Jest liderem w tym dzialeSzacuny
6842
Napisanych postów
62863
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784582
wszystko zależy jaki długi cykl planujesz 5x5 zaniżasz na początku ciężar tak aby w końcowce cyklu dojść do swoich maksów a w ostatnim tygodniu jeszcze je poprawić
tylko poczytaj dokładnie przydałoby się jak byś wycisnął 100% i przysiadł 150% wagi ciała
pozdro
Zmieniony przez - rion10 w dniu 2009-01-12 23:47:58
Szacuny
3
Napisanych postów
235
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
13109
Witam wszystkich.
Wczoraj pisałem o swoim splicie i doradził mi Rion, więc mam jeszcze do Niego i do Was jedno pytanie.
Jak w splicie na masę powinna wyglądać sprawa z ciężarami?
Np klatka płasko : 12, 12, 10, 10 - po 1szej 12-stce dodaje np 2,5kg i tak aż do ostatniej 10-tki?.
Ile np dodawać do uginania ramion ze sztangą stojąc ( na bica ) ?
Co tydzień dodawać ciężar? Da radę?
Proszę o porady
6842
Napisanych postów
62863
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784582
zwiększanie ciężaru powinno być jak najdłuższe czyli jak długo dasz radę dokładać z treningu na trening to dokładaj, w złożonych ćwiczeniach możesz robić piramidalny wzrost obciążenia z serii na serie ale tak żebyś wykonywał zamierzoną ilość ruchów , jednocześnie nie dochodząc do załamania mięśniowego
Szacuny
3
Napisanych postów
235
Na forum
18 lat
Przeczytanych tematów
13109
piramidalny wzrost obciążenia z serii na serie, czyli? Bo sorry, ale nie do końca Cie zrozumiałem, a nie chce popełnić błędów.
Na czym polega załamanie mięsniowe?
6842
Napisanych postów
62863
Na forum
21 lat
Przeczytanych tematów
784582
czyli w ćwiczeniach typu wyciskania , przysiady, wiosłowania ,ciągi możesz piramidalnie zwiększać obciążenie czyli w kazdej kolejnej serii dodajesz obciążenia zmniejszając liczbę powt
np masz przysiady ze sztanga 12/10/8/6
1 seria 12 x 50kg
2 seria 10 x 55kg
3 seria 8 x 60kg
4 serie 6 x 65kg
to jest właśnie piramidalny wzrost obciążenia
załamanie mięsniowe to stan w którym np mając do wykonania 10 powtórzeń ciężar masz tak dobrany że 10 powtórzenia w serii nie jesteś w stanie sam wykonać tzn żeby go dokończyć musi Ci ktoś pomóc czyli Twój mięsień niejako sie "załamuje" nie ma tyle siły żeby dokończyć powtórzenia, a Ty masz tak wykonywać serie żeby do takiego stanu nie doprowadzić czyli zawsze masz w zapasie 1-2 powtórzenia a co tym idzie jeśli masz wykonać w serii 10 ruchów to mogłyś zrobić też 11 ale kończysz na 10 pozostawiasz zapas jednego powtórzenia