[...] lub zdolności kulinarnych, czy rzadziej rodzaj wykonywanej pracy. Aby zaspokoić zapotrzebowanie na każdą z witamin, należy bowiem regularnie sięgać po jaja, mięsa, podroby, ryby, przetwory mleczne, a także owoce, warzywa czy przetwory warzywne i zboża, nasiona oraz orzechy. Kolejną grupą osób, która może mieć problem z codziennym dostarczeniem [...]
[...] o rodzajach tłuszczu, więc uważają, że wszystkie są szkodliwe dla zdrowia, a to nieprawda. Najlepszym przykładem mogą być: oliwa z oliwek (głównie kwasy jednonienasycone), ryby morskie (EPA, DHA), orzechy, migdały oraz suplementy z kwasami omega-3. Jakie jest prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę? Cukrzyca typu 2 powoli staje się jednym z [...]
[...] Kwasy tłuszczowe omega-3 (wielonienasycone) obficie występują w rybach i oleju rzepakowym. W dietach społeczeństw zachodnich głównym źródłem spożycia EPA i DHA są ryby, zwłaszcza tłuste (np. makrele, pstrągi, łososie, śledzie i sardynki). Okazuje się, że kwasy omega-3 mają także wpływ na hipertrofię. Istnieje wiele dowodów na [...]
Aminokwasy występują zarówno w pokarmach roślinnych, jak i zwierzęcych. Są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Glutamina należy do grupy 20 aminokwasów budujących białka. Jest ona wytwarzana przez organizm człowieka, jednak nie zawsze nasze ciało jest w stanie wytworzyć odpowiednią ilość glutaminy, co uzależnione jest np. od [...]
[...] K, gdyż obie biorą udział w regulacji metabolizmu kostnego w organizmie. Warto rozważyć ich stosowanie, szczególnie gdy w diecie nie pojawiają się zbyt często tłuste ryby, jaja, warzywa krzyżowe, czy szpinak. Kolejnym popularnym połączeniem witamin w obrębie grupy rozpuszczalnych w tłuszczach jest jednoczesne stosowanie witamin A i E. [...]
[...] przy czym dominujące są tutaj podroby (szczególnie wątróbka). Pewien procent zapotrzebowania zaspokoić mogą również jaja kurze, czy niektóre przetwory mleczne oraz ryby. O ile forma K1 witaminy K jest szerzej rozpowszechniona w produktach spożywczych, to forma K2 cieszy się dłuższym okresem półtrwania w organizmie, co sprzyja [...]
[...] połączeń obserwowanych wśród zarówno produktów spożywczych, jak i suplementów diety. Głównymi źródłami spożywczymi zarówno omega-3, jak i witaminy D3 są tłuste ryby morskie. Poziom ich spożycia zależny jest od dostępności dobrej jakości produktów, zasobności portfela, ale również preferencji smakowych. Te 3 aspekty sprawiają, że [...]
[...] Osoby, które mają poziom witaminy D w normie (30 – 50 ng 25(OH)D / ml) oraz regularnie przebywają „na słońcu” w lecie (3 razy w tygodniu po 30 minut) i spożywają tłuste ryby morskie, mogą skupić się na podaży dowolnego suplementu głównie w miesiącach zimowych. Jeżeli jednak warunki te nie są spełniane, warto rozważyć całoroczną konsumpcję [...]
[...] kulturyści mogą jeść to, na co mają ochotę. Pełnowartościowe posiłki zazwyczaj składają się z dobrej jakości białka, jak na przykład grillowana pierś kurczaka lub kawałek ryby, warzyw i węglowodanów takich jak słodkie ziemniaki czy ryż. Tłuszcze w diecie kulturystów są ściśle kontrolowane, więc posiłki są pieczone lub gotowane na parze. [...]
[...] kompromis. Dietetyczny sos do makaronu Ugotowanie makaronu lub ryżu to przeciętnie 10-20 min pracy. W tym czasie można również usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu mięso, ryby, owoce morza czy tofu. Jednak suchy makaron z jałowymi dodatkami nie każdemu może przypaść do gustu, dlatego warto rozważyć, sięgnięcie po gotowe sosy do dań na ciepło, [...]
Dieta wegańska staje się w ostatnich czasach coraz bardziej popularna. Decydują się na nią osoby, które z różnych powodów nie chcą lub nie mogą jeść mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego. Trzeba jednak uważać, ponieważ może ona prowadzić do niedoborów składników odżywczych, których organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Jak [...]
[...] roślinnego i jednocześnie zachęca do zmniejszenia spożycia czerwonego mięsa, nasyconych tłuszczy i nabiału. Źródłem białka są tutaj przede wszystkim ryby, drób i owoce morza. Zakłada również spożywanie zdrowych tłuszczy pochodzących z ryb, oliwy z oliwek, pestek i orzechów. Okazuje się, że taki sposób żywienia wpływa [...]
Dieta bogata w witaminy i minerały to klucz do zachowania zdrowia i dobrego samopoczucia. Między innymi, dlatego tak ważne jest spożywanie warzyw i owoców w swojej codziennej diecie. Czy wiesz jednak, że wyróżnić możemy kompleks czterech witamin szczególnie ważnych dla naszego zdrowia i wyglądu? Witamina K – krzepliwość krwi Witamina ta jest [...]
Białko jest głównym elementem budulcowym naszego ciała, używanym do budowy i regeneracji mięśni, ścięgien, narządów i skóry, a także wytwarzania enzymów, hormonów, neuroprzekaźników i różnych małych cząsteczek, które pełnią wiele ważnych funkcji. 3. Białko jest idealne dla tych, którzy chcą schudnąć, gdyż odgrywa istotną rolę w odczuwaniu [...]
Przesilenie wiosenne może uprzykrzać życie, jednak istnieją sposoby, aby temu zaradzić. Wiele w tym kontekście zależy od stylu życia, a w szczególności diety, gdyż często to właśnie niedobory żywieniowe zwiększają podatność na ciężkie przechodzenie końca zimy i początku wiosny. W diecie poza witaminą D może brakować również m.in. witaminy C, [...]
[...] składa się z zielonych i żółtych warzyw, w tym słynnego okinawskiego słodkiego ziemniaka z fioletowym wnętrzem. Mieszkańcy Okinawy lubią także soję, rośliny strączkowe i ryby. Większość jedzenia, które spożywają, jest bogate w składniki odżywcze i nie powoduje wahań cukru we krwi. Na greckiej wyspie Ikaria mieszkańcy wypijają codziennie [...]
[...] oliwy z oliwek. „Na papierze” - faktycznie wręcz idealna dieta. A co z takimi osobami, które z różnych względów nie mogą jeść np. warzyw strączkowych albo nie znoszą smaku ryby? Czy dla nich dieta śródziemnomorska będzie faktycznie najlepszą dietą? Czy w imię potencjalnie dużych korzyści zdrowotnych powinni męczyć się z przestrzeganiem zaleceń [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
Odkrycie roli witaminy D w procesach fizjologicznych oraz patologicznych stworzyło duże odgałęzienie w dziedzinie badań nad dietetyką, oraz suplementacją. Wykazano, że stanowi ona czynnik o pozytywnym, wielokierunkowym działaniu wobec m.in. chorób układu sercowo-naczyniowego, cukrzycy czy chorób nowotworowych. Ponadto w publikacjach [...]
[...] dobrej kondycji kości. Warto też suplementować witaminę D. Najlepszym jej źródłem jest ekspozycja na światło słoneczne, ale można ją uzupełnić także, jedząc jaja, tłuste ryby lub stosować dobrej jakości suplement. Podsumowanie Kiedy tracisz dużo kilogramów, może jednocześnie spadać gęstość Twoich kości. Upewnij się, że masz wystarczającą [...]