Do dzisiaj istnieją kontrowersje odnośnie diet zalecanych dla sportowców. Najgorsze, że wszystkie portale beztrosko cytują badanie, które jest ewidentnie zmanipulowane. Praca Volek JS. i wsp. jest sponsorowana przez fundację Roberta C. i Veroniki Atkins. Na dodatek dr Volek i dr Phinney otrzymują pieniądze za sprzedaż książek dotyczących treningu [...]
[...] Oporna i klasyczna skrobia Jęczmień dostarcza 66-70% amylozy i 30-34% amylopektyny, dlatego jego indeks glikemiczny jest bardzo niski i wynosi tylko 22. Pszenica ma odwrotne proporcje - dostarcza 25% amylozy i 75% amylopektyny, dlatego ma wysoki indeks wynoszący 85. Wg badań Jozsi AC i wsp., struktura skrobi ma znaczenie dla resyntezy glikogenu [...]
Ułożenie planu treningowego wcale nie jest rzeczą prostą i dla każdego oczywistą. Aby rozumieć różnice funkcjonalne pomiędzy ćwiczeniami, trzeba posiadać wieloletni staż treningowy i sporą wiedzę, nie tylko teoretyczną, ale także praktyczną. W artykule odniosę się do najczęściej spotykanych błędów związanych z umieszczaniem wielu, bardzo [...]
[...] marketing – sugerując, iż szklanka soku zastępuje porcję owoców czy warzyw. W praktyce soki owocowe można postawić na równi z Coca-Colą i Pepsi. Jeśli popatrzysz na proporcje węglowodanów oraz ich zawartość w 100 g, sprawa stanie się jasna. Jeżeli lubisz faszerować ciało fruktozą i glukozą, pij soki. Właściwie jedyna pora, gdy nie będą [...]
[...] ważna uwaga - z proporcji makroskładników można się domyśleć, iż badania były prowadzone w latach 80. i 90. XX wieku, gdyż jako źródło energii dominują węglowodany. Obecnie proporcje znacząco przesunęły się na pozyskiwanie energii z tłuszczów. Na przykład w badaniu Hyerang Kim i wsp. wzięło udział 8 elitarnych koreańskich kulturystów w wieku od [...]
Wbrew pozorom, kiedyś kulturyści byli nie tylko masywni, ale też bardzo silni. Istnieje wielu przedstawicieli dyscyplin bazujących na sile/mocy, którzy dysponowali dobrymi sylwetkami. Na zakończenie Czy kulturyści powinni budować siłę? Na to pytanie nie ma odpowiedzi. Istnieją korzyści z wdrożenia takiego systemu treningowego, jednak wiąże się on [...]
Kobiety i mężczyźni różnią się pod względem profilu hormonalnego oraz reakcji na trening. Jednak czy także pod względem hipertrofii? Zerknijmy na jedno z badań naukowych. Kolejny eksperyment Tak samo było w przypadku kobiet, które: trenowały całe ciało w zakresie 3-8 powtórzeń trenowały całe ciało w zakresie 8-12 powtórzeń trenowały tylko górę [...]
W XXI wieku nadal wiele osób traktuje wszelkie zamienniki żywności, żywność funkcjonalną, białka serwatkowe, białka kazeinowe, aminokwasy, węglowodany (w żelu, w proszku, batony) i inne, drobne przekąski jak „chemiczne zło”. Jest to po części absurdalne, a trochę żenujące, biorąc pod uwagę, że te same osoby nie mają żadnych hamulców, by sięgać po [...]
W ciągu ostatnich 50 lat w Stanach Zjednoczonych klinicyści zaobserwowali wzrost występowania chorób, w tym nadciśnienia tętniczego (HTN), cukrzycy, nowotworów, otyłości i choroby wieńcowej (CAD). Szacuje się, że codziennie z powodu chorób serca w Stanach Zjednoczonych umiera 2000 osób. Przewlekłe choroby związane z otyłością stały się głównymi [...]
[...] są zarówno ćwiczenia na wolnych ciężarach, jak i na maszynach. Trudno jednoznacznie wskazać właściwy sposób treningu, dotyczący każdego człowieka. Można próbować wyznaczać proporcje między wolnymi ciężarami i maszynami w rodzaju 70% na wolnych ciężarach i 30% na maszynach, ale w przypadku osób bardziej zaawansowanych wytyczne mogą być zupełnie [...]
[...] gryczana/jaglana, ryż brązowy), zdrowych tłuszczy (np. oliwa z oliwek, orzechy, migdały, olej kokosowy, ryby) oraz białka (chude mięso), czy w końcu warzyw; szczegółowe proporcje i wytyczne odnośnie diety zależą od wieku, aktywności, składu ciała (ilości tkanki tłuszczowej oraz mięśni), metabolizmu, profilu hormonalnego (ilość testosteronu, [...]
Insulinooporność to nie tylko objaw, ale raczej proces zaburzeń homeostazy glukozy. Dlatego sprawia takie duże problemy diagnostyczne i walka z nią stanowi duże wyzwanie dla współczesnej medycyny. Co oznacza wysokie stężenie trójglicerydów we krwi? Jeśli chodzi o stężenie trójglicerydów (triglicerydów; TG), to norma dla kobiet wynosi od 35 do 135 [...]
[...] jej młodsza siostra Patrycja. Patrycja „zareklamowala" Franka swojej siostrze, myśląc, że byłoby fajnie mieć w rodzinie szwagra-kulturystę. W tym czasie znawcy oceniali jego proporcje bardzo wysoko, twierdząc, że wygląda jak postać z rzeźby Michała Anioła. Frank otworzyl swojej partnerce „oczy na prawdziwa tajemnice kulturystyki". Chociaż [...]
Kulturystyka jest otoczona niezwykle bogatą siecią mitów. To już nie pojedyncze błędne poglądy, to wręcz całe warstwy niekoniecznie prawdziwej wiedzy. Dlaczego tak się dzieje? Winę ponoszą autorzy różnorakich filmów, którzy bardziej lub mniej świadomie wprowadzają swoich widzów w błąd. Nie zawsze błąd wynika z niewiedzy. Podsumowanie Istnieje [...]
Dorian Yates był jednym z masowych potworów lat 90. XX wieku. Jego dzieło kontynuowali Nasser El Sonbaty, Ronnie Coleman, Jay Cutler, Phil Heath, a obecnie w ten trend wpisuje się również Mamdouh „Big Ramy” Elssbiay (zwycięzca Mr. Olympia 2020). Nie wiem, czy te sylwetki są ładne, czy wpisują się w kanon kulturystycznego piękna. To kwestia [...]
Odżywek węglowodanowe w diecie sportowca posiadają znamiona funkcjonalne. Produkty tego typu stosowane są w około treningowo, a ich celem jest podniesienie możliwości wysiłkowych. Przyglądając się charakterowi samego treningu, to głównie sportowcy wytrzymałościowi wykorzystują wsparcie suplementami na bazie węglowodanów z elektrolitami. Jednak nie [...]
Wiele razy napotykam na różnorakie pytania odnośnie do diety czy treningu. Chciałbym podsumować kilka kluczowych, najbardziej oklepanych problemów związanych z hipertrofią, treningiem, dietą czy nawet stylem życia. Dla ćwiczeń bicepsa – uginania ramion na maszynie siedząc - najwięcej powtórzeń wykonano w treningu B3, czyli wtedy, gdy ćwiczenie [...]
[...] eliminacji niezbędnych składników diety („pozbądź się wszystkich węglowodanów już teraz”) czy też do diet polegających na głodzeniu się. Jakie na spalanie tłuszczu wpływają proporcje makroskładników? Przykład praktyczny: czy korzystniejsza jest duża ilość protein, czy niska ilość węglowodanów przy redukcji tkanki tłuszczowej? W badaniu wzięło [...]
[...] społecznościowe. Bill Pearl po raz pierwszy pojawił się na zawodach sylwetkowych w południowej Kalifornii w 1952 roku. Startował od lat 50. do 70. XX wieku. Bardzo dobre proporcje i pokaźna klatka piersiowa były jednymi z jego atrybutów. Zdobył tytuł Mr. Universe aż pięć razy, a w 1974 roku został nazwany „Najlepiej zbudowanym człowiekiem [...]
[...] napojów słodzonych cukrem i zwykłej wody. Skąd wziął się problem z fruktozą? Do wielu produktów zaczęto dodawać cukier lub syrop glukozowo-fruktozowy (HFCS), a typowe proporcje glukozy i fruktozy w podobnych wyrobach to 50% (celowo nie omawiam tu wszystkich odmian syropu glukozowo-fruktozowego, gdyż nie ma to praktycznego znaczenia dla [...]