[...] (np. ilość oliwy),wysokiej jakości tłuszcze nasycone (tłuste mięsa) - jak tez nie zapominaj o spożywaniu wielonienasycnocyh kwasów tłuszczowych z rodziny 0-3 (tj.tłuste ryby,tran,siemię lniane,olej lniany). Co możesz zrobić jeszcze? Kolejnym sposobem może być dodanie 1 posiłku extra! Miałeś 2-3 posiłki na redukcji? Daj teraz 4 posiłki. [...]
[...] z ziemniaków, sporadycznie jadłam ryż, makaron, kasze czy pieczywo. Jeśli chodzi o białko było jeszcze gorzej – 2 lub 3 razy w tygodniu jaja lub twaróg, bardzo rzadko ryby. Bywało więc,że białka w moim dziennym rozkładzie nie było prawie wcale.Może to dziwne, ale nie czułam się na tej diecie źle, jadłam co chciałam i lubiłam,specjalnie nie [...]
[...] najważniejszy aspekt zagadnienia - odżywiać się w taki sposób, aby być zdrowym. Wróćmy jednak do naszych kwasów. Źródłem tych dwóch ostatnich (EPA i DHA) są przede wszystkim ryby morskie (makrela, łosoś, śledź, tuńczyk) poławiane w zimnych wodach. Ponieważ odgrywają one niebagatelną rolę w profilaktyce i leczeniu antynowotworowym, więc [...]
[...] 200g piersi z kurczaka lub indyka lub wołowiny (3x w tygodniu,max) ( jeśli chodzi o wołowinę to niech to będzie polędwica, wołowina przednia lub zadnia lub ligawa) lub 300g ryby (dorsz, mintaj, morszczuk, sola, tilapia) - warzywa 4 Posiłek 14:30 ( 3 przerwa w pracy, 20 minut ) - 500g serka wiejskiego lekki 5 Posiłek (przed treningiem) 17:15 ( [...]
[...] b. mięsa: wołowina, jagnięcina, konina, dziczyzna i ptactwo w nieograniczonej ilości; wieprzowina sporadycznie; wątroba wołowa, cielęca i ptasia do 3x w tygodniu. c. ryby i owoce morza: wszystkie gatunki w nieograniczonej ilości (uwaga na ryby puszkowane) d. jaja, w nieograniczonej ilości e. nabiał dozwolony, jogurt, kefir (jako dodatek [...]
[...] mięso nieprzetworzone i samemu je obrabiać kulinarnie. Jeśli sięgasz po szynkę – wybieraj te o wysokiej jakości. Prócz mięsa, uwzględniaj w diecie także podroby zwierzęce, ryby, jaja drobiowe, owoce morza. Węglowodany – dostarczane są z produktów roślinnych. Składniki te można podzielić ze względu na budowę. Głównym źródłem węglowodanów w [...]
[...] się tak, dlatego, że znacznie łatwiej ulegają zmianom oksydacyjnym, czyli utlenieniu. Dla łatwiejszego zrozumienia tematu dodam, że proces zepsucia się oliwy, masła, tłustej ryby polega właśnie m.in. na utlenieniu w nich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Porównując - jakże długa jest trwałości smalcu wieprzowego w porównaniu z trwałością [...]
[...] nie można z nich rezygnować. Dobre tłuszcze – nienasycone. Obniżają zły cholesterol, wzmacniają układ nerwowy i krążenia. Źródła: nieprzetworzone tłuszcze roślinne: orzechy, ryby, oliwka z oliwek, Złe tłuszcze - nasycone. Podwyższają zły cholesterol, obciążają cały układ krwionośny, otłuszczenie wątroby, serca itp. Źródła – tłuszcze pochodzenia [...]
[...] Jak i jakie białko w diecie? • Unikaj produktów konserwowanych. • Zapomnij o tłustym mięsie, wędlinach i serach topionych. • Niewskazane są sery pleśniowe. • Jedz ryby - przynajmniej raz - dwa razy w tygodniu. • Drób jest znakomitym źródłem protein. • Jeśli mięso czerwone - to bez tłuszczu. • Białko roślinne powinnaś włączyć do [...]
[...] znaleźć się chude źródło białka, warzywa, złożone węglowodany i zdrowe tłuszcze. 3. Co wpisać na stałe do swojego jadłospisu: a) źródła białka: chude mięso, białka jaj, ryby... b) źródła złożonych węglowodanów: kasza, ryż, makaron pełnoziarnisty, płatki owsiane... c) źródła zdrowych tłuszczy: oliwa z oliwek, tran, zimno-morskie ryby, [...]
[...] człowiek od zarania swojego istnienia konsumował to, co znalazł w postaci owoców, nasion, jadalnych korzeni, a także to, co sam złowił lub upolował tzn. ryby oraz zwierzęta. Kilku badaczy, znawców tematu zainspirowały wyniki badań, które wykazują, że człowiek paleolityczny był wyższy, bardziej sprawny, szczuplejszy i dlatego [...]
[...] tych kwasów tłuszczowych z wielu względów uznałbym za wskazane. Dobre ich źródła to między innymi oliwa z oliwek extra virgin, awokado, olej kokosowy, masło, jaja, tłuste ryby, ciemna czekolada, migdały i orzechy makadamia. Dodatkowo szereg badań przeprowadzonych z udziałem mężczyzn wskazuje, że wyższa konsumpcja tłuszczu (około 40% energii [...]
[...] pić tylko zimne, świeże, ale ciągle przypomina, że powinno się jadać bardzo niewiele i wszystkie pokarmy bardzo dobrze przeżuwać. Radzi ograniczyć do minimum mięso kawę ryby i herbatę. Tę ostatnią należy pić bardzo słabą i bez cukru. Potrawy mączne natomiast powinniśmy całkowicie wykreślić ze swojego jadłospisu. Harry Benjamin twierdzi, że [...]
[...] oraz nasycone.: Nienasycone kwasy tłuszczowe znajdują sie głwonie w produktach pochodzenia roślinnego i maja konsystencje ciekłą. Doskonałym ich żródłem sa równiez ryby a włąscwie znajduja cy się w nich tran, ktory zawiera zarówno mnustwo kwasów tłusczowych jeno(ponad40g)jak i wielo(ponad 20g) nienasyconych. Wielonienasycony olej [...]
[...] że kupywałem chleb w podanej na liście piekarni ;/ Załączam art może komuś się przyda. Żeby szynka była szynką! Kupujesz smażoną pangę - dostajesz panierkę, w którą resztki ryby były ubrane. Chcesz dobrej mortadeli - na talerz wykładasz masę na bazie mąki ziemniaczanej i emulsji ze skórek. Od tego roku nieuczciwi producenci żywności są [...]
[...] za dużo kalorii to i tak nie zamieni ich w tkankę tłuszczową z powodu braku węglowodanów. Generalnie można powiedzieć że dużo białka zawiera nabiał, chude mięso, ryby, jaja. Warto też wspomnieć o grochu, fasoli i soi. Jak na produkty roślinne zawierają stosunkowo dużo białka. Z tego względu warto wybierać te produkty jako źródło [...]
[...] spokojny marszobieg ok. 1 h) Odżywianie : od 2 lat trzymam się niskiego IG i mniej więcej wytycznych Montignaca, darzę platoniczną miłością wędzoną makrelę i łososia oraz ryby ogólnie, pistacje, słonecznik, pomidory, szpinak, brukselkę i mandarynki :) Cel : delikatna redukcja (4-5 kg) + rekompozycja Ograniczenia żywieniowe : zasadniczo brak, [...]