Węglowodany stanowią bardzo liczną i różnorodną grupę związków o charakterze energetycznym. Niektóre z nich przyswajane są przez organizm szybciej, a inne wolniej, z czym też wiążą się ich potencjalne zastosowania. Do najbardziej rozpoznawanych węglowodanów zalicza się m.in. dekstrozę, inaczej zwaną glukozą.

Co to jest dekstroza?

Dekstroza to monosacharyd (cukier prosty), który pod postacią glukozy pozyskiwany jest z produktów spożywczych wysokowęglowodanowych, zbudowanych przeważnie z polisacharydów. Do procesu tego najczęściej wykorzystuje się kukurydzę lub ziemniaki, które rozkłada się poddając je działaniu specyficznych substancji o charakterze trawiennym. W podobny sposób organizm pozyskuje glukozę z innych źródeł węglowodanów złożonych (m.in. pieczywa, ryżu, czy makaronu), czy dwucukrów (discacharydów), takich jak sacharoza (cukier stołowy), czy laktoza (cukier mleczny).

Jak działa dekstroza?

Dekstroza ma szerokie zastosowanie zarówno w technologii żywności (nadaje smak słodki oraz wpływa na lepkość, wykazuje właściwości konserwujące), jak i produkcji leków (jako nośnik różnych substancji), czy suplementów diety (jako źródło energii). Łatwo wchłaniana jest przez organizm, zatem szybko podnosi poziom glukozy we krwi. Efekt ten szczególnie korzystny może być dla osób wysoce aktywnych fizycznie i / lub umysłowo.

Ponadto dekstroza potrzebna jest niekiedy dla bezpieczeństwa osób doświadczających hipoglikemii, a także wykorzystuje się ją do odżywiania osób w śpiączce. Związek ten ma również znaczenie diagnostyczne, gdyż wykorzystuje się go do testów związanych z wykrywaniem cukrzycy. Suplementacja diety sportowców dekstrozą sprzyja regeneracji zasobów trójfosforanu adenozyny (ATP) w mięśniach, dzięki czemu wpływa na wydolność podczas treningów i poziom energii po nich oraz zainicjowanie procesów regeneracji powysiłkowej.

trening a dekstroza

Jak stosować dekstrozę w diecie?

Regularne stosowanie dekstrozy uzasadnienie znajduje głównie w przypadku osób regularnie uprawiających sport, a także ciężko pracujących fizycznie. Zapotrzebowanie energetyczne tych osób jest wyższe, a także większa jest wrażliwość ich tkanek na podniesioną podaż węglowodanów. W przypadku treningów sportowych nie dłuższych, niż około 1,5 h, produkt zawierający w składzie dekstrozę umieścić można w napoju wypijanym po treningu.

W przypadku dłuższych treningów (szczególnie o charakterze wytrzymałościowym), a także w przypadku kilkugodzinnej pracy fizycznej dekstroza przydatna może być już w trakcie wysiłku. Łatwo przyswajalne cukry, takie jak dekstroza, prowadzą do szybkiego odnowienia zasobów glikogenu w mięśniach po wykonanej aktywności. Ten efekt z kolei sprzyja odzyskiwaniu energii po treningu i może skrócić czas potrzebny na regenerację przed kolejną jednostką treningową lub dowolną inną aktywnością fizyczną w ciągu dnia.

carbo zawiera dekstroze

POWER UP CARBO - zawiera dekstrozę

 

Zawarte treści mają charakter wyłącznie edukacyjny i informacyjny. Starannie dbamy o ich merytoryczną poprawność. Niemniej jednak, nie mają one na celu zastępować indywidualnej porady u specjalisty, dostosowanej do konkretnej sytuacji czytelnika.
Komentarze (1)
TomQ-MAG

u mnie od jakiegos czasu dextro/carbo jest stalym elementem napoju na treningu,
duzo lepiej sie mi cwiczy niz bez, gdzie niby nie powinno miec to wiekszego znaczenia... a jednak ma.
Co więcej na masie, gdzie tych weglowodanow mam sporo, carbo na treningu pozwala mi przetrwac, aby nie dostac hipki, jak i nieco łatwiej tych weglowodanów się dostarczy, gdy jest ich już 700 g dziennie :)

0