[...] zalewamy wodą tak tylko żeby przykryła i gotujemy 8min. Potem miksujemy lub mielimy z jajkiem, łyżką masła, solą i pieprzem. Odstawiamy do wychłodzenia. Następnie turlamy małe kulki, które obtaczamy w natce pietruszki. I gotowe. Taka porcja ma: 511 kcal B/T/W 55/32/2 I przekrok w zbliżeniu Zmieniony przez - martasi w dniu 2011-05-22 11:32:43
[...] do ziemniaków). 4. Kalafiorową mase przekładamy na patelnie i smażymy razem z cebulą jakieś 5-7 minut, aż odparuje cała woda. 5. Na talerzu posypujemy koperkiem i puree gotowe. 6. Opcjonalnie można dodać podczas smażenia jajko, masło. Pełna dowolność. Ja zrobiłam do tego ostry sos pomidorowy (pomidory z puszki, chili, dużo bazylii) i [...]
[...] lekko widelcem na kotlet , jeśli nie wypływa krew - kotlet gotowy ! Solimy przy końcówce smażenia z każdej strony. *Sos: wszystkie podane składniki mielimy blenderem i gotowe! Bułki kroimy na pół, usuwamy środek z górnej części, smarujemy sosem górę i dół, układamy sałatę pokrojoną w paski , następnie kotlet, cienki plaster pomidora, kilka [...]
Metrowiec z ciast fasolowych Potrzebujemy: - ciasto fasolowe kakaowe (na forum dziewczyny dawały przepis na różne jego warianty ) - ciasto fasolowe białe, np. to z przepisu Unplugged albo to z makiem, z przepisu powyżej - śmietana kremówka - ewentualnie: wiórki kokosowe, owoce, substancja słodząca itp. Przygotowanie: Śmietanę ubijamy (możemy z [...]
Bardzo prosta rzecz, ale często o najprostszych się zapomina. ;-) Masło czosnkowe. Rewelacyjnie smakuje rozsmarowane na chlebie, świetnie pasuje też do pieczonej ryby/mięsa. Potrzebujemy: -moździerz -40 g masła -1 ząbek czosnku -ŚWIEŻY rozmaryn (ja daję dużo) -1/4 łyżeczki soli W moździerzu rozgniatamy rozmaryn jak najmocniej, by uwolnił swój [...]
[...] wszystko na małym ogniu az mięso zmięknie. Obieramy bataty, kroimy w małą kostkę,dorzucamy do zupy i gotujemy kolejne kilka-kilkanaście minut. Doprawiamy na koniec solą i gotowe ! Można dodać także do smaku kilka łyżek ketchupu, wtedy zupa będzie słodsza w smaku albo 2 wersja- upiec bataty owinięte w folie aluminiową w piekarniku, wyciągnąć, [...]
[...] taką zupę: krewetki (albo inne morskie robactwo), mleczko kokosowe, można dodać pieczarki, koniecznie sok z cytryny, lub limonki oraz jakaś pikantna przyprawa (ja używam pasty tajskiej , która się nazywa, bodajże, tom-ka)- bez soku i pikantności, całość jest trochę bez charakteru, a tak-pycha! Całość się po prosu gotuje , aż krewety będą gotowe.
Najprostsza zupa świata -3 spore cukinie -2 ząbki czosnku obrane -3 serki topione (gouda lub ementaler lub dowolny) w kostkach np Krówka Śmieszka -przyprawy dowolne Gotujemy pokrojoną (nie obraną!) cukinię w nieielkiej ilości wody z ząbkami czosnku do miekości. Miksujemy blenderem na krem dodając serki. Doprawiamy. Gotowe!! 8-)8-)8-) Uśmiech na [...]
[...] trzeba spróbować. Możemy wycisnąć trochę wody, jeśli kalafior i rzodkiewka, taką pozostawiły. Mieszamy dokładnie, dodajemy majonez - 2-3 łyżki i przyprawy wg. uznania (sól, pieprz, mieszankę przypraw a la warzywko). I gotowe. Bardzo smaczna sałatka podana samodzielnie, jako dodatek do mięs czy nawet jako uzupełnienie kanapki czy innych dań.
[...] kuchnie :) kiedy juz sie to wszystko podgrzeje prawie do wrzenia, wrzucamy starty ser i mieszamy, az sie rozpusci. Wtedy doprawiamy po raz drugi, zeby bylo idealnie :) I gotowe. Jak sie juz nabierze wprawy, mozna kombinowac z pomidorami z puszki i innymi dodatkami, taki sos to bardzo elastyczne danie. Obiecuje, ze smakuje wysmienicie i [...]
[...] Wsypać sodę, wymieszać, gdyby ciasto było za gęste dolać trochę wody. Na koniec dołożyć ubitą pianę z białek i delikatnie rozmieszać. Piec około 20 min. Gdy ciasto będzie gotowe wyłożyć na nie duszone jabłka i posypać cynamonem, całość posypać płatkami owsianymi. Piec do momentu aż jabłka i cynamon się przypieką. Wartość odżywcza w 100 g [...]
Znalazłam cus takiego na necie. Może byc dobre dla tych, które mają ciagoty na słodkie. Krem fasolowo-bakaliowy można zjeść na kromce chleba, posmarować nim naleśniki lub zrobić z niego trufle... 1 szklanka ugotowanej CZARNEJ FASOLI, 2 szklanki wyłuskanych ORZECHÓW WŁOSKICH, 1 szklanka DAKTYLI niesiarkowanych (wcześniej namoczonych), 0,5 [...]
[...] 3 kopiaste łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 cukier waniliowy (może być utarta wanilia oczywiście) bakalie. Ser mielimy (uwaga! najlepiej kupić twaróg i zmielić - te gotowe mielone są z reguły za rzadkie) wrzucamy do gara. Dodajemy cukier, Palmę, wanilię i 4 żółtka. Mieszamy i gotujemy na małym ogniu ok 10 min. cały czas mieszając. [...]
[...] i nie takie grubaśne. Kładziemy nasze kotleciki na patelnię, smażymy z obu stron na małym ogniu aż zbrązowieją. Tak dla pewności smażyłam je z 5 minut każdy. Kotleciki są gotowe i od razu można je jeść. Świetnie smakują z dipem! 1 kotlet ma ok. (bez doliczania oleju) 96,5kcal 7g białko 1g tłuszczu 15g węgle CIASTECZKA OWSIANE Z MASŁEM [...]
Propozycja na super śniadanko! PLACEK NA SŁODKO Przepis jest bardzo prosty i jego przygotowanie zajmuje 5 min. ;-D Wymieszać ser twarogowy z jajkiem, mąką, cynamonem, odrobiną mleka i migdałami na jednolitą masę. Nie za gęstą, ale też niezbyt rzadką. Gotowe, surowe ciasto przekładamy do formy. Pieczemy w piekarniku ok. 15 min w temperaturze 180 [...]
[...] ogniu regularnie mieszając. Gdy całe wino się wchłonie, dorzucamy skórkę cytrynową i zalewamy stopniowo bulionem. Doprawiamy solą i pieprzem. Po około 20min pęczotto jest gotowe.:-D Fasolka z orzechami: Nastawiamy piekarnik na 180st. i wysypujemy na blachę orzechy. Prażymy około 5min. Fasolkę gotujemy (może być na parze) do uzyskania miękkości [...]
[...] hehe) 8. zostawic na chwile w garnku (wylaczajac ogien), mozna dodac jeszcze troche masla lub tartego sera jesli jemy nabial (parmezan a jeszcze lepiej pecorino) 9. i gotowe! (ja lubie z tabasco bo "mam przepalona rure") smak jest charakterystyczny bo endywia jest gorzkawa. duzo tej zieleniny wchodzi, wiec to swietny sposob na przemycenie [...]
[...] wlać do ładnej foremki i lodówka. JASNA WARSTWA len mielony banan żelatyna Len zalać gorącą wodą, dodać żelatynę. Zmiksować z bananem. Zalać różową warstwę. Po 2 godzinach gotowe. Smacznego! Takie BTW wyszło mi w polowie porcji: /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/2172a971801d499c9b0e0c388c219b1d.png * Czekolada to nie miała tu być. }:-(W sumie [...]
BANANOWA DROŻDŻÓWKA Z PATELNI /ObrazkiSFD/ZdjeciaSFD3_large/c58c671252504635ac0f9d782a7ee6b6.jpg Drożdże wymieszać z mlekiem i whejem. Następnie dodać mąkę i żółtka, banana na końcu. Do smaku można dodać cynamon albo imbir. Patelnię posmarować lekko masłem, smalcem lub czym kto woli i dobrze rozgrzać. Na dobrze rozgrzaną patelnie wylać ciasto i [...]