SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 237357

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Esther Zdobywczyni PP WBBF
Początkujący
Szacuny 7 Napisanych postów 4315 Wiek 32 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 115601
ZIELONA SAŁATKA ŚLEDZIOWA

Dodaję przepis na mega prostą sałatkę ze śledzi. Jeśli tak jak ja wściekacie się, że na kilogram kupnej sałatki przypada jeden marny śledzik i 2 kilo cukru, to serdecznie polecam

Składniki:
0,5kg śledzi matiasów (tjasów?),
1 por,
1-2 jabłka,
2 cebule,
śmietana/jogurt naturalny
pieprz


Przyrządzenie jej jest banalne - moczymy rybę w wodzie z mlekiem i wymieniamy ją ze 2 razy żeby wypłukać sól. Po ok. 20 minutach wyjmujemy, kroimy na kawałeczki. Por i cebulę ktoimy w paski i sparzamy wrzącą wodą. Obieramy i kroimy jabłko. Wszystko bach do misy i trzeba jeszcze tylko polać jogurtem/śmietaną, dodać pieprz i wymieszać. Można jeść od razu albo zostawić żeby się przegryzło - ryba zazwyczaj jest na tyle słona, że nie trzeba już solić.


Gorąco polecam, niech za reklamę wystarczy fakt, że cały zapas sałatki przygotowany na święta skonsumowałam przed wigilią i trzeba było dorobić

Smacznego!
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 842 Wiek 35 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 10704
Cukinia nadziewana

Składniki:
Cukinia 1szt
Wieprzowina mielona 250g
Pieczarki 150g
cebula 1szt
serek(może być topiony)50g
czosnek ząbek
przyprawy(pieprz czarny, pieprz cayenne, papryka słodka, kurkuma)

Cebulkę zeszkliwiamy na patelni, dodajemy pieczarki pokrojone w małą kosteczkę, chwilę smażmy na małym ogniu, dodajemy mieso mielone, dalej smażymy na małym ogniu, dodajemy czosnek zmiażdżony, przyprawy, a na koniec serek topiony i dusimy.
Jednoczasowo przekrajamy cukinie na pół, wydrążamy środek, pakujemy do piekarnika na 15min 190st, tak żeby troszkę już ją podpiec. Wyciągamy z piekarnika, do wydrążeń nakładamy farsz i wkładamy spowrotem na jakieś 20-30min (zależy jak duża cukinia)
Jemy ze smakiem



“The greater danger for most of us is not that our aim is too high and we miss it, but
that it is too low and we reach it.”

http://www.sfd.pl/Konkurs_/_Shaggah-t853178.html
dziennik konkursowy

http://www.sfd.pl/Shaggah/_redukcja-t800769.html 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 10 Napisanych postów 6363 Wiek 46 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 140149
Kaczka pieczona z jabłkami

kaczka o wadze 1,5-2 kg
2-3 dość kwaśne jabłka lub więcej
czubata łyżka majeranku, albo więcej
tłuszcz do natłuszczenia brytfanny (ewentualnie blachy)
łyżka soku z cytryny
pieprz
sól

1. Kaczkę umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Palcami dobrze wygnieć piersi - rozbijesz w ten sposób tłuszcz znajdujący się w mięśniach (łatwiej się wtedy stopi podczas pieczenia). Skrop kaczkę wewnątrz sokiem z cytryny, natrzyj całą solą, pieprzem, połową majeranku (obficiej od wewnątrz), zawiń w folię i wstaw na noc do lodówki aby skruszała.

2. Przygotuj nadzienie na 30 min przed wyjęciem kaczki z lodówki. Jabłka umyj, obierz, przetnij na ćwiartki, powycinaj gniazda nasienne, a miąższ pokrój w poprzek na półcentymetrowej grubości plastry. Wymieszaj je z pozostałym majerankiem i napełnij farszem kaczkę. Zaszyj otwór białą bawełnianą nitką na okrętkę.

3. Piekarnik ustaw na 180°C. Dno brytfanki lub blachy posmaruj tłuszczem (np. kawałkiem słoniny). Włóż kaczkę, skrop lekko wodą i wstaw naczynie do rozgrzanego piekarnika. Co jakiś czas polewaj tuszkę sosem z dna naczynia. Po 30 min skóra ptaka zacznie się rumienić, wówczas wysuń naczynie i czubkiem noża natnij ją w kilku miejscach. Przy okazji polej kaczkę sosem. Po 45 min przekręć ją, żeby równomiernie się upiekła i zrumieniła z drugiej strony. Pamiętaj by od czasu do czasu polewać ją sosem. Jeśli kaczka piecze się już 80 min, wyjmij ją na chwilkę z piekarnika i natnij nożem skórę między udami a korpusem z obu stron. Tam zgromadziło się bardzo dużo tłuszczu, który teraz będzie mógł swobodnie spłynąć do brytfanki, a udka szybciej się upieką. Oceń też, czy skóra jest już dostatecznie zrumieniona. Jeśli tak, przykryj brytfannę folią i znów wstaw do piekarnika. Po 20 min sprawdź, czy ptak już się upiekł: nakłuj szpikulcem lub cienkim nożem najgrubszą część udka. Wypływający sok powinien być klarowny. Jeśli jest różowy, tuszkę trzeba jeszcze dopiec. Czas pieczenia kaczki zależy od jej wagi. Ważącą 1,5-2 kg sztukę musisz piec od 90 min do 2 godz.

4. Gdy uznasz, że kaczka jest upieczona, wyłącz piekarnik, ale jeszcze przez kwadrans jej nie wyjmuj. Gdy będzie odpoczywała, soki równomiernie rozłożą się w całym mięsie. Następnie przełóż kaczkę na deskę i ostrym nożem lub nożycami do drobiu pokrój na porcje.

Przepis ten krąży po sieci i jest dostępny na różnych stronach, więc ciężko stwierdzić kto jest autorem, ale gwoli przyzwoitości, niech będzie że stąd:
http://poradnikdomowy.pl/poradnikdomowy/2029020,116271,2967935.html 

Zaszyta ląduje w piekarniku



Upieczona ląduje w brzuchu





I wersja szybsza, czyli piersi (do dostania od czasu do czasu w Lidlu, w ladach chłodniczych, pakowane po dwie na tacce, ze skórą i mostkiem, bywają też kacze udka - tak samo po dwa na tacce).

Pieczone piersi kacze

1. Skórę ponacinać nożem na krzyż, natrzeć solą najlepiej grubą, pieprzem i majerankiem (tego ostatniego sporo). Zostawić do skruszenia na godzinę w lodówce (a najlepiej na noc).

2. Na suchej patelni przesmażyć piersi na dość dużym ogniu, zwłaszcza stronę ze skórą, z której wytopi się tłuszcz (sporo go wycieknie).

3. Piersi przełożyć do naczynia do zapiekania, zalać wytopionym tłuszczem i wsadzić do piekarnika nagrzanego na 180st na 40-60min. W trakcie pieczenia można ze dwa razy otworzyć i polać tłuszczem, w którym kaczka pływa. Można poobkładać jabłkami.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
duzo osob sie mnie pytalo o moje placki brokulowe, wiec napisalam przepis w swoim dzienniku, ale tutaj tez przy okazji wkleje

skladniki:
5 lyzek platkow owsianych
2 jajka
kilka rozyczek brokula
maslo klarowane
przyprawy
pomidor
+ ser mozarella albo camembert (ten drugi sie lepiej komponuje ), ale mozna bez

przygotowanie:
jajka wbic do miseczki, wsypac platki owsiane, wrzucic pokrojony ser i brokuly, ale rozyczki scinamy tylko z wierzchu, ogonki wyrzucamy (tzn. wrzucamy do buzi ), dodajemy przyprawy (sol, pieprz, co kto chce, ziola tez sie sprawdza), mieszamy wszystko dokladnie, zeby nie bylo jakichs duzych kawalkow brokula.
w tym czasie rozpuszczamy maslo na patelni (najlepiej klarowane, bo placki bedziemy smazyc dluzszy czas i zwykle maslo moze sie przypalic), nastepnie ciasto wykladamy lyzkami na rozgrzany tluszcz i smazymy z dwoch stron na srednim ogniu po kilka minut. placki maja byc brazowe, ser powinien sie fajnie rozpuscic, a w niektorych miejscach cudoooownie przysmazyc
na wierzch mozna dac pokrojonego w plastry pomidora, posypac koperkiem.

a wyglada to tak:

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51567 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Coś dla tych, którzy twierdzą, że owsem najeść się nie da.
Owszem, da się
Oto dowód:

- dobrze wymoczone płatki owsiane 70g
- 2 surowe jajka lub 1 surowe jajko + 2 żółtka
- masło lub oliwa z oliwek (wg uznania)
- odżywka białkowa 15 g

nic prostszego: wrzucamy wszystkie składniki do blendera, miksujemy i zjadamy.
Wiem, nie wygląda zachęcająco ale to najlepsze śniadanie, jakie w życiu jadłam. Uzależnia. Moim zdaniem syci na długo (jak na owies), bo mamy tu wszystko, co potrzebne (BTW) w dobrych proporcjach.
No i surowe jajka, na zdrowie.



...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1453 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 29861
A znacie jakieś inne przepisy na śledzia :D? W occie właśnie, bo ja wolę bardziej na ostro jadać <:

I w ogóle jak mam się zapatrywać na ocet? <:


Zmieniony przez - olinkaz93 w dniu 2012-01-19 23:31:55

"Nie rezygnuj nigdy z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie."
_________________________________

W pogoni za mięśniami

Dziennik 2013:
http://www.sfd.pl/olinkaz93_ossible_is_nothing/DT2013str.44-t830206-s44.html

"Żeby do czegoś dojść, trzeba zapier****ć"

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 844 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 30567
ZUPA WĘGIERSKA Z BATATAMI





Składniki:
-800g wołowiny,
-2 czerwone cebule,
-5 średnich marchewek,
-3 duże papryki (2czerwone, 1 zielona),
-2 średniej wielkości bataty(500g),
-sos pomidorowy(500ml),
-czosnek, koperek,przyprawy (majeranek,pieprz cayenne,papryka słodka,sól),
-olej kokosowy.

Wykonanie:
Wołowinę kroimy na cienkie paseczki, przyprawiamy papryką, majerankiem. Podsmażamy na łyżce oleju kokosowego, dorzucając pokrojoną w małą kostkę cebulę. Przerzucamy do dużego garnka.
Marchew kroimy w talarki, paprykę w małą kostkę, dodajemy do mięsa i dalej lekko podsmażamy (na średnim ogniu) mieszając,zalewamy wodą do wysokości wszystkich składników w garnku.
Do gotującej się zupy ścieramy kilka ząbków czosnku, dodajemy sos pomidorowy lub jak kto woli przetarte przez sitko pomidory (3-4sztuki),słodką paprykę,pieprz cayenne (jeśli lubicie ostre potrawy) i koperek. Gotujemy wszystko na małym ogniu az mięso zmięknie.
Obieramy bataty, kroimy w małą kostkę,dorzucamy do zupy i gotujemy kolejne kilka-kilkanaście minut.
Doprawiamy na koniec solą i gotowe !
Można dodać także do smaku kilka łyżek ketchupu, wtedy zupa będzie słodsza w smaku albo 2 wersja- upiec bataty owinięte w folie aluminiową w piekarniku, wyciągnąć, obrać ze skóry, rozmiażdżyć blenderem i dodać do zupy.

Jeśli lubicie bardziej treściwe zupy polecam dodać jeszcze pokrojoną w kostkę cukinie, czerwoną fasolę i podsmażone uprzednio pieczarki.

Smacznego!


Zmieniony przez - qgqtq w dniu 2012-01-20 23:20:42
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 844 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 30567
KREM Z BATATÓW Z PIECZONYM KURCZAKIEM


(przepis zaczerpnięty ze strony =>http://www.musculardevelopment.pl/mdnews-tv/kuchnia-md/obiad/video,12,magda-wilk-obiad-odc-12.html i lekko zmodyfikowany)

Składniki:
-6 batatów średniej wielkości,
-rosół,
-marchewki z rosołu,
-4piersi z kurczaka,
-200ml śmietany 30%,
-przyprawy-tymianek,sól,pieprz czarny,pieprz cayenne,cynamon.

Piersi przyprawiamy solą , pieprzem, i gałązkami świeżego tymianku, wrzucamy do naczynia żaroodpornego,przykrywamy folią.
Bataty zawijamy w folię aluminiową, każdy osobno.
Wszystko ląduje w piekarniku na ok 40minut(200stopni),kurczaka na koniec można odkryć aby mięso się zarumieniło.
Bataty rozwijamy z folii(uwaga gorące!), obieramy ze skórki, wrzucamy do rosołu i razem z marchewką miksujemy blenderem, wlewamy śmietanę, dodajemy szczyptę cynamonu,pieprzu cayenne,soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Polecam dodać też tymianek, którym przyprawialiśmy kurczaka. Mieszamy wszystko aby przyprawy i śmietana polączyły się z resztą składników.
Piersi kroimy na mniejsze kawałki i przed podaniem wrzucamy do zupy.
Smacznego!




Zmieniony przez - qgqtq w dniu 2012-01-20 23:49:05
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 1 Napisanych postów 3212 Wiek 44 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 43594
Korzystajac z ksiazki Jamiego Oliviera nauczylam sie robic pasty na curry, domowe, wiec mozna kontrolowac dodatki i z czym to sie je:

ponizej przepisy z jego ksiazki "Ministry of Food"

mieszanki na curry

nie ukrywam ze troche trzeba nozem sie nadziubac, ale jak ktos ma mozdziez kuchenny to sie przyda lub blender, albo mikser z funkcja mielenia. jak nie to deska i ostry noz! warto, chociazby dla urozmaicenia. (z moich uwag, nie poddawajcie sie latwo jak nie macie jednego, dwoch skladnikow, i tak warto pokombinowac). swieza kolendra jest stalym skladnikiem curry, ja nie lubie wiec czesto nie dodaje. czasem sypne troche mielonej kolendry. przepisy sa po kolei-na samym dole sposob wykonania.


KORMA PASTE

2 zabki czosnku
kawalek imbiru wielkosci kciuka
1/2 lyzeczki pieprzu kajenskiego
1 lyzeczka curry-garam masala
1/2 lyzeczki soli morskiej
2 lyzki oleju (najlepszy z orzeszkow ziemnych-ale nie dajmy sie zwariowac, kazdy bierze co akurat wolno mu jesc)
1 lyzka koncentratu pomidorowego
2 swieze zielone chili
3 lyzki wiorkow kokosowych
2 lyzki zmielonych migdalow
maly peczek kolendry

dodatkowo przyprawy do uprazenia na patelni: 2 lyzeczki kminku, 1 lyzeczka ziaren kolendry

JALFREZI PASTE

2 zabki czosnku
kawalek imbiru wielkosci kciuka
1 lyzeczka kurkumy
1/2 soli
2 lyzki oleju (najlepszy z orzeszkow ziemnych-ale j.w.)
2 lyzki koncentratu pomidorowego
1 swieze zielone chili
maly peczek kolendry

dodatkowo przyprawy do uprazenia na patelni: 2 lyzeczki kminku, 1 lyzeczka gorczycy, 1 lyzeczka kozieradki pospolitej , 1 lyzeczka nasion kolendry

ROGAN JOSH PASTE

2 zabki czosnku
kawalek imbiru wielkosci kciuka
75g podpieczonej papryki ze sloika (albo samemu mozna obsmazyc na patelni az skorke da sie sciagnac i papryka bedzie miekka na wskros)
1 lyzeczka papryki slodkiej
1 lyzeczka wedzonej proszkowanej papryki
2 lyzeczki garam masala
1 lyzeczka kurkumy
1/2 lyz soli morskiej
2 lyzki oleju/ oliwy (lub z ziemnych orzechow)
2 lyzki koncentratu pomidorowego
1 swieze czerwone chili
maly peczek zielonej kolendry

przyprawy do uprazenia: 2 lyzeczki kminku, 2 lyzeczki nasion kolendry, 1 lyzeczka ziaren pieprzu

TIKKA MASALA PASTE

2 zabki czosnku
kawalek swiezego imbiru wielkosci kciuka
1 lyzeczka pieprzu kajenskiego
1 lyzeczka wedzonej proszkowanej papryki
2 lyzeczki curry garam masala
1/2 lyzeczki soli
2 lyzki oliwy/oleju
2 lyzki koncentratu pomidorowego
2 swieze czerwone chili
maly peczek kolendry
1 lyzka wiorkow kokosowych
2 lyzki mielonych migdalow

uprazone przyprawy: 1 lyzeczka kminku, 1 lyzeczka ziaren kolendry

VINDALOO PASTE:

2zabki czosnku
imbir wielkosci kciuka
4 suszone czerwone chili
1 lyzka kurkumy
1/2 lyzeczki soli
3 lyzki oleju/oliwy/ lub z orzeszkow ziemnych
2 lyzki koncentratu pomidorowego
2 swieze czerwone chili
maly peczek kolendry zielonej

do uprazenia: 1 lyzeczka ziaren pieprzu, 4 gozdziki, 2 lyzeczki nasion
kolendry, 2 lyzeczki nasion fenukulu wloskiego, 1 lyzeczka nasion
kozieradki


WYKONANIE:
obrac czosnek i imbir, wstawic patelnie na sredni ogien, dodaj na nia tylko przyprawy do uprazenia. upraz je na suchej patelni, delikatnie az beda zloto-brazowe i beda intensywnie pachniec. ugniec je z reszta przypraw w mozdzierzu albo w blenderze, mikserze az beda w formie pasty

swietne do kury, indyka, owocow morza i mieszanek warzyw (np kalafior, brokul sparzone tylko, cukinie male co sie da). przy mieszaniu z miesem mozna dodac cebule, podlac woda/smietana/mlekiem kokosowym jesli w przepisie sa wiorki i bedzie swietne curry

The best way to predict your future is to create it.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 844 Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 30567
RYBA W SOSIE BROKUŁOWO-MARCHWIOWYM



Składniki:
-250g filetów z dorsza,
-250g filetów z łososia,
-3 średnie marchewki,
-brokuł,
-250ml śmietany,
-olej kokosowy,
-sól,pieprz,koperek suszony.

Wykonanie:
Rybę przyprawiamy, pieczemy ok 20minut.
Marchew ścieramy na grubych oczkach i wrzucamy na patalnie z olejem kokosowym, brokuły dzielimy na mniejsze części( można sparzyć wrzątkiem) i dorzucamy do marchewki. Chwilę podsmażamy i dolewamy małą ilość wody aby poddusić lekko warzywa. Wszystko traktujemy blenderem, dodajemy śmietane, przyprawiamy, dodajemy kawałki upieczonej ryby,koperek i jeszcze chwilę lekko dusimy aby sos pokrył wszystkie kawałki ryby. Smacznego !






Zmieniony przez - qgqtq w dniu 2012-01-22 19:51:25
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

WHEY premium