[...] zapalnym, ale i znacznej ilości kwasów tłuszczowych nasyconych oraz kwasów tłuszczowych omega 6. 4. Mąka wysokiego przemiału Rafinowane produkty mączne, takie jak np. biały chleb, mogą przyczyniać się do nasilenia stanów zapalnych. Kwestia ta nie tylko dotyczy osób uczulonych na gluten, ale także każdego z nas. W okresie rekonwalescencji zaleca [...]
Przyjmuje się, że węglowodany są najtańszym składnikiem diety, dlatego współczesne wojskowe racje żywnościowe są budowane tak, aby dostarczać głównie węglowodanów, a mało protein oraz wartościowych źródeł tłuszczu. Nie powinno to dziwić, gdyż podejście do białek i tłuszczów w diecie sportowca zmienia się powoli i napotyka na duży opór materii, a [...]
[...] ryż (mąka ryżowa), mąka z soi to wszystko są produkty niekorzystne dla osoby aktywnej. Zupełnie inaczej w ustroju człowieka zachowują się otręby, płatki owsiane, chleb razowy, ryż brązowy, makaron razowy. Tego rodzaju przekąska gwarantuje niesamowity wyrzut insuliny, który zostanie spotęgowany przez dodatek mleka (o którym za chwilę). [...]
Potas należy do podstawowych jonów wpływających np. na gospodarkę wodno-elektrolitową. Jest jednym z głównych składników (oprócz witaminy d i magnezu) odżywczych w zachodniej diecie, którego jest za mało zgodnie z wytycznymi dietetycznymi z 2010 r. Podsumowanie Właściwa podaż potasu ma związek z występowaniem osteoporozy (obniża ryzyko spadku [...]
Praktycznie od zawsze, zarówno pomiędzy specjalistami do spraw żywienia, jak i również wśród zwykłych ludzi, wynikają spory dotyczące tego, co należy jeść, a czego należy unikać, aby lepiej wyglądać i zdrowiej żyć. Co do niektórych produktów nie możemy jednoznacznie stwierdzić, że są dobre lub złe, ze względu na podzielone opinie, jak również [...]
W obecnych czasach coraz więcej słyszy się o kobietach, ale teraz coraz częściej też o mężczyznach, mających problemy z funkcjonowaniem i pracą tarczycy. Problemy z tarczycą mają różne źródła, dlatego też tak ważna jest profilaktyka i okresowe badania. Nie bez znaczenia jest także odpowiednio skonstruowana dieta. Czy zatem jest naturalny sposób, [...]
Prawdopodobnie każdemu wielokrotnie zdarzyło się mieć problemy z poruszaniem się dzień lub dwa dni po mocnym treningu. Kiedy doskwiera Ci silny ból mięśni, gdy wstajesz, chodzisz, siadasz na toaletę lub podnosisz swoją torbę, prawdopodobnie masz do czynienia z DOMSami, czyli opóźnioną bolesnością mięśniową. Chociaż DOMSY są technicznie częścią [...]
[...] 10 g ksylitolu 30 g orzechów włoskich seler naciowy 2 czerwone papryki Twaróg rozrabiamy z pogniecionymi orzechami włoskimi oraz ksylitolem, robiąc „orzechową pastę” na chleb. Seler oraz paprykę kroimy w paski i zjadamy, jako przegryzkę. Referencje: https://oldwayspt.org/traditional-diets/mediterranean-diet [...]
Cukrzyca dotyka obecnie kilkuset milionów ludzi na świecie, w Polsce kilku milionów, jednak nie wiemy, czy ta liczba nie jest znacząco zaniżona. Statystyki obejmują osoby, które zostały zdiagnozowane i objęte oficjalnym leczeniem, a w wielu krajach opieka medyczna pozostawia wiele do życzenia. Niektórzy naukowcy szacują rozpowszechnienie cukrzycy, [...]
[...] był stres. Ciężki stres zwiększał aż trzykrotnie prawdopodobieństwo występowania trądziku. Dieta a występowanie trądziku Naukowcy odkryli również, że nabiał, kakao, chleb, ziemniaki, ryż i makaron nie miały wpływu na obecność trądziku. Jest to sprzeczne z wynikami innych badań. Warto jednak zauważyć, że chleb, makaron, ryż, ziemniaki [...]
[...] podczas tworzenia menu. Do każdego posiłku dodaje kilka porcji kolorowych warzyw, każdy posiłek zawiera białko, węglowodany i tłuszcze. Zazwyczaj jest to chude mięso, jajka, chleb pełnoziarnisty, słodkie ziemniaki, brązowy ryż, awokado, orzechy czy oliwa z oliwek. Historia Georgiego pokazuje nam, że sprawność fizyczną można wykorzystać nie [...]
[...] oczywiście poza wskazaniem na konieczność indywidualizacji każdej diety, odpowiedzą zapewne - węglowodany. Podobnie ma się rzecz z większością diet „zwykłych zjadaczy chleba”. Już nawet samo to pojęcie sugeruje, że w ich diecie dominuje chleb, czyli źródło węglowodanów. Oczywiście osoby bardziej świadome tego, co spożywają, dostosowują [...]
[...] i tłuszczu palmowego, które smakiem przypominają popularne słodycze, a także kremy proteinowe, które jeszcze bardziej wzbogacić mogą skład odżywczy podwieczorku. Kolacja - chlebek proteinowy z kremem orzechowym lub jajecznicą z białek i keczupem / salsą Kolacja składająca się z chrupkiego chleba proteinowego z masłem orzechowym lub z jajecznicą [...]
Zmieniając swoje nawyki żywieniowe, pierwsze, o czym często słyszymy to konieczność wyeliminowania z naszej diety pieczywa. Powodów ku temu znaleźć można kilka i bez wątpienia mają one sens. Podsumowanie Bez wątpienia pieczywo białkowe Allnutrition Proteinoeo Bread jest ciekawym wyborem dla osób, które niekoniecznie chcą lub mogą z różnych [...]
Bezpieczna redukcja nadmiaru tkanki tłuszczowej u nastolatków Redukcja tkanki tłuszczowej jest procesem, który polega na tym, aby zmusić ciało do pozbycia się zmagazynowanej energii. Efekt ten można osiągnąć poprzez odpowiednie odżywianie i aktywność fizyczną. Pisząc w uproszczeniu: musimy dostarczać mniej kalorii niż wydatkujemy w ciągu dnia [...]
Budowanie masy mięśniowej to naprawdę ciężki i złożony proces. Sporo amatorów sportów siłowych uważa, że masę mięśniową buduje się w mgnieniu oka i wystarczy do tego tylko nadwyżka kaloryczna. Co oczywiście nie jest prawdą. Suplementy i odżywki, czyli przyspiesz swoje efekty Podczas budowania masy mięśniowej, jak najbardziej można wspomóc się [...]
Większość ludzi choć raz w życiu próbowała się odchudzać. Niektórym osobom nie udaje się osiągnąć zamierzonego celu nawet w kolejnych 10-20 latach! Dlaczego tak się dzieje? Przyczyn jest wiele. Oto przegląd najbardziej typowych pułapek, na jakie są narażone osoby chcące poprawić wygląd swojej sylwetki, a przede wszystkim zdrowie. Pułapka nr 4: [...]
Ostatnio jedna z Czytelniczek zadała pytanie, bazujące na własnych doświadczeniach. Nie pamiętam w stu procentach treści, jednak zapytanie brzmiało podobnie do: "Moim celem jest utrzymanie wagi, więc spożywam ilość kalorii równą wydatkowaniu. Mimo tego, że nie jestem na deficycie kalorycznym i jem zgodnie z zapotrzebowaniem, to ciągle jestem [...]
[...] założeń diety odchudzającej. Co najlepiej zjeść na śniadanie? Słodkie płatki z mlekiem lub jogurtem, co gorsza owocowym, croissanty, kanapki z czekoladowym kremem, pączki, chleb z kiepską wędliną nie będą najlepszym rozwiązaniem. Najlepiej jeść jajka! Jaja na śniadanie to doskonały wybór, nie dość, że sycą i zawierają wiele cennych dla zdrowia [...]