[...] dostaraczymy w ten sposob roznych witamin, mineralow, aminokwasow, rodzajow tluszczy i antyoksydantow Zrodla bialka:Piersi z kurczaka/indyka, wolowina, (czasem wieprzowina)ryby morz polnocnych, tunczyka z puszki (duze kawalki w sosie wlasnym, nie czesciej jak 2 razy na tydzien)jaja cale, mleko, sery twarogowe, jogurty, kefiry, odzywki bialkowe [...]
[...] EEA tym szybciej i bardziej skutecznie stymuluje proces wzrostu masy mięśniowej. Szybko wchłaniane białko nie może stanowić substytutu - białka z pożywienia jak np. mięso, ryby, jajko, mleko, ponieważ białko z pożywienia jest wolniej trawione dlatego tez wolniej stymuluje syntezę białkową. Aby korzystać z zalet szybkiego białka nie powinno się [...]
[...] dla nas są tłuszcze roślinne nienasycone. Takie tłuszcze znajdziemy głównie w oliwie z oliwek, oleju lnianym. Korzystne tłuszcze nienasycone z grupy omega3 zawierają ryby morskie. Są więc one doskonałym źródłem białka oraz tłuszczy. Ważnym elementem sa pory dnia przyjmowania posiłków. Ze względu na dosyć dużą kaloryczność naszego [...]
Ryby stanowią przeogromną zasobność wód morskich i śródlądowych. Od początku istnienia rodzaju ludzkiego są one także pokarmem dla ludzi. Obecnie ryby należą do najbardziej preferowanych i polecanych przez dietetyków i żywieniowców produktów spożywczych. Jak ważne są one w diecie sportowców świadczą dane liczbowe dotyczące przygotowań letniej [...]
[...] lubisz) 3 Posiłek: - 200g piersi z kurczaka lub indyka lub wołowiny ( jeśli chodzi o wołowinę to niech to będzie polędwica, wołowina przednia lub zadnia lub ligawa) lub 300g ryby (dorsz, mintaj, morszczuk, sola, tilapia) - 50g ryżu parabolicznego, białego, brązowego lub dzikiego lub makaronu z mąki żytniej razowej lub kaszy (gryczana, pęczak, [...]
[...] program na przyrost masy mięśniowej bedzie potrzebował znacznie więcej proteiny na każdy kg wagi ciała. Najwyższą wartość posiada proteina pochodzenia zwierzęcego.-jajka, ryby, drób, mięso oraz przetwory mleczne. Mniej wartościowe(trudniej przyswajalna)są produkty pochodzenia roślinnego-fasola, ryż kukurydza, zboża i orzechy. Aby poprawić ich [...]
[...] tłuszczy zwierzęcych. (Tłuszcze zwierzęce są źródłem cholesterolu) a zastąpienie ich tłuszczami roślinnymi - Spożywanie przynajmniej dwa razy w tygodniu tłustej ryby morskiej (gdyż są one bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe:omega-3, działające antyzakrzepowo). - Wzbogacać swoje posiłki w przyprawy zbijające poziom złego [...]
Ich guru to dr Jan Kwaśniewski, twórca tzw. diety optymalnej. Wierzą w uzdrawiającą moc skwarek, tłuszczu dotąd odcinanego od szynki i jajecznicy z samych żółtek. Bliscy są im dwaj politycy - Piotr Jaroszewicz i Lech Wałęsa. Jaroszewicz był pierwszym politykiem, który potraktował ich poważnie, Wałęsa głosi, że wyleczyli go z cukrzycy. Do tej pory [...]
[...] organiźmie) oraz uaktywnia przemiane glikogenu w energię. jej zapotrzebowanie wzrasta wraz ze wzrostem spozycia białka. Źródło: ziarna pszenicy, kukurydzy, mieso, wątroba i ryby. Zapotrzebowanie dobowe: 2 - 5 mg Witamina B12 (kobalamina) - bierze udział w tworzeniu DNA i odpowiedzialna jest za rozwój komórek oraz w produkcji czerwonych [...]
[...] spożywać pokarmy bogate w białko, ale bez przesady, gdyż dodatkowe ilości białka nie budują mięśni, tylko odkładają się w postaci tkanki tłuszczowej. Dobre źródła białka to: ryby, drób, rośliny strączkowe. 4. Witaminy są katalizatorami metabolicznymi regulującymi reakcje biochemiczne w organizmie. Ponieważ organizm nie potrafi sam wytwarzać [...]
[...] więcej), dlatego zaczęłam zwracać na to uwagę i bardzo powoli zwiększałam kaloryczność. Będąc na obecnym poziomie kcal postanowiłam spróbować dodać do diety drób, ryby i inne posiłki, których przez dłuuugi czas nie jadłam (na szczęście jak na razie czuję się po nich ok) i zrobić wszystko tak, żeby w moim jadłospisie było coraz bardziej [...]
[...] W jadłospisie długowieczności nie ma miejsca na fast foody, nawet w ograniczonej ilości. Wzorem jest dieta śródziemnomorska, bogata w warzywa i owoce, oliwę z oliwek i ryby. Wyniki badań przeprowadzonych na członkach CRS jako pierwsze jednoznacznie pokazują, że ograniczanie kalorii jest korzystne dla serca. Opublikowano je w styczniowym [...]
[...] należy spożywać je wraz z produktami, które charakteryzują się niską jego wartością (np. warzywa, owoce) bądź niezawierającymi węglowodanów w ogóle (mięso i produkty mięsne, ryby i owoce morza, jaja ptasie, tłuszcze spożywcze). Na rozwój trądziku wpływają także tzw. lektyny - związki znajdujące się m.in. w pszenicy, orzeszkach ziemnych, soi. Są [...]