Korzystajac z ksiazki Jamiego Oliviera nauczylam sie robic pasty na curry, domowe, wiec mozna kontrolowac dodatki i z czym to sie je:
ponizej przepisy z jego ksiazki "Ministry of Food"
mieszanki na curry
nie ukrywam ze troche trzeba nozem sie nadziubac, ale jak ktos ma mozdziez kuchenny to sie przyda lub blender, albo mikser z funkcja mielenia. jak nie to deska i ostry noz! warto, chociazby dla urozmaicenia. (z moich uwag, nie poddawajcie sie latwo jak nie macie jednego, dwoch skladnikow, i tak warto pokombinowac). swieza kolendra jest stalym skladnikiem curry, ja nie lubie wiec czesto nie dodaje. czasem sypne troche mielonej kolendry. przepisy sa po kolei-na samym dole sposob wykonania.
KORMA PASTE
2 zabki czosnku
kawalek imbiru wielkosci kciuka
1/2 lyzeczki pieprzu kajenskiego
1 lyzeczka curry-garam masala
1/2 lyzeczki soli morskiej
2 lyzki oleju (najlepszy z orzeszkow ziemnych-ale nie dajmy sie zwariowac, kazdy bierze co akurat wolno mu jesc)
1 lyzka koncentratu pomidorowego
2 swieze zielone chili
3 lyzki wiorkow kokosowych
2 lyzki zmielonych migdalow
maly peczek kolendry
dodatkowo przyprawy do uprazenia na patelni: 2 lyzeczki kminku, 1 lyzeczka ziaren kolendry
JALFREZI PASTE
2 zabki czosnku
kawalek imbiru wielkosci kciuka
1 lyzeczka kurkumy
1/2 soli
2 lyzki oleju (najlepszy z orzeszkow ziemnych-ale j.w.)
2 lyzki koncentratu pomidorowego
1 swieze zielone chili
maly peczek kolendry
dodatkowo przyprawy do uprazenia na patelni: 2 lyzeczki kminku, 1 lyzeczka gorczycy, 1 lyzeczka kozieradki pospolitej , 1 lyzeczka nasion kolendry
ROGAN JOSH PASTE
2 zabki czosnku
kawalek imbiru wielkosci kciuka
75g podpieczonej papryki ze sloika (albo samemu mozna obsmazyc na patelni az skorke da sie sciagnac i papryka bedzie miekka na wskros)
1 lyzeczka papryki slodkiej
1 lyzeczka wedzonej proszkowanej papryki
2 lyzeczki garam masala
1 lyzeczka kurkumy
1/2 lyz soli morskiej
2 lyzki oleju/ oliwy (lub z ziemnych orzechow)
2 lyzki koncentratu pomidorowego
1 swieze czerwone chili
maly peczek zielonej kolendry
przyprawy do uprazenia: 2 lyzeczki kminku, 2 lyzeczki nasion kolendry, 1 lyzeczka ziaren pieprzu
TIKKA MASALA PASTE
2 zabki czosnku
kawalek swiezego imbiru wielkosci kciuka
1 lyzeczka pieprzu kajenskiego
1 lyzeczka wedzonej proszkowanej papryki
2 lyzeczki curry garam masala
1/2 lyzeczki soli
2 lyzki oliwy/oleju
2 lyzki koncentratu pomidorowego
2 swieze czerwone chili
maly peczek kolendry
1 lyzka wiorkow kokosowych
2 lyzki mielonych migdalow
uprazone przyprawy: 1 lyzeczka kminku, 1 lyzeczka ziaren kolendry
VINDALOO PASTE:
2zabki czosnku
imbir wielkosci kciuka
4 suszone czerwone chili
1 lyzka kurkumy
1/2 lyzeczki soli
3 lyzki oleju/oliwy/ lub z orzeszkow ziemnych
2 lyzki koncentratu pomidorowego
2 swieze czerwone chili
maly peczek kolendry zielonej
do uprazenia: 1 lyzeczka ziaren pieprzu, 4 gozdziki, 2 lyzeczki nasion
kolendry, 2 lyzeczki nasion fenukulu wloskiego, 1 lyzeczka nasion
kozieradki
WYKONANIE:
obrac czosnek i imbir, wstawic patelnie na sredni ogien, dodaj na nia tylko przyprawy do uprazenia. upraz je na suchej patelni, delikatnie az beda zloto-brazowe i beda intensywnie pachniec. ugniec je z reszta przypraw w mozdzierzu albo w blenderze, mikserze az beda w formie pasty
swietne do kury, indyka, owocow morza i mieszanek warzyw (np kalafior, brokul sparzone tylko, cukinie male co sie da). przy mieszaniu z miesem mozna dodac cebule, podlac woda/smietana/mlekiem kokosowym jesli w przepisie sa wiorki i bedzie swietne curry