Witam serdecznie !
Mam pytania, które trapią każdego "początkującego" w temacie siłowni itp.
Mam 16 lat, ważę coś koło 70 kg, mam 173 cm wzrostu.
Sportu aktualnie nie uprawiam. Zimą bardzo rzadko ćwiczę w jakiś sposób, czy to grając w piłkę, czy siatę.
Co do ćwiczeń z hantlami, czy też ekspanderami, to od czasu do czasu.
Czyli jest bardzo słabo ze mną, chłopak zdrowy, ale jest na tyle leniwy, że nic ze sobą nie robi... chciałbym żebyście mi pomogli.
Dzięki z góry za odpowiedzi.
--------------------------------------------------------------------
1. Czy
ćwiczenia siłowe w moim wieku wykonywane dobrze nie przynoszą ze sobą powikłań?? Bo ja to po parę serii robię hantlami (5kg) i na ekspanderze, ale jest to nieregularne w czasie. Jak dotąd przez takie ćwiczenia tylko "przekrzywiłem" sobie rękę, przez to że za dużo machałem hantlą.
Zatem interesuje mnie, czy takie ćwiczenia na wszystkie partie mogą być zdrowe, czy powinienem ograniczyć się do pewnych i do pewnego ciężaru. Mój organizm jeszcze prężnie się rozwija i będzie to trwać gdzieś do 22 roku życia, zatem nie wiem, czy odpuścić sobie jeszcze, czy już mogę powoli zaczynać przygodę, czy mogę już wykonywać normalne ćwiczenia nie pogarszające mojego stanu fizycznego?
2. Czy przećwiczenie może prowadzić do jakichś wylewów, zawałów lub osłabnięcia?
3. Jest pewien mit, który mówi, że za bardzo hardcorowe ćwiczenia zatrzymają rośnięcie (wzrost) i odbija się to także na jajach.
Wiem doskonale, że w internecie jest w ch** rzeczy na temat ćwiczeń siłowych itp. ale nie sposób tego ogarnąć, człowiek chce rzeczowych odpowiedzi. Temat jest zgodny z tym co napisałem, zatem proszę o odpowiedzi i polecenie jakichś tematów dla żółtodziobów takich jak ja, którzy mają marzenia, chcą mieć fajne, męskie ciało, ale nie za bardzo wiedzą jak się za to zabrać.
Dzięki z góry ! ;)
PS Napisałem kilka pytań, gdyż nie chcę spamować w nowych tematach i w ogóle spamować.