Wiosna na pełnej... Kusimy RABATAMI! SPRAWDŹ!
SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne Forum

TUTAJ zadajemy pojedyncze pytania - czesc druga.

temat działu:

Trening dla początkujących

słowa kluczowe: , , , , ,

Ilość wyświetleń tematu: 224526

Nowy temat Temat Zamknięty
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784582
larbonelfc

zajrzyj do działu piłka nożna tam pomogą Ci najlepiej

pozdro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 110 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1339
Zaciekawil mnie FBW 5x5 Iversona. tylko tam nie zrozumialem jesli znam sowe 5PM to od jakiego obciazenia zaczynam?? jak ma byc progresja 10%
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6842 Napisanych postów 62863 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 784582
wszystko zależy jaki długi cykl planujesz 5x5 zaniżasz na początku ciężar tak aby w końcowce cyklu dojść do swoich maksów a w ostatnim tygodniu jeszcze je poprawić

tylko poczytaj dokładnie przydałoby się jak byś wycisnął 100% i przysiadł 150% wagi ciała

pozdro

Zmieniony przez - rion10 w dniu 2009-01-12 23:47:58
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 0 Napisanych postów 110 Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 1339
przydałoby się jak byś wycisnął 100% i przysiadł 150% wagi ciała - nie rozumiem planuje taki na 10-12 tyg chyba najlepiej??
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
taką siłą z tego co pamiętam powinno się wchodzić na 5x5 żeby go w pełni wykorzystać
6-8 tyg to max

pozdro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 235 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 13109
Witam wszystkich.
Wczoraj pisałem o swoim splicie i doradził mi Rion, więc mam jeszcze do Niego i do Was jedno pytanie.
Jak w splicie na masę powinna wyglądać sprawa z ciężarami?
Np klatka płasko : 12, 12, 10, 10 - po 1szej 12-stce dodaje np 2,5kg i tak aż do ostatniej 10-tki?.
Ile np dodawać do uginania ramion ze sztangą stojąc ( na bica ) ?

Co tydzień dodawać ciężar? Da radę?
Proszę o porady
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
zwiększanie ciężaru powinno być jak najdłuższe czyli jak długo dasz radę dokładać z treningu na trening to dokładaj, w złożonych ćwiczeniach możesz robić piramidalny wzrost obciążenia z serii na serie ale tak żebyś wykonywał zamierzoną ilość ruchów , jednocześnie nie dochodząc do załamania mięśniowego

pozdro
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 3 Napisanych postów 235 Wiek 35 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 13109
piramidalny wzrost obciążenia z serii na serie, czyli? Bo sorry, ale nie do końca Cie zrozumiałem, a nie chce popełnić błędów.
Na czym polega załamanie mięsniowe?

pzdr :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
rion10 Moderator
Ekspert
czyli w ćwiczeniach typu wyciskania , przysiady, wiosłowania ,ciągi możesz piramidalnie zwiększać obciążenie czyli w kazdej kolejnej serii dodajesz obciążenia zmniejszając liczbę powt

np masz przysiady ze sztanga 12/10/8/6
1 seria 12 x 50kg
2 seria 10 x 55kg
3 seria 8 x 60kg
4 serie 6 x 65kg
to jest właśnie piramidalny wzrost obciążenia

załamanie mięsniowe to stan w którym np mając do wykonania 10 powtórzeń ciężar masz tak dobrany że 10 powtórzenia w serii nie jesteś w stanie sam wykonać tzn żeby go dokończyć musi Ci ktoś pomóc czyli Twój mięsień niejako sie "załamuje" nie ma tyle siły żeby dokończyć powtórzenia, a Ty masz tak wykonywać serie żeby do takiego stanu nie doprowadzić czyli zawsze masz w zapasie 1-2 powtórzenia a co tym idzie jeśli masz wykonać w serii 10 ruchów to mogłyś zrobić też 11 ale kończysz na 10 pozostawiasz zapas jednego powtórzenia

rozumiesz?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Rozumiem.

Czyli w seriach, które mi wczoraj podałeś mam zmienić z 12/12/10/10 na 12/10/8/6 ?
Potrzebujesz szybkiej i rzetelnej porady z zakresu treningu, dietetyki i suplementacji? Skorzystaj z porad naszych ekspertów!
Nowy temat Temat Zamknięty
Poprzedni temat

Trening na siłe prosze o pomoc

Następny temat

prośba o doradztwo

Spalanie
Polecane artykuły