Maku17 – jeżeli chcesz je robić – to Twoja wola. Ja osobiście jestem zdania, że jak jest dobra micha i sen to bardzo ciężko się przetrenować. Jeżeli natomiast będziesz łączył siłkę z pompkami to klata może przestać rosnąć. Rób i obserwuj.
Pompki są uznawana za ćwiczenie na klatę, tric i przód barków. Ale to jest wpaniałe ćwiczenie na całą górę ciała. Ja np. z okresu młodości, kiedy robiłem dużo pompek, mam na pamiątkę rozstępy na bicepsach.
JasiekBB – spox
Doker777 – rób normalnie. Z nogami na ziemi. Już nie pamiętam uzasadnienia w szczegółach, ale nogi na ławce, bądź w powietrzu sprawiają, że kręgosłup jest inaczej ulożony. I działa to szkodliwie.
Alucard666 – robienie wytrzymałości kłóci się z robieniem masy. Koncentruj się na jednym, a nie wszystko na raz. Zrób najwyżej w przyszłości cykl wytrzymaołościowy.
Zanett25 – ok. Skorzystaj z linka, który Ci podałem. Tutaj w większości siedzą chłopaki. I to młode. Więc jeżeli ktoś Ci może doradzić w kwestiach formy po porodzie to najlepiej zrobi to kobieta po porodzie (dwóch konkreteni).
Axelek – To wcale nie jest jakaś magiczna umiejętność. Trzeba próbować. Rób tak:
- rozgrzewka
- kilka serii pompek np. 3 x 10 [nie znam Twoich możliwości. Nie rób maxa. Rób połowę maxa]
- próby pompek na jednej ręce. Jeżeli Ci wychodzi, po każdej pompce zmieniasz rękę
Nogi muszą być szeroko rozstawione dla zachowania równowagi.
W tym rodzaju pompek zaangażowany jest przede wszystkim bark. Więc w razie problemów wzmocnij go ćwiczeniami siłowymi. Jeżeli nie dysponujesz sprzętem rób
pompki z nogami w górze [opartymi o krzesło].
W treningu pompek uwzględnij niesymetryczne pompki także:
- jedna ręka na wysokości talii, druga nad głową
- ręce szeroko rozstawione. I raz przesuwasz tułów w stronę lewej ręki. Schodzisz w dół. Podnosisz się. Przesuwasz tułów w stronę prawej ręki. Opuszczas się itd