Piekę domowy chleb na zakwasie np orkiszowy albo pszenno-owsiany albo pszenno-orkiszowy. Chciałabym go wliczać sobie w makro, ale szczerze mówiąc nie chce mi się za każdym razem ważyć wszystkich składników, potem chleba itd. Zastanawiam się, czy jak mam policzony chleb, który kiedyś upiekłam to czy mogę podstawiać pod niego wartości pozostałych [...]
Jak obliczyć kaloryczność i makroskładniki całego chleba a potem jednej kromki? Wiadomo że muszę wliczyć wszystkie mąki, ziarna, a co z zakwasem? Robie chleb na zakwasie - z poprzedniego pieczenia chleba zawsze odkładam troszkę ciasta potem dodaję szklanke mąki żytniej, wodę i mam zakwas na następny chleb. Czy muszę wliczać też to ciasto z [...]
Hejka szybkie pytanie. Znalazłam taki chlebek żytni. Skład czysty smak dobry stosunkowo mało kcal. Co myślicie ? Bez zakwasu ale też bez drożdży. Jem go ostatnio dość nałogowo (oczywiście zgodnie z makro i innymi węglami). /SFD/2021/5/19/3afde437543b4216bfeaebf5847df882.jpg
Hej, jedyna piekarnia jaką mam w pobliżu to ta: zabrowscy/. Które z wymienionych chlebów nadają się do codziennej konsumpcji (dieta na masę)? Czy Graham lub ten Kaszowski byłyby OK? Zmieniony przez - FighterX w dniu 2021-08-31 15:37:06
Czy 100g chleba na jeden posiłek to dużo? Jem chleb domowej roboty pszenno-orkiszowy na zakwasie. Jem 2 kromki tego chleba na śniadanie i 2 kromki na kolację - na jeden posiłek mam około 100g chleba czyli na dwa posiłki wychodzi mi około 200g chleba w ciągu dnia. Czy to jest dużo czy wystarczająco? Dodam, że jestem dziewczyną :-)
Orientujesz się może czy chleb z kaszy gryczanej niepalonej można jeść przy jelicie drażliwym na diecie Low Fodmap? :-) Powiem Ci, że strasznie mi brakuje chlebka w diecie... :-(
Chleb nasz powszedni - błonnik, chleb, chleb pełnoziarnisty, dieta, pieczywo Chleb nasz powszedni Kto chce schudnąć, rezygnuje przede wszystkim z pieczywa. Tymczasem amerykańscy żywieniowcy namawiają do zjadania co najmniej pięciu kromek chleba dziennie! Dla zdrowia i szczupłej sylwetki. Pieczywo to przede wszystkim źródło dużej ilości [...]
Powiedzcie jak to jest z tym chlebem. Jak bardzo sie rozni razowiec od zwyklego bialego. W mojej diecie glownym zrodlem weglowodanow jest wlasnie pieczywo. 90% to wlasnie zwykly bialy chleb. Czy to dobrze ? Czy moze razowy ma lepszego rodzaju wegle niz bialy? Pomozcie "Nic w życiu nie przychodzi łatwo" (dlatego trzeba sobie pomagać) :)
Czy można zastąpić chleb razowy właśnie chlebem z soją? Chleb o którym mówie jest równiez ciemny i jest nafaszerowany soją (bardzo smaczny) czy jest to to samo co chleb razowy?
czy zamiast ryżu mżna wcinac chleb razoowy i zytni jaka jest różnica a czy dobry jest któryś z tych chlebów jezeli ma na naklejce napisane ze jest to chleb mieszany za kapturem panny sznurem
[...] ryż), może Pani/Pan omówić szczegółowo w trakcie rozmowy telefonicznej z konsultantem __INSTYTUTU IRL KRAKÓW. (szczerze zachęcamy !!) Chodzi oczywiście i wyłącznie o chleb, który powinien "jako jedyny chleb" być produktem zalecanym do spożycia przez człowieka, z uwagi na jego naturalne składniki. Są to produkty zbożowe, takie jak: kasze [...]
widziałem tu różne tematy jeśli chodzi o chleb... jednak wszędzie jest mowa o mące pszennej i faktycznie żeby drożdże rosły potrzebna jest pszenna, no ale tutaj pokażę wam alternatywę... w sensie żeby wyrósł chleb nie jest potrzebna ani pszenna ani droższe... mianowicie... jak w temacie - chleb jest robiony na zakwasie... zakwas robi się 4-5 [...]
Przepis na chleb jest wynikiem przeglądania przeze mnie różnych przepisów w internecie i stworzenia własnego, który pasuje właśnie mi. Będąc na diecie lub starając się odżywiać zdrowo, trzeba zrezygnować z białego pieczywa, nie zawsze jednak udaje się znaleźć prawdziwy, wartościowy, ciemny chleb (który by do tego jeszcze smakował). Zatem doszłam [...]
[...] zmieszaj je z masą dodając białka do masy. Przełóż powstałe ciasto do formy keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch ciasta wygładź. Jesli chcesz aby twój chleb miał błyszczącą skórkę posmaruj wierzch rozbełtanym jajkiem. Mozesz go takrze posypać dowolnymi ziarnami lub płatkami (dobrze jest namoczyć płatki wczesniej w wodzie [...]
[...] 20 minut). Obsypałem owsianką do dekoracji której nie wliczałem. Piec około 1 godziny (ja piekłem 50 minut) w temperaturze 230ºC (bez termoobiegu). Zaraz po upieczeniu chleb w środku jest mokry, powinien postać kilka godzin, najlepiej przez noc. Można dodać ziarna jakie się chce. W planach mam zamiar spróbować wykonać ten chleb ze [...]
W tytule chleb, a będą muffinki %-) bo chciałam być sprytniejsza od oryginału %-) A rzeczony oryginał: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2012/10/Chlebek-dyniowo-kawowy.html Po przerobieniu: 250 g uprażonej dyni (dałam ok 430g surowej) 60 g roztopionego masła klarowanego (lub oleju) 60 g kefiru (lub maślanki) 2 jaja 200 g mąki (dałam 100g mielonych [...]
Chleb jest mega pyszny i zdrowy. Ważne jest żeby zdobyć dobry zakwas. Można go kupić w sklepie np. czasem w piekarni ale oni mają zakwasy do swoich chlebów. Ja mam zakwas od znajomej, ona od znajomej itd. Dobry zakwas jest bardzo ważny. a to moje dzisiejsze śniadanko Zaczynamy: potrzebujemy 1) 70 dkg mąki zwykłej przenicznej + 30 dkg mąki [...]