Acerola (M. emarginata) bywa nazywana wiśnią z Barbadosu (ang. barbados cherry). Najbardziej znanym składnikiem tej rośliny jest witamina C. Acerola jest jednym z najbogatszych naturalnych źródeł kwasu askorbinowego i zawiera mnóstwo fitoskładników, takich jak karotenoidy, fenole, antocyjany i flawonoidy. Zidentyfikowano: związki cyjanidyny i [...]
Witamina C jest jedną z najbardziej znanych i najczęściej suplementowanych witamin. Pełni liczne funkcje w obrębie całego organizmu, a jej niedobory grożą niezbyt przyjemnymi skutkami ubocznymi. Nieprzyjemne również mogą być pewne skutki ewentualnej alergii, dlatego warto znać poziom swojego zapotrzebowania (według norm dla społeczeństwa) oraz [...]
[...] tylko sałatę”, co tylko obnaża niewiedzę na temat tego, jak może wyglądać dieta wegańska, a może przecież być bardzo urozmaicona. Weganie jedzą przecież makaron, chleb czy ziemniaki pod różną postacią. Posiłki naprawdę mogą być bardzo urozmaicone, a na rynku istnieje wiele zamienników mięsa w postaci roślinnej, jak na przykład roślinne [...]
Sezon na przeziębienie, grypę i inne choroby niestety trwa w najlepsze. Kiedy jesteśmy osłabieni, mamy katar i boli nas gardło albo mamy dolegliwości ze strony układu pokarmowego, często zdarza się, że ostatnią rzeczą, jakiej pragniesz, jest spożycie posiłku, zwłaszcza odżywczego i zdrowego. Katar Gdy dopadnie Cię przeziębienie, jednym z [...]
[...] Pełnowartościowe posiłki zazwyczaj składają się z dobrej jakości białka, jak na przykład grillowana pierś kurczaka lub kawałek ryby, warzyw i węglowodanów takich jak słodkie ziemniaki czy ryż. Tłuszcze w diecie kulturystów są ściśle kontrolowane, więc posiłki są pieczone lub gotowane na parze. Kulturyści postrzegają jedzenie inaczej niż [...]
Moda na posiadanie brody nie przemija, a w obecnej sytuacji nawet się nasila. Jednak nie wszyscy mężczyźni mogą równie łatwo wyhodować brodę. Na szczęście istnieje kilka metod, które mogą w tym pomóc. Jedną z nich jest przyjmowanie suplementów zawierających biotynę, która znana jest przede wszystkim z korzystnego wpływu na skórę, włosy i [...]
Diety ketogeniczne charakteryzuje niewielka podaż węglowodanów tj. od 30 do 50 g dziennie (5-10% energii), duży udział tłuszczów (65-80%) i niewielka lub standardowa białka (15-25%). Ogólnie tego rodzaju diety nie są uważane za niezdrowe, przynajmniej w krótkim okresie czasu. Ogólnie naukowcy sądzą, że kamienie nerkowe występują u około 1 na 20 [...]
Odżywka węglowodanowo-białkowa jest dość popularnym produktem, jeżeli chodzi o wybór pierwszej odżywki osób rozpoczynających treningi. Zazwyczaj zaleca się wykorzystać masówkę osobom, które mają problemy z przytyciem, jako formę wsparcia dietetycznego, umożliwiającą podbicie kalorii. Na temat gainera powstało jednak wiele mitów, które czasem [...]
Sosy znane są z tego, że stanowią dość tuczący dodatek do dań. Zwykle też mówi się, że makaron czy ziemniaki wcale nie są złe, nie są tak kaloryczne, tylko to właśnie sosy robią z nich bombę kaloryczną. Oczywiście wszystko zależy od przepisów. Dawniej sosy opierały się na ciężkich składnikach, takich jak majonez czy też mąka, którą nasze babcie [...]
[...] Okazuje się, że mycie mięsa przed przyrządzaniem nie jest konieczne, a nawet przeciwwskazane. Dlaczego? Przecież prócz mięsa przygotowujesz jeszcze inne produkty. Obierasz ziemniaki, myjesz warzywa, przygotowujesz sałatkę. Czy po kontakcie z mięsem zawsze dokładnie myjesz ręce? Pomimo starań o higienę możemy nieświadomie przenosić niechciane [...]
Ryż jest podstawowym pożywieniem dla ogromnego odsetka światowej populacji ludzi, niestety wraz z nim nieświadomie spożywamy także arsen. Arsen jest toksycznym pierwiastkiem śladowym. Ludzie od zawsze spożywali go wraz z jedzeniem. Problem ten jednak nasila się, ponieważ coraz więcej arsenu przedostaje się do żywności, zwłaszcza do ryżu. Jak [...]
[...] rybną, z mintaja, bulgogi (danie kuchni koreańskiej z cienko krojonej, marynowanej w sosie sojowym, a następnie grillowanej wołowiny), grillowane ryby i tofu, duszone ziemniaki w sosie sojowym, sałatka jajko na parze, sałatki (np. z korzenia kwiatu balonowego, z paproci Bracken itd.), kiełki fasoli, chamnamul (rodzaj rośliny; Pimpinella [...]
[...] chyba wszystkie osoby, które choćby „liznęły” nieco zagadnień związanych z dietetyką, nie każde źródło węglowodanów jest takie samo. Gdy zjadamy makarony, chleb, ryż, czy ziemniaki dostarczane węglowodany będą pochodziły głównie ze skrobi. Z drugiej strony zjadając owoce, popularny cukier, czy miód, dostarczymy głównie cukrów prostych. [...]
[...] po obróbce, np. przy przygotowywaniu potraw na 2 dni) może powodować straty witaminy C sięgające nawet powyżej 33%. Głównymi źródłami witaminy C w diecie są np. cytrusy, porzeczki, truskawki, papryki, ziemniaki, brokuły czy natki pietruszki. Wiele z potencjalnych źródeł wymaga obróbki silnie narażającej na duże straty kwasu askorbinowego.
[...] fizycznym. Można je obniżać poprzez interwencje dietetyczne. Dieta oparta o pieczywo żytnie i makarony powodowała spadek stężenia IL-6 o ok. 13%, klasyczna dieta (pszenica, ziemniaki) powodowała wzrost stężenia IL-6 o ~24%. Podsumowanie Wydaje się, że podawanie beta-alaniny nie tylko pomaga przy pracy krótkotrwałej, w biegach długodystansowych, [...]
[...] glukozy pozyskiwany jest z produktów spożywczych wysokowęglowodanowych, zbudowanych przeważnie z polisacharydów. Do procesu tego najczęściej wykorzystuje się kukurydzę lub ziemniaki, które rozkłada się poddając je działaniu specyficznych substancji o charakterze trawiennym. W podobny sposób organizm pozyskuje glukozę z innych źródeł [...]
Zimą świetnie się sprawdzają dania rozgrzewające, czyli zupy, gulasze, tzw. dania jednogarnkowe. Fasolkę z tofu w sosie pomidorowym z Go Vege śmiało można zaliczyć do jednego z takich dań.
Pierożki ze świeżego ciasta makaronowego z nadzieniem pomidorowo-bazyliowym Kuchnia włoska wielu z nas kojarzy się z makaronami i pizzą, a mi dodatkowo z pesto i pomidorami. Patrząc też na obecną ofertę wegańskich produktów, przyznać muszę, że miłośnicy tej kuchni nie mogą być zawiedzeni. Wśród różnych nowości dojrzałam ciekawie wyglądające [...]
Czego potrzebujemy: 150 g ziemniaka - waga po obraniu 150 g selera - waga po obraniu 150 g pietruszki - waga po obraniu 450 g białych szparagów - waga po obraniu - najlepiej bez główek ( przydadzą się do makaronu) 30 g COOKING SPRAY BUTTER lub olej kokosowy sól, pieprz, kurkuma, liść laurowy Jak wykonać: Ziemniaki, pietruszkę i selera kroimy w [...]
[...] tego typu produktach nie występuje. Cukier też nie a co do soli, to wystarczy spojrzeć na inne produkty i ciężko będzie nam znaleźć różnicę. Skład Skrobia ziemniaczana, ziemniaki odwodnione 30%, olej rzepakowy, sól, pomidory w proszku 0,4%, jarmuż w proszku 0,4%, szpinak w proszku 0,4%, burak czerwony 0,3%, stabilizator (chlorek wapnia), [...]