SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Lady w kuchni, czyli nasze babskie przepisy ;-)

temat działu:

Ladies SFD

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 238193

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 4596 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 17906
Jeżyk w trawie puszczy ! (moje konkursowe na sfd kuchnia deser :D)


1.Ryż gotujemy :P
2.Bialko jaja cynamon maslo orzechowe (JA PRIMAVIKA) banan mieszamy
3.Dodajemy ugotowany ryż i lepimy kulke, na kulke dajemy orzechy wloskie
4.Dajemy na papier do pieczenia i do pieca na 180 stopni na 20 minut (nieprzyklei sie bo maslo orzechowe jest tluste)
5. Wyjmujemy z piekarnika dajemy na gore pokrojna pomaranczke i posypujemy szczypta cynamonku
6.Dajemy jezyka na trawke (rukola)


SMACZNEGO!

Zmieniony przez - aniitka155 w dniu 2014-02-05 00:45:43




Zmieniony przez - aniitka155 w dniu 2014-02-05 00:46:33

AKTUALNY DZIENNIK ACTIVLAB :
http://www.sfd.pl/[DT]_Aniitka155_od_Ladies_do_ActivLab-t1040073.html

...

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"


Wiesz, co jest naj­ważniej­sze w życiu? Mieć cel. I dążyć do je­go spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który po­siadam, tak jak­by... uszczęśli­wia mnie. Dzieki niemu mam poczu­cie, że war­to żyć, mi­mo prze­ciw­ności. Ale często wątpię. Bar­dzo często.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 4596 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 17906
MIELONY Indyczek z serkiem camembert w żółtku i sosikiem pomidorowo pomaranczowym z ryżem :)

Ryż i sosik:
1. ryz gotujemy :)
2.na patelke 5 gram oleju kokosowego na nią cebulka papryka pomarancza pomidor w puszce :)i czosnek:)
3.Ugotowany ryz wrucamy na patelke do warzyw i mieszamy dodajac curry :)

Miesko :
1.Mieso formujemy w kulki w srodek miesa wpychamy po 10gram camembertu przyprawiamy wedle uznania
2.Naczynie zaroodporne smarujemy 5 gram masła
3.Miesko dajemy na naczynie i na kotleciki uformowane dajemy nasze żółtka surowe i do pieca na 200 stopni na 20 minut
4.Miesko wyjmujemy i polewamy sosem ugotowanym :)

SMACNEGO:)













AKTUALNY DZIENNIK ACTIVLAB :
http://www.sfd.pl/[DT]_Aniitka155_od_Ladies_do_ActivLab-t1040073.html

...

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"


Wiesz, co jest naj­ważniej­sze w życiu? Mieć cel. I dążyć do je­go spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który po­siadam, tak jak­by... uszczęśli­wia mnie. Dzieki niemu mam poczu­cie, że war­to żyć, mi­mo prze­ciw­ności. Ale często wątpię. Bar­dzo często.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 36 Napisanych postów 15338 Wiek 37 lat Na forum 12 lat Przeczytanych tematów 191806
Domowa kaszanka

Co:
- głowizna (najlepiej ale jak nie mamy patrz niżej)
- wątróbka
- płucka
- skórki
(jak nie mamy głowizny to mogą być jeszcze serca, nerki, podgardle)
- kasza (do wyboru gryczana/jęczmienna)
- krew
- pieprz i sól

Jak:
Głowiznę z płuckami i skórkami gotujemy tak by mięso było w miarę miękkie (uwaga wątróbki nie gotujemy!). Ponoć lepiej, żeby nie solić do gotowania tylko posolić po zmieleniu. Wyjmujemy mięso z wody i do wywaru wrzucamy kaszę - gotujemy do gotowości kaszy.
Mięso mielimy na małym sicie jak będzie za suche to dodatkowo można zmielić podgardle. Surową wątróbkę mielimy na większym sicie niż mięso. Ugotowaną kaszę, zmielone mięso i wątróbkę mieszamy i dodajemy krwi (przy ok 2kg nadzienia wystarczy 200-300g krwi). Solimy i pieprzymy do smaku.
Tak przygotowany farsz pakujemy do flaka lub normalnie zapiekamy w piekarniku jak zapiekankę.

Proporcje mięso:kasza 1:1 (po ugotowaniu)

Smacznego

1

"pod tym niechcianym tłuszczem niekoniecznie ukrywa się nasz ideał urody" Obliques
Don’t be a follower. Be a leader even if for a while you are only leading your shadow.
DT -> https://www.sfd.pl/DT_Arphiel-t1191724.html

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 28 Wiek 29 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 233
Chleb żytni z orzechami włoskimi i laskowymi na zakwasie

Składniki:

Ciasto zakwaszone:

30 g zakwasu żytniego 100% hydracji
140 g mąki żytniej razowej
115 g wody

Ciasto właściwe:
całe ciasto zakwaszone
225 g mąki pszennej chlebowej
90 g mąki żytniej razowej
200 g letniej wody
12 g soli
9 g drożdży świeżych (myślę, że można pominąć, jak macie mocny zakwas-ew. zastąpić 2,5 g drożdży instant)
120 g orzechów włoskich i laskowych (proporcje dowolne - u mnie 75 g włoskich i 45 g laskowych)
Przygotowanie:

Ciasto zakwaszone:
Zakwas rozprowadzić na wodzie, dodać mąkę. Wymieszać do połączenia składników, przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce na 14-16 h.

Ciasto właściwe:
Wszystkie składniki oprócz orzechów wymieszać i dobrze wyrobić (robotem ok. 8 minut, ręcznie ok. 15). Dodać orzechy i krótko wymieszać, tylko do w miarę równomiernego rozłożenia orzechów w cieście. Przykryć folią i odstawić na ok. godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie uformować bochenek (jeżeli chcemy piec chleb an kamieniu) lub przełożyć do keksówki wysmarowanej olejem i wysypanej otrębami (lub wyłożonej papierem do pieczenia). Odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1-1,5 h. Piec w piekarniku rozgrzanym do 220 stopni przez 35-40 minut z zaparowaniem bez termoobiegu. Wystudzić na kratce.

Chleb jest pyszny, skórka chrupiąca, mięciutki miękisz. Orzechy dodają niesamowitego aromatu :)

WARTOŚĆ ODŻYWCZA CAŁEGO BOCHENKA

Kalorie 2559kcal

Białko 70.2g
Węglowodany 325.2g
Cukry 1g
Błonnik 39.4g
Tłuszcze 103.9g
Tłuszcze Nasycone 9.6g
Tłuszcze Wielonienasycone 45.2g
Tłuszcze Jednonienasycone 41.4g
Cholesterol 0mg
Sód 1198.07mg

I jeszcze pytanie-czy jak dodajecie tutaj przepis to dodajecie go również w dziale kuchnia sfd, czy traktujemy te przepisy na wyłączność ? ;)

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 9 Wiek 25 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 33
- 120g płatków owsianych
- 100g białek jaj
- 1 całe jajko
- 40g odżywki białkowej, tutaj o smaku kawy
- 5g odtłuszczonego kakao
- cynamon
- słodzik, tutaj 5 tabs

Wsadzamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego na 200C i gotowe!

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 15 Napisanych postów 4596 Wiek 31 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 17906
Brokuły w jajku i sosie maślano - buraczakowo-serowym

1.Skład
400gram brokuł
120gram buraczków
10 gram masła extra
1 jajko
20 gram sera (podlaski dałam :) )

2.
1. 5 gtam masła rozpuszczamy i dajemy brokuły - podsmazamy
2. Wrzucamy resze skladników (oprócz sera, któy dajemy na konncu jak sie zetnie jajko)

Gotowe :)!

BTW

24,5 G/ W 11 G/ T 29,6 G

AKTUALNY DZIENNIK ACTIVLAB :
http://www.sfd.pl/[DT]_Aniitka155_od_Ladies_do_ActivLab-t1040073.html

...

"Nigdy nie rezygnuj z celu tylko dlatego, że osiągnięcie go wymaga czasu. Czas i tak upłynie"


Wiesz, co jest naj­ważniej­sze w życiu? Mieć cel. I dążyć do je­go spełnienia. Ja mam cel. (...) I wiesz, ten cel, który po­siadam, tak jak­by... uszczęśli­wia mnie. Dzieki niemu mam poczu­cie, że war­to żyć, mi­mo prze­ciw­ności. Ale często wątpię. Bar­dzo często.

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11149 Napisanych postów 51577 Wiek 31 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
FRYTKI ZE SŁODKICH ZIEMNIAKÓW

SKŁADNIKI

słodki ziemniak 200 gram
olej kokosowy 5 gram
przyprawy: sól,pieprz,curry(ja takie daję, bo lubię)

WYKONANIE

ziemniaka obrać ,pokroić w plastry i paski(ja lubię grubaśne). Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać albo pokruszyć olej, dodać przyprawy. Wsadzić do rozgrzanego piekarnika temp 180st C około 30-40minut .
Zero filozofii, a miła odmiana dla ryżu, kasz ,itd.

Mniam

WARTOŚCI ODŻYWCZE W PORCJI 200GR

217 kcal
B 3 g
WW 40 g
TŁ 5 g







Zmieniony przez - KWOKA w dniu 2014-02-11 12:08:07
...
Napisał(a)
Usunięty przez anubis84 za pkt 7 regulaminu
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 21 Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 126
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1158 Napisanych postów 95001 Wiek 34 lat Na forum 10 lat Przeczytanych tematów 375707
No dziewczęta, jesteśmy z Was dumni oby tak dalej! / sry za maly spamik ale musialem to napisac :* jesteście cudowne



Zmieniony przez - grekar9 w dniu 2014-02-18 09:51:08
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 1317 Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 36488
Humus paprykowy
100 g ciecierzycy namoczonej wcześniej i ugotowanej
3 papryki czerwone
Ziarna kolendry, kminu rzymskiego , gorczycy, goździki, laska cynamonu
Papryka w proszku – słodka i ostra
Ząbek czosnku
1 cm kawałek świeżego imbiru
Sok z cytryny
1 łyżeczka pasty tahini
Sól
Pieprz

Na sucha rozgrzaną patelnie wrzucić gorczyce, kmin, kolendrę i podgrzewać chwile aż zaczną podskakiwać. Wrzucić do moździerza i utrzeć razem z cynamonem, goździkami, imbirem ,czosnkiem i papryką – w ten sposób mamy własna pastę curry – jest świetna tez do innych potraw
Paprykę przekroić na pół, wyciąć gniazda nasienne i wsadzić na ok 30 minut do nagrzanego do 220 stopni piekarnika (aż na skorce pojawia się czarne bąble). Wyjąć z piekarnika i każdy kawałek wsadzić do malej torebki foliowej (można bez ale skórka wtedy schodzi błyskawicznie wiec warto), poczekać aż chwile ostygną i wyjąć z torebki (pocierając torebka o stronę ze skórka wtedy skorka zostaje w niej)
Wrzucić do melaksera pastę curry, paprykę, tahini i ciecierzyce i utrzeć na gładka masę. Doprawić sola, pieprzem, sokiem z cytryny i jak ktoś lubi bardziej ostro to ostrą papryką

100g humusu ma 73 kcal , B 4,5g, W 10 g, T 1 g
(Dla tych co wliczają warzywa do miski : 97 kcal, B 5,1g,W 14g,T 1,1g)




Buraczki
400 g buraków
1 jabłko
Łyżka świeżo startego chrzanu
3 łyżki śmietany
łyżeczka musztardy dijon
Sól, pieprz
Buraki umyć i ugotować (zajmie to ok. 40 minut, mają być miękkie ale nie rozgotowane), obrać ze skórki, pokroić w kostkę.Śmietane wymieszać z musztardą i chrzanem. Jabłko obrać, pokroić w kostkę i razem ze śmietaną wymieszać z burakami , doprawić sola i pieprzem i zjadać jako samotne danie lub dodatek do obiadu








Zmieniony przez - malgorzatap w dniu 2014-02-18 12:54:00
Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Jak zmniejszyc tkankę mieśniową?

Następny temat

Poppy/Poczatek, plan i pare pytan

forma lato