Sól od lat ma bardzo złą reputację, często określa się ją nawet jako "białą śmierć". Co gorsza, opinia ta szerzy się nie tylko wśród osób niemających pojęcia o zdrowym żywieniu czy fizjologii, ale jest umacniana przez autorytety świata nauki, dietetyki i fitness. Dlaczego co gorsza? Ponieważ zła reputacja soli jest mitem, który warto obalić. W [...]
[...] skoncentrowane źródła energii (olej rzepakowy, olej lniany, sosy, majonezy, tłuste panierki, oliwa z oliwek, orzechy, migdały). To nie znaczy, że te produkty należy wykluczyć. Używaj ich, ale zachowując zdrowy rozsądek. Demonizowanie cukru jest typowe dla osób, które wszędzie widzą zagrożenie, ale wcale nie tam, gdzie ono jest.
[...] doprowadzić do tego, że bilans ten wyniesie nawet 20 tysięcy kcal, a to aż 430 kcal na dzień więcej! Nie powinniśmy dopuszczać do sytuacji, gdy zaczynamy jeść ponad miarę, zdrowy rozsądek to podstawa. Współpracuj z hormonami Każdy, kto, chociaż w niewielkim stopniu interesuje się tematyką ćwiczeń i diety wie o tym, że po treningu powinno się [...]
[...] Tak, znów ten stan spowodowały energy drinki. Tylko wspomniana kobieta wypijała 10 puszek napoju energetycznego dzień w dzień. Nikt nie mówił, że to bezpieczne. I nikt o zdrowych zmysłach nie wypija litrów napojów energetycznych codziennie! Dla porównania podam, iż w literaturze odnotowano śmierć kobiety z powodu nadmiernego picia wody [...]
[...] zawiera, więc jak można stawiać ją na równi z mięsem? Jest to szkodliwa i bezsensowna propaganda! Sam indyk nie jest w stanie stymulować wzrostu muskulatury, bo brakuje tu zdrowych tłuszczów (oliwa, awokado, olej rzepakowy, migdały, orzechy włoskie, tłuste ryby) i węglowodanów (ryżu, kaszy, makaronu, ziemniaków itd.). Sama czekolada spowoduje [...]
[...] a wydasz dodatkowe pieniądze. Miej zawsze pod ręką mieszankę orzechów i nasion (np. popularną studencką) czy też gorzką czekoladę (zawartość kakao >80%). Ważne, abyś w zdrowy i tani sposób zaspokoił ewentualny napad głodu. Białko możesz uzupełnić w następnym posiłku. Może to być oczywiście również porcja odżywki wysokobiałkowej. [...]
Czy wprowadzenie pewnych nawyków o poranku może przełożyć się na lepsze efekty w odchudzaniu? Nie każdy jest rannym ptaszkiem i wyskakuje z łóżka o poranku, gotów stawić czoła nowym wyzwaniom! Są jednak sposoby, które mogą uczynić Twój poranek przyjemniejszym i co więcej, pomóc Ci w zgubieniu zbędnych kilogramów. Oto pięć nawyków, które będą [...]
Sylwester to symboliczne pożegnanie starego roku i entuzjastyczne powitanie nowego. To okazja do wspólnego świętowania, refleksji nad minionym rokiem oraz budowania planów i wyzwań na przyszłość. Dla wielu osób to również symboliczny punkt startowy w drodze do zdrowszego stylu życia i lepszej sylwetki. O czym przeczytasz w tym artykule? Udanej [...]
[...] lat cała piramida żywieniowa została zanegowana, zły skutek soli został obalony, nabiał zyskuje coraz to gorszą sławę, a na półkach sklepowych pojawia się coraz więcej zdrowych produktów. Co więcej, spożywanie wyłącznie gotowych posiłków w proszku wiąże się z dużym niedoborem witamin i minerałów, pogorszonym stanem samopoczucia oraz [...]
Życie nastolatki w obecnych czasach nie jest proste, otaczające ją w mediach i na portalach społecznościowych obrazy młodych, zgrabnych i wysportowanych kobiet oraz presja społeczna idealnej sylwetki sprawiają, że wiele dziewcząt zaczyna swoją przygodę z dietą oraz aktywnością fizyczną. Na zakończenie Bardzo ważnym elementem redukcji młodych [...]
Okres pomiędzy końcówką zimy a początkiem wiosny sprzyja przeziębieniom. Rozochoceni pierwszymi promieniami słońca, szybko decydujemy się ściągać kolejne warstwy zimowej odzieży, zapominając o tym, że pogoda w tym czasie jest zmienna, i to, że raz zaświeci słońce i termometr wskaże 10 czy więcej stopni nie znaczy, że za chwilę nie spadnie poniżej [...]
[...] Zawsze sprawdzaj datę przydatności danego produktu do spożycia, zwłaszcza w przypadku nabiału, ryb, mięs, przetworów rybnych i mięsnych. Podsumowując Zakupy spożywcze to zadanie, z którym zmierzyć musi się każdy z nas. Skorzystaj ze wskazówek znajdujących się w dzisiejszym artykule, aby nie napełniać swojego koszyka niezdrowymi produktami.
Zdobycie kilku dodatkowych kilogramów w okresie świątecznym nie jest rzadkością, ponieważ wszystkie rodzinne kolacje i spotkania zwykle wiążą się z biesiadowaniem przy suto zastawionych stołach i spożywaniem najróżniejszych przysmaków. W rezultacie przy okazji noworocznych postanowień wiele osób wyraża chęć schudnięcia i zadbania o swoją formę. [...]
[...] 15-20 g na 100 g produktu. Co więcej, podroby można wykorzystać do tworzenia wielu ciekawych potraw, niekoniecznie musimy jeść wątróbkę z cebulą. Z podrobów można zrobić zdrowy, wysokobiałkowy, domowy pasztet, pieczeń, gulasz czy inne smaczne potrawy. Podroby, poza tym, że posiadają porównywalne ilości białka do dużo droższych zamienników, [...]
Estrabolom stanowi funkcjonalny składnik mikrobiomu, czyli zasiedlającego organizm zestawu mikroorganizmów. Jego specyficzną cechą jest zaangażowanie w metabolizm estrogenów, hormonów płciowych, które kojarzone są z kobietami, jednak potrzebnych obu płciom. Źródła: Barrea, Luigi et al. “Probiotics and Prebiotics: Any Role in Menopause-Related [...]
[...] muszą się sprawdzać. Warto ograniczyć zakres ruchu. Prostowanie nóg siedząc. Może wiązać się z nadmiernym przeciążeniem i indukować zmiany degeneracyjne. Wykonuj, zachowując zdrowy rozsądek. Nie zawsze opłaca się tu nadmierne dokładanie obciążeń. Przysiady na suwnicy Smith’a. Często wywołują niekorzystne przeciążenia, unikaj, jeśli tylko możesz. [...]
Denham Harman stworzył wolnorodnikową teorię starzenia się. Pojawianie się chorób związanych z wiekiem jest związane z upośledzoną zdolnością do przeciwdziałania uszkodzeniom komórek wywołanym stresem oksydacyjnym. Stres oksydacyjny, najprawdopodobniej ma silny związek z powstawaniem raka. Tauryna wykazuje właściwości antyoksydacyjne, [...]
[...] zdolność pobudzania wątroby i opóźniają tempo opróżniania jelit, zmniejszając w ten sposób szybkość, z jaką alkohol wchodzi do naszego krwiobiegu aż do 40%. Oznacza to, że zdrowy, syty posiłek może znacznie zmniejszyć potencjalnie szkodliwe działanie alkoholu. Białko możesz dostarczyć z kurczaka, indyka, tuńczyka, jajek i wielu innych źródeł, [...]
Papryka to jędrny, błyszczący i o specyficznym smaku owoc. Zaraz, zaraz… Jak to owoc? Przecież papryka to warzywo… To wcale nie błąd, ponieważ pod względem botanicznym papryka jest owocem (tak samo, jak ogórek, cukinia, awokado). Powstaje ona z kwiatu rośliny i zawiera w swoim wnętrzu nasiona. I to wystarczy, by uznać ją za owoc. Ostre odmiany [...]
[...] wykrywa tylko od 50% do 70% zmian przedrakowych szyjki macicy, więc najlepszym zabezpieczeniem przed infekcją wirusową i dalszymi jej konsekwencjami zdrowotnymi jest zdrowy rozsądek. Referencje: Perkins RB, Wentzensen N, Guido RS, Schiffman M. Cervical Cancer Screening: A Review. JAMA. 2023;330(6):547–558. doi:10.1001/jama.2023.13174 [...]