Szacuny
0
Napisanych postów
1
Na forum
16 lat
Przeczytanych tematów
8
Witam. Ćwiczę od pół roku, bardzo szybko nabrałem masy i tylko:
mam z natury drobną twarz i bardzo chudą szyję, w tej chwili jest to już wyraźna dysproporcja, trzeba na to ćwiczyć specjalnie? Staram się pilnować, szyję zazwyczaj mam wyprostowaną, czy lekko do tyłu, napięcie mięśni czuję wyraźnie ale chyba nic nie przytyłem w tym miejscu. Pozdrawiam
Szacuny
1440
Napisanych postów
4154
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
73856
Czy przy wykonywaniu martwych ciągów, zarówno klasycznego jak i na prostych nogach, sztangę odkładam za każdym razem na ziemie czy cały czas trzymam ją lekko nad ziemią ?
W atlasie jest napisane, że sztanga dotyka ziemi, ale czy ma ją tylko lekko dotknąć czy ma zostać na niej położona ? :)
Biegać szybciej, Skakać wyżej, Time to beat: Półmaraton: 41m27s; Maraton: 1h33m49s; Annie: 7m31s
Szacuny
125
Napisanych postów
23463
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
95236
tim0000 Zacznij od diety -> dział odżywianie.
Do tego jakiś fajny trening dostosowany do Twojego sprzętu - polecam FBW. Na suple za wczesnie, jedyni mozesz kupic bialko/gainera do uzupelniania braków w diecie.
y0dude 1.czy jest on odpowiedni dla początkującego?
Podałeś, że staż masz 0 i jest plan tak więc możesz nim cwiczyc - ten system jest opracowany przez fachowca. 2.ile czasu mam trenować?
system MASS jest przewidziany na 4-6 tygodni 3. co jaki czas zwiększać obciążenia?
jeżeli poczujesz, że jest siła to zwiększaj - tylko nie rób serii do upadku mięsniowego.
MorskiPies Masz małą szyję i głowę tak? Myślę, że trza by się wziąść za treningi karku - wpisz w wyszukiwarke, jest dużo ćw na szyję ;)
Szacuny
8
Napisanych postów
397
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
11076
fsl, tu chodzi o równomierne spuszczenie ciężaru, nie puszczaj całkowicie sztangi, ale możesz ją odłożyć, bylebyś nie oderwał od niej rąk i 50% jej ciężaru było na podłodze, a 50% nadal kierowane przez ciebie, aby nie stracić całkowicie napięcia mięśni i efektowniej ukończyć serię.
teraz ja. fbw robi się max 3 razy w tygodniu? czy można też dojść do 4, nie grozi to jakimś przetrenowaniem? bo z różnymi opiniami się stykałem.
Zmieniony przez - Adjes w dniu 2008-05-14 15:43:58
Szacuny
0
Napisanych postów
350
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
3551
powtorze pytanie :
a co daja takie sciagacze np TITAN na nadgarstki oprocz zmniejszenia bolu??? co one daja??? np sa lepsze wyniki z takimi opaskami??
2x Mistrz Polski Juniorów do lat 18 w TS w kat 56kg i 60kg
Wice Mistrz Polski Juniorów do lat 18 w WL
Rekordzista Polski w WL w Trójboju
www.silownia-piekarska.pl
Szacuny
125
Napisanych postów
23463
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
95236
fsl Ja osobiście nie odbijam nawet sztangi od podłogi. Opuszczam prawie do samej ziemi, ale jej nie dotykam. Nie chcę tracić napięcia. Sztangę odkładam dopiero po ostatnim powtórzeniu.
Adjes 3 dni FBW to max. 4 dni grożą przetrenowaniem i to ostrym. FBW jak każdy trening ma swoje zasady i tyle ;]
Czaro504 Dzięki opaskom możesz wziąść większy cięzar jeżeli nie masz na tyle siły w przedramionach. Jednak opaski nie są polecane, gdyż podczas ich urzywania siła nie wzrasta, stawy słabieją, a po jakimś czasie nie zakładając ich możemy się nabawić kontuzji.
Szacuny
0
Napisanych postów
350
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
3551
dzieki adzik. ja mam zamiar zakladac opaski tylko na duze ciezary gdy jade np na maxa 5 powtorzen a na dodatek cw nadgarstki hantelkami nadchwytem i podchwytem a za info lap soga pozdro
2x Mistrz Polski Juniorów do lat 18 w TS w kat 56kg i 60kg
Wice Mistrz Polski Juniorów do lat 18 w WL
Rekordzista Polski w WL w Trójboju
www.silownia-piekarska.pl
Szacuny
1440
Napisanych postów
4154
Na forum
17 lat
Przeczytanych tematów
73856
Hihihehe: Tak to prawda. Jak nie miałeś nigdy do czynienia z siłownią to musisz najpierw przyzwyczaić ciało do wysiłku zanim zaczniesz je katować konkretnym planem.
Na początek stosuje się plan ogólnorozwojowy.
W sumie to nie "musisz" a "powinieneś"... bo nie ma tu przymusu :)
Zmieniony przez - fsl w dniu 2008-05-14 21:27:26
Biegać szybciej, Skakać wyżej, Time to beat: Półmaraton: 41m27s; Maraton: 1h33m49s; Annie: 7m31s