SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Wyszukiwarka

Znalezione pod frazą:

ryby

  • Sklepowe sushi - które wybrać?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] gdyż według Japończyków surowa ryba o wiele gustowniej prezentuje się na talerzu i tym samym doznania smakowe są zdecydowanie bardziej atrakcyjne. Ponadto według nich surowe ryby, które są przeznaczone na sushi, są o wiele lepsze jakościowo. Do surowego sushi wybierać powinno się ryby z oceanu, gdyż ryby słodkowodne są dużo bardziej podatne na [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 24818 Data: 2017-10-30 10:06:31
  • Dieta na masę: Co jeść na masę?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] istnieje wiele źródeł białka, węglowodanów i tłuszczów. Jednak wiele z nich nie nadaje się dla sportowców, a niektóre rodzaje pokarmu mogą nawet wywoływać choroby (np. ryby skażone metalami ciężkimi). Antyodżywczy i rakotwórczy jest każdy rodzaj alkoholu (piwo, wino, wódka itd.). Węglowodany: czy wszystkie są równie dobre? Czy wystarczy, że [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 28648 Data: 2018-10-09 12:10:47
  • [...] (m.in. w zakresie poprawy funkcjonowania tętnic po posiłku oraz zmniejszania stanu zapalnego). Wyniki wielu badań wskazują, że osoby regularnie spożywające tłuste ryby są narażone na mniejsze ryzyko niewydolności serca i rzadziej umierają na choroby serca. W metaanalizie uwzględniono łącznie 176,441 pacjentów i 5480 przypadków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6373 Data: 2019-02-20 14:24:04
  • [...] intensywności jej dnia. Na śniadanie zjada przeważnie płatki owsiane z chudym jogurtem. Następnie jeden lub dwa grejpfruty lub pomarańcze. Potem ok. 140 gramów kurczaka lub ryby z dużą sałatką. Czwarty posiłek to ponownie 140 gramów białej ryby lub łososia, duża sałatka i jedna łyżka oliwy. Na kolację zjada 40 gramów migdałów. Wakacje lubi [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 10665 Data: 2018-04-04 19:31:52
  • W ostatnich dziesięcioleciach byliśmy świadkami nagonki na kwasy tłuszczowe i promowania węglowodanów, jako „idealnego śniadania”, czemu towarzyszyło stworzenie „piramidy idealnego żywienia”. Trend odwrócił się w latach 90. XX wieku i na początku XXI wieku. Odnotowano zmniejszenie: liczby zgonów o 20% zgonów z powodów sercowo-naczyniowych o 30% [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 9547 Data: 2019-08-08 11:23:03
  • [...] orzeszki ziemne, nasiona. Wielonienasycone (PUFA) n-3 ALA: olej rzepakowy, olej sojowy, olej lniany, rośliny strączkowe. Wielonienasycone (PUFA) n-3 EPA / DHA: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy diety), owoce morza. „Dobre” tłuszcze (szczególnie: jedno- i wielonienasycone) zapobiegają [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3048 Data: 2020-02-23 17:17:31
  • Dieta sokowa, detoks sokowy - czy warto?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] μg rtęci, trzeba by wypocić 275 litrów, aby teoretycznie pozbyć się dawki rtęci pochodzącej z tej jednej porcji. Ci sami specjaliści od „odtruwania” sugerują, aby: „spożywać ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu”. Wniosek wyciągnij samodzielnie. Jakie korzyści ma przynosić dieta oparta na sokach owocowych i warzywnych? Na jednej ze stron [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1345 Data: 2022-01-24 20:06:03
  • Dieta militarna - hit czy kit?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Podsumowanie Jeśli chcesz „dietę cud Knife’a”, to wygląda ona następująco: 40-50 g wartościowych protein w każdym posiłku (chuda wołowina, pierś z kurczaka, jajka, ryby, białko serwatkowe (WPC, WPI, WPH), aminokwasy (BCAA, EAA), białko kazeinowe, 2-3.2 g protein na kg masy ciała, dziennie wartościowe tłuszcze w każdym posiłku (awokado, [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 5174 Data: 2019-02-10 17:34:59
  • [...] powiązany z kancerogenezą, chorobami sercowo-naczyniowymi itd. Pozostałe, dużo rzadziej spotykane wielonienasycone kwasy tłuszczowe (PUFA) omega-3 EPA i DHA dostarczają: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy diety), owoce morza. Niektóre źródła dobrych tłuszczów również zawarte w DASH to: oliwa z [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2723 Data: 2020-04-08 18:21:12
  • [...] (m.in. w zakresie poprawy funkcjonowania tętnic po posiłku oraz zmniejszania stanu zapalnego). Wyniki wielu badań wskazują, że osoby regularnie spożywające tłuste ryby są narażone na mniejsze ryzyko niewydolności serca i rzadziej umierają na choroby serca. W metaanalizie uwzględniono łącznie 176,441 pacjentów i 5480 przypadków [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3997 Data: 2018-11-11 08:37:26
  • [...] powstaje z niego estradiol i DHT. Wielonienasycony (PUFA) n-3 ALA: olej rzepakowy, olej sojowy, olej lniany, rośliny strączkowe. Wielonienasycony (PUFA) n-3 EPA / DHA: ryby morskie (łosoś, makrela, sardynka, śledź, tuńczyk), kapsułki (suplementy diety), owoce morza. Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 (n-3 PUFA, PUFA ang. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 7209 Data: 2019-06-19 07:45:57
  • Po treningu siłowym następuje kluczowy czas ważny dla odbudowy mięśni. Wbrew obiegowym opiniom wchłanianie składników pokarmowych po intensywnym treningu jest znacząco zahamowane, dlatego nie ma znaczenia, czy rzucisz się na worki z ryżem i kurczaka jeszcze przed wyjściem z klubu czy dopiero po przyjeździe do domu. Niestety klasyczne jedzenie w [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 2890 Data: 2020-12-29 09:10:07
  • Carnivore - dieta cud mięsożercy czy patologia żywieniowa?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    W kilkunastu ostatnich latach dużą popularnością cieszą się diety, które są polecane na zasadzie poczty pantoflowej. Nowe media zastąpiły tradycyjne kontakty, więc sugestie mogą płynąć z mediów społecznościowych, SMS czy ze stron internetowych. Moja sugestia jest zawsze taka sama, najpierw poznaj temat, a dopiero później podejmuj decyzje, które [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 630 Data: 2024-01-09 11:59:37
  • [...] i zmniejszasz spożycie węglowodanów i tłuszczy, to ilość spożywanego białka powinna być wyższa. Skoncentruj się na jedzeniu wysokiej jakości białka pochodzącego z dobrych źródeł. Spożywaj chude mięso, ryby, jaja, dobrej jakości produkty mleczne, strączki oraz pyszną odżywkę białkową. Produkty białkowe powinny znajdować się w każdym Twoim posiłku.

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 6764 Data: 2019-10-29 17:05:04
  • [...] Ogólnie przyjmuje się, że na etapie redukcji masy ciała kluczowe są produkty takie, jak: warzywa, rośliny strączkowe, całe świeże owoce i ziarna, chude mięso, drób i ryby. Jeśli chodzi o napoje, zalecana jest woda, niesłodzona herbata i kawa. Kontrowersyjne są niektóre ryby (np. hodowlane – łosoś, panga) oraz niektóre rodzaje mięsa [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 11961 Data: 2018-09-15 08:03:27
  • [...] tysięcy złotych miesięcznie (np. obok SAA dodaje się tam insulinę, hormony tarczycy, rhGH, IGF-1). Najdroższym składnikiem diety kulturysty są wartościowe proteiny (jajka, ryby, chuda wołowina, białko serwatkowe) oraz tłuszcze (awokado, migdały, orzechy, nasiona, tłuszcz zawarty w rybach, olej lniany, oliwa z oliwek). Niemniej potrzebujesz [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 77429 Data: 2019-06-28 09:25:15
  • Jaką rybę wybrać na święta?

    Artykuł
    Dietetyka i zdrowe odżywianie

    [...] Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa. Warto w poszukiwaniu ryb wybrać się na targowiska, gdzie rybacy mają swoje stawy, które są zgłoszone, posiadają certyfikaty, a ryby są dobrej jakości. Pieczony okoń z kurkami Składniki: około 1,5 kg okonia 50 g oleju kokosowego (do smażenia) sól, pieprz 200 g kurek 400 g pomidorów 2 liście sałaty [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 4685 Data: 2017-12-20 12:17:33
  • Z niektórych badań wynika, iż osoby preferujące skrajne rozwiązania żywieniowe mogą cierpieć z powodu różnego rodzaju zaburzeń (np. w postrzeganiu wizerunku swojej sylwetki). Czasem stosowanie diety wegańskiej poprzedza wystąpienie głębszych zaburzeń, np. jadłowstrętu psychicznego. Z kolei inni naukowcy twierdzą, iż stosowanie diet wegańskich nie [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 1602 Data: 2019-05-31 09:55:09
  • [...] granicach 170 mg. Przyznam, iż nigdy w żadnym opracowaniu nikt nie wspominał, by białko serwatkowe mogło być źródłem rtęci i ołowiu. Świetnym źródłem rtęci i ołowiu są ryby, np. tuńczyk. Zjedzenie jednej puszki tuńczyka (125 g) o zawartości ołowiu szacowanej na 4,2 mg na kg, pochodzącej od podejrzanego wytwórcy, dostarcza 0,525 mg ołowiu. [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3160 Data: 2021-09-16 17:02:13
  • Tłuszcze były przez wiele lat piętnowane, uważano je za zło wcielone. Do dzisiaj krążą opowieści o „niosącym spustoszenie cholesterolu pokarmowym”, zabójczych jajkach, uważa się diety ketogeniczne za niezwykle szkodliwe dla zdrowia. W rzeczywistości nowsze badania i meta-analizy wcale nie wskazują, by duża podaż tłuszczów była aż tak dewastująca [...]

    Odpowiedzi: 1 Ilość wyświetleń: 3043 Data: 2019-04-23 09:32:24