Niezależnie od tego, czy próbujesz stać się silniejszym, pozbyć się dokuczliwych kontuzji, czy po prostu nabrać więcej masy mięśniowej, jednym z najtrudniejszych elementów jest realizowanie zapotrzebowania na makroskładniki, czyli tzw. trzymanie diety. Postęp, a nie doskonałość! Gdy Twoim celem jest zwiększenie masy ciała, możesz spożywać [...]
[...] z anchois (~3.4 g na 100 g produktu), tuńczyk konserwowy (2 g na 100 g), makrela wędzona (~1.8 g na 100 g), konserwa z anchois (~1.6 g na 100 g). Ponadto histaminę zawierają ryby, pomidory, liście szpinaku, karagen, wołowina, baranina, kiełbasy fermentowane, sery, mięso, białe i czerwone wino oraz piwo. Histamina w ustroju człowieka jest [...]
[...] „Nigdy więcej chleba, nigdy więcej cytrynowych Oreo, nigdy więcej ciastek, nic z tego. Robię to od sześciu miesięcy i po prostu jem owoce, koktajle proteinowe, sałatki, ryby, kurczaka i szparagi lub inne warzywa. Bardzo małe porcje i codzienne zdrowe jedzenie pomogły mi zrzucić około 14 kilogramów”. Po wprowadzeniu kilku zmian w swoim stylu [...]
W dzisiejszym świecie, w którym coraz więcej osób zmaga się z nadwagą i otyłością poszukuje się skutecznych metod utraty wagi, a dieta wolumetryczna staje się coraz bardziej popularnym podejściem. Opiera się ona na prostym założeniu - spożywania pokarmów o niskiej gęstości kalorycznej, ale wysokiej objętości, co może skutecznie zaspokoić apetyt, [...]
[...] 2 porcje w tygodniu), pozostałe warzywa (co najmniej 1 porcja dziennie), produkty pełnoziarniste (3 lub więcej porcji dziennie), warzywa strączkowe (3 porcje w tygodniu), ryby (co najmniej 1 raz w tygodniu), drób (2 razy w tygodniu), oliwa z oliwek (jako podstawowe źródło tłuszczu), wino (kieliszek dziennie). Produkty, które należy ograniczyć [...]
[...] jogurtu, sera i jajek. Nie jest jasne, czy powiązania z czerwonym i przetworzonym mięsem i serem odzwierciedlają związek przyczynowy. Komentarz Biorąc pod uwagę, iż ryby mogą być skażone np. arsenem, rtęcią, miedzią, manganem, cynkiem, kadmem czy ołowiem, może się okazać, iż nadmierna podaż z tych źródeł wcale nie będzie zdrowa ani dla [...]
Rosyjska instagramerka Zhanna Samsonova (40 l.), która miała konto pod nazwą “rawveganfoodchef” promowała jedzenie surowej żywności pochodzenia roślinnego. Jej dieta opierała się głównie na jedzeniu owoców egzotycznych. W sieci pojawiła się informacja, iż kobieta zmarła 21 lipca. Podobno źle się poczuła i szukała pomocy medycznej podczas pobytu w [...]
Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe zapalne schorzenie układu pokarmowego, które dotyka miliony ludzi na całym świecie. Osoby cierpiące na tę chorobę często zmagają się z problemami trawiennymi, bólami brzucha, biegunką i utratą wagi. Skuteczną terapią może być odpowiednia dieta i suplementacja, która pomaga złagodzić objawy i poprawić [...]
Większość osób na początku swojej drogi w kierunku zdrowego trybu życia i walki o lepszą sylwetkę ma problem z tym, jak zacząć. Bardzo wielu z nich myśli, że samo wykupienie karnetu na siłownię i ćwiczenia raz czy dwa w tygodniu, wystarczą do osiągnięcia zamierzonych efektów, niestety takie osoby są w błędzie. Zapewnij organizmowi wszelkich [...]
Coraz częściej słyszymy o eliminacjach produktów żywnościowych. Czym jest dieta eliminacyjna? W czym może nam pomóc i kiedy ją stosować? Kiedy takie rozwiązania przynoszą korzyści, a kiedy są zagrożeniem? Jeśli interesuje Cię to zagadnienie, to właśnie dla Ciebie jest ten artykuł. Podsumowanie Należy pamiętać, że każda eliminacja powinna być [...]
Kreatyna jest naturalnym związkiem występującym w naszym organizmie oraz w pożywieniu. Kreatyna nie jest dopingiem, ale znacząco wpływa na wyniki sportowe. Boom na kreatynę, rozpoczął się w konsekwencji zdobycia wielu złotych medali na igrzyskach olimpijskich w Barcelonie w roku 1992. Wielu sportowców to właśnie suplementacji kreatyną przypisywało [...]
Problemy z prawidłową czynnością układu krążenia zaczęły mnożyć się lawinowo wraz z rozwojem cywilizacji, w związku z czym zaliczono je do plag cywilizacyjnych. Problemy te dotyczą narządów i tkanek układu krążenia, czyli w szczególności serca, żył i tętnic. Jak szacują specjaliści, problemy te przyczyniają się corocznie do śmierci ponad 175 [...]
[...] „bardzo zdrowa” jest oliwa z oliwek, tymczasem w nadmiarze wcale nie jest korzystna (złe proporcje omega-9/omega-6 i omega-3). Wielu ludzi sądzi, iż zdrowe są ryby (tymczasem wiele gatunków to pływający rezerwuar metali ciężkich, np. tuńczyk). Tak samo za zdrowe uznaje się soki owocowe (a 100% sok owocowy ma równie negatywne [...]
[...] podaż białka w swojej diecie. Włącz do swojej diety wysokiej jakości żywność i suplementy, takie jak białko serwatkowe, chude mięso (w tym kurczak, wołowina, wieprzowina i ryby), niskotłuszczowy twarożek oraz jajka. Źródła: Bier, D. The Energy Costs of Protein Metabolism: Lean and Mean on Uncle Sam's Team. [...]
[...] ilości warzyw i mniejszych porcji. Nie trzeba się najadać do granic możliwości, żeby przeżyć. Czasami wystarczą mniejsze porcje. Warto stawiać na nieprzetworzoną żywność, ryby i owoce morza, a trochę ograniczyć mięso i różnego rodzaju przekąski, szczególnie te słodzone cukrem czy wzbogacone o ogromne ilości soli i tłuszczu. Dbając o dietę, nie [...]
Jak donoszą wyniki badań, dorosłe kobiety cierpiące na trądzik mogą przynajmniej częściowo rozwiązać problemy skórne, spożywając kilka razy w tygodniu ryby, zamiast mięsa, i jednocześnie zwiększając spożycie owoców i warzyw. Pomocne może być również zmniejszenie stresu w codziennym życiu. Badanie Włosi przebadali 518 kobiet w wieku powyżej 24 [...]
We współczesnym świecie coraz więcej osób potrzebuje kuracji odchudzającej. Oczywiście nikt chętnie nie podejmie takich działań, wymagają one mimo wszystko sporo determinacji. Nie istnieją drogi na skróty i „łatwe sposoby”. Składowanie tkanki tłuszczowej trwa miesiącami czy wręcz latami, dlatego skuteczne pozbycie się tego balastu również jest [...]
Witamina B12 ze względu na wzajemne powiązania z innymi witaminami została dołączona do całej ich grupy, o nazwie witaminy B. Jest ich łącznie osiem i (m.in.) mają jedną wspólną cechę, są rozpuszczalne w wodzie, przez co, w odróżnieniu od witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, nie musimy spożywać ich wraz z pokarmem zawierającym dużą ilość tego [...]
[...] Napoje: woda niegazowana i gazowana herbata kawa Produkty pochodzenia zwierzęcego jaja: z wolnego wybiegu lub z pastwiska drób: ekologiczny, z wolnego wybiegu lub z pastwisk ryby: najlepiej dzikie mięso: zwierzęta karmione trawą lub hodowane na pastwiskach nabiał: ekologiczny od zwierząt karmionych trawą lub wypasanych na pastwisku. Pokarmy, [...]
Chyba nie ma na świecie osoby, która tak na 100% i do końca byłaby zadowolona ze swojego wyglądu. A nawet jeśli ktoś taki się znajdzie, to jeśli posiada nadmiar tkanki tłuszczowej może i powinien pomyśleć o swoim zdrowiu. O ile bowiem niewielki jej naddatek może nie powodować katastrofalnych skutków dla zdrowia i być jedynie drobną przeszkodą [...]