Jeśli masz problem z budowaniem masy to daj 1,5g na kilogram masy ciała(liczysz tylko wartościowe m.czerwone/jaja/m.białe/ryby/ser biały) U innych nie przekraczaj 2g białka na kilogram masy ciała :) Pozdrawiam
[...] jak na początkującego. Zależy też jakie źródło jest białka. Ważysz 90 kg to - 270 gram czyli np. 600 piersi - 120 gramów białka, 200 gram wołowiny 40 gram białka, 200 gram ryby - 40 gram białka - odżywka białkowa 2 x po 40 gram - około 70 gram białka = 270 gram białka - zjesz tyle codziennie - będąc 90 kg chłopakiem ( nie w formie ) ? to są [...]
[...] nie dodawaj ponieważ :http://potreningu.pl/articles/1506/smieciowy-produkt-ktorym-zajadaja-sie-sportowcy-wierzac-ze-jest-zdrowy . Zamiast fileta z kurczaka daj bardziej tłustsze mięsa wtedy automatycznie podbijesz udział w diecie a także dodaj tłuste ryby jak śledź , makrela czy łosoś zwiększysz w ten sposób udział omegi 3 w diecie. Pozdrawaim
Bialka jest tak duzo ze wzgledu na to, ze przy tej diecie chce zaczac swoj pierwszy cykl na saa. Tluste miesa czyli moze byc mielone, udka, palki z kurczaka, karkowka? Ryby nie chce dodawac poniewaz mam obrzydzenie od dziecka i tego juz nikt nie zmieni :) Moge dodac tluszcze jeszcze w postaci jakis orzeszkow do sniadania i kolacji ? Ewentualnie w [...]
[...] nie licz ich do bilansu poza strączkowymi, kukurydzą, korzeniowymi. Zamiast słonecznika daj orzechy oraz inne źródło zdrowego tłuszczu - oliwa z oliwek, olej lniany. Zamiast wędzonej ryby lepiej dać świeżą, np. łososia. Tego szprota z puszki wywal całkiem. I mniej białka, przy Twojej wadze 150-180 g, kalorie podbijesz zdrowymi tłuszczami właśnie.
Najlepiej jesli był by to pełnowartosciowy posiłek np. 100g białego ryżu plus 150 piersi z kurczaka/ryby, Mleko odpada z znanego powodu - Laktoza ogolnie nie powinło wogole sie mleka stosowac własnie ze względu na laktoze.
mah: spoko sprzet, sog. Wykombinuj z posta priorytetowego ryby jakis projekt wyciagu, ja zrobilem wyciag kosztem 40 zlotych ( artykulu kupione w NOMI ), ale pewnie mozna i taniej
[...] wpływa na prawidłowe przewodzenie nerwowe oraz prawidłową pracę serca. Źródła: Syntetyzowana przez organizm pod wpływem światła słonecznego, występuje w tranie z wątroby ryby, sardynkach, makrelach, śledziach, łososiu, tuńczyku, żółtku jaja, wątrobie, mleku i jego przetworach. Zapotrzebowanie: Witaminę D wyraża się w tabelach żywieniowych w [...]
powninienes jesc duzo ww zlozonych (ryz, makaron, chleb razowy platki owsiane) i umiarkowane ilosci bialek(piers z kurczaka i z indyka, ser twarogowy chudy, bialka jaj, ryby) i tlusczy (oliwa z oliwek, tluszcz z ryb morskich) - to sa ogolne zasady a te 3 bity i inne slodycze sobie daruj bo pojdzie ci to w brzucha:) W trakcie treningu uzupelniaj [...]
http://potreningu.pl/kalkulatory policz zapotrzebowanie a pozniej policz ile czego wcinasz to bedziesz wiedzial czego brakuje. poza tym nie jedz tylko kurczaka. wieprzowina, wolowina, podroby i swieze ryby masz jeszcze do wyboru. warzywa i owoce takze wcinaj
[...] o to. W śniadaniu brakuje źródła białka. W diecie nie ma warzyw. Szynki się już nie będę czepiał ale chyba wiesz, że są lepsze źródła pełnowartościowego białka takie jak ryby/chude mięso/ser twarogowy. Przed snem powinieneś unikać ww, więc ostatni posiłek również jest do zmiany. Zamiast tego możesz np zjeść twarog z warzywami i oliwą, lub [...]
a jesli kupuje calego pstraga, tzn z łbem, ogonem, itp, wazy on 300g, to jak oszacowac, ile z tego gram miesa? da sie jakos? polowa chyba masy takiej ryby to osci, skora, leb, ogon...