[...] idealna dla osób, które ćwiczą siłowo, gdyż znacznie łatwiej jest zachować mięśnie (ich doniosłe znaczenie podkreślałem w poprzednim artykule), gdy okresowo są wprowadzane węglowodany do diety. Jak łatwo zauważyć, ilość dozwolonych węglowodanów sięga poziomu nie przekraczającego granicy 100g dziennie, uznawanej przez większość znawców tematu za [...]
[...] w pierwszej kolejności musi wyrównać sobie straty zużyte na podstawowe funkcje życiowe oraz na trening dopiero w następnej kolejności będzie budował mięśnie. Wyróżniamy węglowodany proste (m.in. owoce, cukry) oraz złożone. Te pierwsze dostarczają natychmiastowej energii oraz uzupełniają straty glikogenu, uszczuplone podczas intensywnego [...]
[...] się w miarę spadku wagi. Skrajne diety: dana osoba ogranicza spożycie przez dłuższe okresy czasu nawet jeżeli cierpi głód, zazwyczaj eliminuje z diety tłuszcze, a czasem węglowodany i często przechodzi na wegetarianizm. Stale myśli o jedzeniu: osoby z jadłowstrętem często marzą o jedzeniu i o niczym więcej. Nadużywanie leków: częste [...]
[...] choroby serca, cukrzyca czy rak. Uniwersalne zasady zdrowej diety 1. spożywaj naturalna żywność jak najmniej przetworzoną 2. nie boj sie tłuszczów to nie one, lecz węglowodany proste są winne otyłości 3. w miarę możliwości spożywaj mięso, włączając w to ryby, owoce morza, drób, wołowinę, baraninę, dziczyznę, podroby i jaja pochodzące [...]
[...] zgromadzone w mięśniach mają niewielki udział w całkowitym wydatku energetycznym lub nie uczestniczą w nim wcale. Małe jest również zużycie węglowodanów: zapotrzebowanie na węglowodany zaspokaja głównie glukoza we krwi, natomiast zapasy glikogenu w mięśniach pozostają nienaruszone w ogóle lub tylko w niewielkiej części (patrz wykres). Najwięcej [...]
[...] i znów rosłem. MM: Co sądzisz o diecie Atkinsa? Spróbowałem jej i zamiast schudnąć utyłem 5 funtów. Atkins po prostu nie rozumiał ze to kalorie regulują wagę ciała a nie węglowodany. Nie da się po prostu jeść dowolnych ilości białka i tłuszczu nie tyjąc. Musisz dostosować ilość kalorii by nabierać lub tracić wagę. Dostosować ilość kalorii. By [...]
[...] , można wrzucić na siebie nie tylko mięśnie, ale także tłuszcz. Powodem dlaczego obie strategie prowadzą do niezadowalających wyników można odpowiedzieć jednym słowem: węglowodany! Spożywanie dużych ilości węglowodanów (szczególnie cukrów i skrobi) podnosi poziom cukru we krwi. To powoduje uwalnianie insuliny, która obniża poziom cukru we [...]
[...] ilości zgonów w dzisiejszych czasach. Jednymi z wskaźników ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych jest profil lipidowy krwi, na który w dużym stopniu oddziaływują węglowodany oraz tłuszcze dostarczane z diety. Choroba niedokrwienna serca, spowodowana zmniejszonym światłem naczyń krwionośnych wskutek powiększającej się blaszki [...]
[...] systemu odpornościowego organizmu. Glikogen i woda. Węglowodany są hydrofilne, co oznacza, że przyciągają wodę - około 3-4 gramów wody na gram glikogenu - tak, więc dodając węglowodany do swojej diety ciało ‘trzyma’ więcej wody. Więc nie tylko węglowodanów zapewnią Ci więcej energii na treningu, ale także pomagają je lepiej wykorzystać też. [...]
[...] nazywamy prostymi-glukoza, fruktoza, trochę dłuższe dwucukrami-laktoza,maltoza,sacharoza a jeszcze dłuższe węglowodanami złożonymi-skrobia i glikogen. Organizm przechowuje węglowodany w mięśniach bądź w wątrobie w formie glikogenu. W wyniku sekrecji insuliny, węglowodany mogą również zwiększyć przyjmowanie aminokwasów do mięśni i uwydatnić [...]
[...] w tygodniu. Oznacza to dwie dwugodzinne wizyty w siłowni w ciągu tygodnia. Nie eksperymentuj z obciążeniem sama, poproś o radę instruktora. · Stosuj zdrową, bogatą w węglowodany dietę. Unikaj utraty na wadze. Twoja dawka kalorii nie powinna być mniejsza niż 2100 kcal dziennie. NAJSTOSOWNIEJSZY PROGRAM TRENINGOWY Ćwiczenia zostały [...]
[...] g) Węgle powinny być trzymane wysoko. Węgle wysoko ale przeplataj je, kilka dni węgle wysoko i kilka dni nisko ale większość dni wysoko. 2. Węglowodany – utrzymuj węglowodany złożone nisko-średnio przez 4 dni, następnie wskocz na wysokie złożone węgle przez 1 dzień = powtarzaj taki cyk. (4 dni nisko-średnio / 1 dzień wysoko) 3. Białko [...]
[...] które spożywamy składa się z trzech podstawowych składników - białek, węglowodanów i tłuszczów. W diecie przeciętnego człowieka największą lub znaczną część stanowią węglowodany. Stanowią one dla organizmu podstawowe źródło energii. Są to związki głównie pochodzenia roślinnego i w wielu roślinach stanowią większą część w porównaniu z [...]
[...] celów ulegają spaleniu, przy czym na ogół jest to proces bezpośredni. Przed kilkudziesięciu laty panował pogląd (Janney, 1915), że białka muszą się najpierw przemienić w węglowodany i dopiero wówczas ulegają spaleniu. Pogląd ten nie znalazł potwierdzenia w nowszych badaniach naukowych}. (Lindsay, 1976; Dong i Freedland, 1980) Teoretycznie [...]
K. Matella, fragment ksiaki OSTATNI POSIŁEK* PRZED SNEM - CZYLI CO WYBRAC: BIAŁKO CZY WEGLOWODANY - SPORNA KWESTIA? *-piszac o ostatnim posiłku w tym podrozdziale zawsze bedę miłą na mysli ostatni posiłek przed nocnym spoczynkiem . Dominujaca dotychczas strategia dietetyczna Oczywiscie mowa tu bedzie o ostatnim posiłku w ciagu dnia, [...]
[...] samym przyzwyczajamy organizm, aby magazynował więcej węglowodanów w mięśniach. Ponad 15 powtórzeń w serii pobudza enzymy glikogenu, a to powoduje, że organizm magazynuje węglowodany dla energii. Chodzi w sumie o to, aby uniknąć określonych schematów, dość często zmieniać pozycje w ćwiczeniach, liczbę serii i powtórzeń, ćwiczyć dla masy i [...]
Witam wszystkich. Ten artykul jest poswiecony w wiekszym stopniu dla ludzi ktorzy nie maja pojecia o zdrowym odzywianiu sie, o zdrowym zyciu. Nie badz sam, ukladaj zdrowa diete swoim dzieciom, zonom, mezom, rodzicom, dziadkom. :) Wprowadzenie Kazdy z nas chcialby zachowac szczupla sylwetke przez cale zycie. Wymaga to [...]
[...] i spalane, a ich nadwyżki skutecznie magazynowane w formie łatwo dostępnych zapasów. Spośród wszystkich składników energetycznych dostarczanych w pokarmie, jedynie węglowodany spełniają powyższe warunki, dlatego ich udział w diecie sportowców jest szczególnie ważny. Organizm człowieka posiada zdolność magazynowania cukrów w formie [...]
[...] składnika pokarmowego występuje rano po nocnej „głodówce" organizmu oraz po wyczerpującym treningu na którym zużyliśmy spore ilości glikogenu. Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany zależy od wielu czynników: wieku, płci, budowy ciała, rodzaju diety i jej celu (redukcja, utrzymanie, wzrost wagi) a także rodzaju treningu i ogólnej aktywności [...]
[...] (koszulka zawsze mokra po treningu). Posiłek po treningu Posiłek po treningu Pierwszą regenerację sportowcy powinni odbyć już schodząc do szatni. Dlatego jem po treningu węglowodany - banana, batony energetyczne, ciemne pieczywo, itp., wszystko po to by uzupełnić glikogen niezbędny do zregenerowania zapasów energetycznych naruszonych w [...]