona dla pań odżywiających się zdrowo oraz utrzymujących ciało w formie. Oceniane są zarysy sylwetki, proporcje, napięcie mięśni, zdrowy wygląd. Niepożądane są tu twarde, zarysowane mięśnie oraz zbytnie „docięcie” (bardzo niski poziom tkanki tłuszczowej). Wygrywają dobrze wytrenowane, sprawne, zdrowe i [...]
[...] swoje „naturalne właściwości”? Jerzy Zięba: „Oczywiście sok świeży, niepasteryzowany, wyciśnięty w prasie, szczególnie wypity w ciągu 30 min. jest bardzo zdrowy i jego wartości odżywcze są najwyższe z możliwych”. Niestety sok, czy to świeży czy pochodzący z koncentratu czy też może stworzony na bazie mieszanki, wcale nie [...]
Ludzie zrobią wszystko, by osiągać rezultaty jak najmniejszym wysiłkiem. Będą sięgać po leki wycofane z obrotu (np. sibutraminę, fenfluraminę), po środki farmakologiczne, które nigdy nie stały się lekami dopuszczonymi do obrotu (np. SARM), lub stosować klasyczne sterydy anaboliczno-androgenne. Jak to w końcu jest? Co jest faktem, a co mitem? [...]
[...] Group); 1.00 (wg PDCAAS); 0.97 (wg DIAAS); aminokwas ograniczający: histydyna. Fakt czy mit: „Białko serwatkowe jest szkodliwe dla nerek”? Mit. Jeśli jesteś zdrowy, nawet podaż 4.3 g protein na kg masy ciała nie wywoła u ciebie zaburzeń pracy nerek. Dobrze znana i udowodniona jest nefrotoksyczność: sterydów [...]
Na występowanie chorób przewlekłych, takich jak: choroba wieńcowa, cukrzyca, nowotwory (w tym różne odmiany raka), nadciśnienie, otyłość, otępienie i choroby alergiczne, które trapią społeczeństwa zachodnie, znaczny wpływ mają nawyki żywieniowe. O mleku i produktach mlecznych naukowcy nie mają zbyt dobrego zdania. Niektórzy uważają, iż mleko [...]
[...] jedzą orzechów”. Komentarz: oczywiście autorka jest dziennikarką i nie zdaje sobie sprawy, iż istnieją badania, które mówią o tym, iż cukier stołowy (sacharoza) jest zdrowy, a napoje słodzone nie powodują otyłości! Autor badania opublikowanego pod tym adresem, Gary D. Foster, jest … konsultantem konsorcjum firmy zajmującej się [...]