SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

CZY NADMIAR NIENASYCONYCH KWASÓW TŁUSZCZOWYCH MOZE SZKODZIĆ ? (CZ.I)

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

Ilość wyświetleń tematu: 40858

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
„wszystko jest trucizną i nic nią nie jest, wszystko jest kwestią tylko dawek" (PARACELSUS- twórca nauki o toksykologii)


„ druga strona medalu" (rewers)

Zdaniem wielu autorów, którzy stosunkowo niedawno przeprowadzili szereg badań klinicznych i epidemiologicznych - zbyt duże spożycie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może być przyczyna powstawania nowotworów, niedokrwistości, oraz innych chorób zagrażających zdrowiu a nawet życiu człowieka !

Autorzy francuscy (Pascaud, ) podają że "kwasy tłuszczowe wielonienasycone biorą aktywniejszy udział niż kwasy nasycone w fazie inicjacji i rozwoju nowotworów".
Dzieje się tak, dlatego, że znacznie łatwiej ulegają zmianom oksydacyjnym, czyli utlenieniu. Dla łatwiejszego zrozumienia tematu dodam, że proces zepsucia się oliwy, masła, tłustej ryby polega właśnie m.in. na utlenieniu w nich wielonienasyconych kwasów tłuszczowych. Porównując - jakże długa jest trwałości smalcu wieprzowego w porównaniu z trwałością produktów uprzednio wymienionych?
Kilkudziesięciokrotnie większa! Dlaczego? Bo w smalcu nie ma wielonienasyconych kwasów tłuszczowych!

Dieta z nadmiarem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych może sprzyjać tworzeniu się kamieni żółciowych. Dzieje się tak na skutek wydalania nadmiaru cholesterolu wraz z żółcią, co wspomagają nnkt.

(Lemarchal) "nadmiar n-3 w diecie może doprowadzić do zmian degeneracyjnych niektórych tkanek". Dzieje się tak gdyż nadmiar n-3, jeśli nie jest przez organizm wykorzystany budulcowo (wbudowanie w błony komórkowe, produkcja hormonów, prostaglandyn, prostacyklin itd. - tzw. eikazanoidów) ulegnie utlenieniu ( czytaj -zepsuciu)w ludzkim organizmie.

(Von Schacky) "częste powstawanie krwawych wybroczyn u Eskimosów Mozę być spowodowane zbyt dużym spożyciem n-3" Pokarm Eskimosów stanowią głównie ryby, bogate w n-3. Są one odpowiedzialne za wytwarzanie w naszym ustroju związków działających antyzakrzepowo, czyli ich krew nie posiada właściwości krzepnięcia (trombocytemia).

(Devon) " nadmierne spożycie n-3 powoduje: krwawienia (wewnętrzne), infekcje, cukrzyce, chorobę nowotworową, niekorzystne zmiany peroksydacyjne w obrębie lipidów" ( styczniowy
nr. "kulturystyki").

Według norm europejskich (Nutrient and Energy Intakes) należy uważać na nadmierne spożycie nnkt ze względu na ewentualne powstawanie nadtlenków, a także na niekorzystne zmiany w funkcjach immunologicznych ustroju.

(Kelley) "zanotowano obniżenie odporności leukocytów u ludzi, którzy w dietach otrzymywali kwas linolenowy w ilości 6,3% kaloryczności diety"

(Clarke) " spożywanie przez kilka miesięcy tłuszczów rybich w ilościach dostarczających 1,5% kcal kwasów wielonienasyconych z rodziny n-3 dziennie (głownie EPA,) wywołało wybroczyny krwawe (bleending) u młodzieży".

( Kolanowski , Swiderski , Cichoń , Ziemlański) "Jak widać odpowiednia proporcja n-6 do n-3 jest ważna ze względu na zachowanie równowagi procesów prooksydacyjnych do antyoksydacyjnych". ( n-3 działają anty zakrzepowo, anty oksydacyjnie, n-6 sa odpowiedzialne za powstawanie związków odpowiedzialnych za krzepliwość krwi - działanie trombocytów).

Dostępne dane epidemiologiczne nie usprawiedliwiają znacznego dodawania do diety n-3, poza tymi ilościami, które są w rybach. Prowadzone sa dalsze badania kliniczne w celu ustalenia ujemnych skutków spożywania przez człowieka zwiększonych ilości nikt. Są one tak mocno biochemiczne aktywne, że bardzo nieostrożnie jest zalecać dużą ich podaż w diecie.


pierwsza strona medalu" (awers)

Wszystkie organizacje międzynarodowe (FAO/WHO)biją na alarm o zwiększenie spożycia ryb, zamiast czerwonych mięs, o zastąpienie masła , smalcu - zdrowymi olejami z pierwszego tłoczenia.
Również w Polsce wytyczne Instytutu Żywności i Żywienia w Warszawie kładą nacisk na uzupełnienie diety przeciętnego Kowalskiego w tłuste ryby morskie oraz zwiększenie spożycia zdrowych olei roślinnych (lniany, słonecznikowy, rzepakowy bezerukowy i inne)
Dlaczego dieta przeciętnego Kowalskiego jest pozbawiona zdrowych nienasyconych kwasów tłuszczowych ?
Dlatego, że przeciętny Kowalski nie ma odpowiedniej świadomośći żywieniowej, poza tym nie ma czasu na zajmowanie się podobnymi „problemami", ma wystarczająco dużo zajęć związanych z pracą zawodową, domem, rodziną. Dla niego „jedzenie to jedzenie" , albo smakuje dobrze albo żle, To wszystko.
Dlatego skoro on sam nie potrafi zadbać o siebie, odpowiednie instytucje rządowe muszą zadbać o niego, odpowoednio go uświadamiając, względnie na siłe wprowadzająć zmiany w jego jadłospisie. ( żywienie zbiorowe - stółowki zakładowe, akademickie, dodatki do margaryn miękkich, do olejów służących do smażenia itp.)


A jak obydwie strony medalu wyglądają w amatorskim światku kulturystycznym ?


Oczywiście jesteśmy chłonni na każde nowości ze świata nauki o żywieniu, chcemy świecić przykładem zdrowej diety, zarażać nią nieuświadomiony ogół społeczeństwa.
Lansujemy zdrowe tłuszcze, odrzucamy słodycze, fast fudy, przetworzoną żywność nafaszerowana konserwantami , sodem i fosforem.
Czy to zlę ? - zapyta niejeden czytelnik . ależ dobrze odpowiadam, bardzo dobrze. Jeśli przeciętny Kowalski dzięki nam choć raz w tygodniu zje rybę zamiast wieprzowiny, zrezygnuje ze słodyczy, to bardzo dobrze !
Ale kiedy słyszę o młodych ludziach garściami łykających kapsułki omega -3, łyżkami pijących olej lniany „bo to przecież działa pro zdrowotnie, bo to przecież zdrowe"!
To z miejsca odesłałbym ich do czytania badań przedstawionych przeze mnie na wstępie !



Dlaczego wielonienasycone kwasy tłuszczowe spożywane przez człowieka w nadmiarze mają silne właściwości toksyczne ?

Aby zrozumiec powyższe twierdzenie proponuję krótkie i prostę przypomnienie z chemii.
W świecie chemii do najbardziej reaktywnych i rozpowszechnionych w przyrodzie pierwiastków należy : tlen. To znaczy , że każdy inny pierwiastek mając do „wyboru" reakcje z jakimkolwiek pierwiastkiem najczęściej „wybierze" tlen. (A raczej to tlen „wybierze „ jego!)
Jak wiadomo wielonienasycone kwasy tłuszczowe, maja podwójne wiązania między wybranymi atomami węgla, w przeciwieństwie do nasyconych, które takich wiązań podwójnych nie posiadają. (faktem jest, że właśnie dzięki tym wiązaniom podwójnym nnkt wykazują inne właściwości fizykochemiczne niż nasycone kwasy tłuszczowe, co z powodzeniem wykorzystuje nasz organizm m.Inn.do budowy błon komórkowych)


H H H H H H H H H H H H H H H H
I I I I I I I I I I I I I I I I
-C-C-C-C-C-C-C-C -C-C=C-C-C-C=C-C
I I I I I I I I I I I I
H H H H H H H H H H H H


FRAGMENT NASYCONEGO C=C WIĄZANIE FRAGMENT NIENASYCONEGO
KWASU TŁUSZCZOWEGO PODWÓJNE KWASU TŁUSZCZOWEGO

jak widać na rysunku wolny atom tlenu nie ma „dostępu" do nasyconego kwasu tłuszczowego, w przeciwieństwie do „wyłomu w murze" atomów wodoru - w przypadku nienasyconego kwasu tłuszczowego.
Wtedy wolny rodnik tlenowy -
( a stanowimy tlenową formę zycia, a zatem, zwłaszcza , że ćwiczymy - zużywając dużo więcej tlenu niż przeciętny człowiek, wolnych rodników tlenowych powstaje w naszym organizmie sporo)
- bez problemowo rozbije wiązanie C-C (węgiel - węgiel) utleniając w ten sposób wielonienasycony kwas tłuszczowy. Jest to zjawisko podobne do zjawiska psucia się - czyli właśnie utleniania - jełczenia, oleju w naturalnym środowisku. Taki „zepsuty" kwas tłuszczowy nie dość , że traci swoje korzystne właściwości prozdrowotne to w dodatku nabiera cech niekorzystnych (toksycznych) dla ludzkiego organizmu.

Często zdarza sie że taki „wędrujący „ po naszym ustroju wolny rodnik tlenowy „wyrwał „ juz z jakiejś struktury organicznej atom metalu i teraz wraz z „towarzyszem" rozbija nienasycone wiązanie C-C, skutki powstania „tak wzbogaconego" kwasu tłuszczowego w naszym organizmie mogą być opłakane. ( jest to zjawisko podobne do jełczenia oleju w puszcze po sardynkach !- czy ktoś z czytelników zechciałby wypić tak „wzbogacony" olej ?)

Nienasycone kwasy tłuszczowe jeśli są podane w nadmiarze , a nie będą przez nasz organizm wykorzystane do wbudowania w struktury błon komórkowych względnie zużyte do produkcji związków hormonalnych czy regulacyjnych , nie mają też możliwości zamiany w nasycony kwas tłuszczowy. Proces „uwodornienia", czyli przyłączenia atomów wodoru w miejsce podwójnych wiązań C-C, może sie tylko odbywać przy wysokich ciśnieniach, temperaturach przekraczających 200*C oraz wraz z zastosowaniem katalizatorów (metali nie zawsze występujących w ludzkim organizmie - np.:nikiel). ( co wyjaśniłem juz w artykule „oliwa z oliwek...)

Zatem jeśli nadpodaż nnkt nie może ulec zamianie w nasycone kwasy tłuszczowe i zostać wykorzystana energetycznie, to z pewnością ulegnie procesowi utleniania przez wolne rodniki tlenowe, zagrażając naszemu zdrowiu w sposób powolny lecz całkiem realny.

Mc - progress

cd. nastąpi ( awers + rewers = złoty środek, czyli wzajemne - zalecane proporcje między tłuszczami w diecie człowieka)
1

IHS TEAM

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
faftaq Dietetyk-SFD
Ekspert
Szacuny 1417 Napisanych postów 35562 Wiek 41 lat Na forum 17 lat Przeczytanych tematów 150829
smazenie produktów zynosciowych to dosć skomplikowany proces jesli chodzi o rekacje jakie zachodzą w zywnosci. W grę wchodzi tyle czynników (czas, temeperatura, rodzaj zywnosci i sklad, z uwzglednieniem zawratych sachardów, bialek, lipidów, a wody i innych związków), że w zasadzie trudno jednoznacznie wyrokować co w istocie sie dzieje . Napewno smażenie do teapu "wyszuszenia"(odparowania wody) pokarmu jest niedopuszczalne.

Smażenie nie jest najszczęsliwszą metodą obróbki cieplnej pokarmów, choc w nielicznych wypadkach, dopowiednio przeprowadzone podobno nawet moze byc zdrowtnie korzystną (tak przynajmniej sugerują autorzy podręczników akademickich).

Co do pytania na czym smazyc - to racje, na teflonie bez tluszczu, lub jesli z tluszczem - to na smalcu...
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 40 Napisanych postów 2090 Wiek 37 lat Na forum 19 lat Przeczytanych tematów 20230
wiadomo wszystko z umiarem
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
artykul ten dedykuje : qazarowi, don garci, uzurpatorowi, obelixikowi, ellisowi, corce mietka, koptowi, charonowi , oraz innym zainteresowanym lub "zamieszanym" w "aferę tłuszczową" diety ckd

mc

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 19 Napisanych postów 3246 Na forum 22 lat Przeczytanych tematów 14357
to wg Ciebie Marku jaka jest bezpieczna dawka?

misiek

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
Tytuelm wstepu nikt nigdy nikomu tu na forum nie polecal czerpania ze zrodle tluszczu tylko nnkt ,jak kazdy wie wszsytko jest trucizna decyduje tylko dawka ,a szczegolnie przy nnkt ,ktore sa nie jako mieczem obusiecznym oczym pisalismy wielokrotnie(coz niektorzy nie kozystaja z wyszukiwarki ),dieta powina byc odpwoiedni zbilansowana pod katem kcal oraz poszczegolnych makroskaldnikow i monotematycznosc w tej materi silnie jest nei wskazana rada programowa odyzwianai poelca unikac nadmaiaru tluszczy nasyconych i calkowite wyzucenie z diety kw. wielonienasyconych w formaci trans ,inne zalozenia sa tylko nadinterpretacja ,to kawalek z mojego starego artu nim zostalem tu szpecem

Omega-3 kontra omega-6

Zaczęło się od badań przeprowadzonych na Grenlandii. Okazało się, że mieszkający tam Eskimosi mają niski poziom cholesterolu. Rzadko występują też u nich choroby serca, miażdżyca i nadciśnienie.
Naukowcy wysnuli więc wniosek: skoro Eskimosi spożywają dziennie ok. 16 g oleju rybiego, to znaczy, że musi on mieć dobry wpływ na serce i naczynia krwionośne. Bingo! Dziś kardiolodzy powszechnie podpisują się pod stwierdzeniem, że kwasy omega-3 z oleju ryb zmniejszają ryzyko zgonu z powodu chorób układu krążenia o blisko 30 proc. To naprawdę jest niebagatelny wynik. Jeśli więc w Twojej rodzinie występowały takie choroby, koniecznie pij tran. On wzmocni Twoje serce!

Pokarm dla mózgu
Kiedy z diety szczurów usuwa się omega-3, w ciągu trzech tygodni stają się bardziej zalęknione, nie uczą się nowych zadań i ogarnia je panika w sytuacjach stresowych. Podobnie jest z ludźmi. Badacze z Izraela na łamach "American Journal of Psychiatry" porównywali skuteczność leczenia depresji za pomocą placebo - zwykłej oliwy z oliwek (brak omega-3) i oczyszczonego oleju rybiego (bogatego w omega-3). W ciągu trzech tygodni u ponad połowy pacjentów pijących tran depresja znacznie się zmniejszyła. Dalsze badania potwierdziły, że osoby cierpiące na zaburzenia emocjonalne oraz ciężką depresję mają bardzo niski poziom DHA (to jeden z przedstawicieli omega-3) we krwi. Dziś naukowcy są powszechnie przekonani, że tłuszcze rybie pomagają eliminować przygnębienie, brak energii, lęk, bezsenność. Dlaczego tak się dzieje? Odpowiedź wydaje się prosta: nasza kora mózgowa jest zbudowana w 60 proc. właśnie na bazie kwasu tłuszczowego DHA (kwas dokozaheksaenowy). Dlaczego więc wiedza na temat tranu w leczeniu depresji jest tak słabo rozpowszechniona? David Servan-Schreiber w książce "Pokonać stres, lęk i depresję" wysuwa teorię: "Kwasy tłuszczowe typu omega-3 są produktem naturalnym, a więc nie podlegają opatentowaniu. W związku z tym nie stanowią obiektu zainteresowania koncernów farmaceutycznych, finansujących większość badań naukowych w zakresie depresji".

Ryba rybie nierówna
Ryby hodowlane zawierają mniej omega-3 niż te, które żyją w zbiornikach naturalnych. Zastanów się więc, jakie łososie kupujesz. Te dzikie są o wiele droższe. Ale przecież nasze zdrowie jest bezcenne.
Jeśli to możliwe, jedz ryby świeże. Podczas ich smażenia i mrożenia kwasy omega-3 utleniają się i tracą cenne właściwości. To samo dotyczy zamykania ryb w puszkach. Czytaj informacje na etykietach, bo czasem tuńczyk jest odtłuszczony przed pakowaniem i wtedy ma bardzo mało omega-3. Natomiast sardynki bywają puszkowane już na kutrach rybackich.

Dobry olej napędowy
Olej słonecznikowy, pełen kwasów omega-6, spożywałaś pewnie tysiące razy. A lniany albo orzechowy, bogaty w omega-3? No cóż, jest droższy i trudniej dostępny... Nie jesteś w takim myśleniu odosobniona. Dietetycy zwracają uwagę na to, że generalnie wszyscy źle dobieramy proporcje tłuszczów w naszej diecie. Chodzi im o nieodpowiedni stosunek omega-6 do omega-3. Powinien on się mieścić w przedziale 5:1 - 4:1. Np. na cztery-pięć łyżeczek oleju słonecznikowego powinniśmy spożywać jedną oleju rzepakowego. Tymczasem statystyki pokazują, że jest inaczej: na jedną łyżeczkę oleju rzepakowego przypada aż 10, a nawet 20 łyżeczek oleju słonecznikowego. Dzieje się tak, ponieważ omega-6 są łatwo dostępne. Znajdziesz je w oleju słonecznikowym, kukurydzy, soi, ale też w mięsie. Z jednej strony dobrze, że masz te produkty w diecie, bo omega-6 są niezbędnymi składnikami błon komórkowych i mają działanie przeciwmiażdżycowe. Ale z drugiej, powinnaś coś zrobić, by zadbać o odpowiedni stosunek omega-6 do omega-3.
By przeprowadzić małą rewolucję w kuchni, wystarczy olej słonecznikowy (omega-6)
zastąpić rzepakowym (omega-3) albo oliwą z oliwek (ta nie ma ani jednych, ani drugich kwasów i dlatego nie zaburza pomiędzy nimi proporcji). Trzeba też pamiętać
o ograniczaniu spożycia masła i śmietany, gdyż zawierają one duże ilości niedobrych dla nas kwasów tłuszczowych nasyconych, które dodatkowo utrudniają przyswajanie omega-3. Jeśli wciąż jeszcze nie czujesz się przekonana, wyobraź sobie, że Twój mózg to silnik, któremu zamiast na najwyższej jakości benzynie każesz pracować na marnej mieszance. Warto to zmienić!

Ryba czy tran? Oto jest pytanie!
W Polce, jak wynika z badań przeprowadzonych przez Instytut Żywności i Żywienia, spożycie kwasów tłuszczowych omega-3 jest zbyt niskie. Nasza dzienna dawka powinna wynosić od 1 do 2 g (a jeśli chcemy uzyskać działanie antydepresyjne - 2-3 g). W naszej diecie powinny się znaleźć tłuste ryby w 2-3 porcjach na tydzień,
o łącznej wadze 0,75 kg. Nie tak łatwo sprostać temu zadaniu. A tran ma dzisiaj same plusy. Jest oczyszczony, smaczny (płynny cytrynowy albo w kapsułkach). Polecamy: Möller's Omega-3, Ochrona serca (kapsułki), Möller's Tran Norweski z witaminami A, D, E (dla dzieci) i Bio-Omega 3 Plus, Pharma Nord.

Dodaj B, C i E
Czym może być spowodowany niedobór omega-3 w Twoim organizmie, mimo że spożywasz go w zalecanych ilościach? Po pierwsze: alkohol w drastyczny sposób wyczerpuje zmagazynowane zasoby omega-3. Po drugie: z powodu braku niektórych witamin i minerałów wchłanianie omega-3 jest utrudnione. Chodzi tu o witaminy z grupy B usprawniające przemiany metaboliczne, ale też C i E. Nawet niewielkie ilości tej ostatniej chronią olej przed utlenianiem.

Ale jaja!
Już kilkanaście lat temu w "New England Journal of Medicine" znalazła się informacja, że jaja pochodzące od kur z ferm, zawierają 20-krotnie mniej omega-3 niż jaja kur wiejskich, szwendających się po podwórku. Ale dziś już można kupić w sklepach ze zdrową żywnością jajka kur, które dostają codziennie specjalną karmę z dodatkiem siemienia lnianego albo wodorostów, bogatych w omega-3.

Pomoc dla młodej mamy
Jeśli chcesz urodzić zdolne dziecko, powinnaś łykać kapsułki z tranem. Dlaczego? Jest kilka powodów. Badania dowiodły, że dzieci kobiet, które karmiły piersią przez przynajmniej 9 miesięcy, są bardziej inteligentne. Bo omega-3 potrafią przedostać się do płodu, by korzystnie wpłynąć na rozwój jego mózgu, centralnego układu nerwowego i serca. Potem płyną do malucha wraz z mlekiem matki (uwaga: brak ich obecnie w mleku krowim). I jeszcze jedno: jeśli nie będziesz dbała o to, by Twoja dieta była wzbogacona omega-3, po drugiej ciąży ryzyko depresji poporodowej stanie się wysokie. Zwłaszcza jeśli obie ciąże będzie dzielił niedługi czas.

Nie utyjesz!
Jedna kapsułka z tranem to ok. 20 kcal. Trudno od takiej ilości tłuszczu przybrać na wadze. Ale na tym nie koniec. Podczas badań przeprowadzonych na pacjentach cierpiących na psychozę maniakalno-depresyjną doktor Andrew Stoll z Uniwersytetu Harvarda stwierdził, że nie przybierali oni na wadze, mimo że codziennie spożywali duże ilości oleju rybiego. Niektórzy z nich wręcz chudli! Ponadto w kolejnych badaniach (tym razem przeprowadzonych na myszach) okazało się, że osobniki, którym podawano omega-3, były o 25 proc. szczuplejsze niż te, którym dostarczano identyczną ilość kalorii, ale bez omega-3. Można przypuszczać, że sposób, w jaki organizm spożytkowuje te kwasy, powoduje ograniczenie tworzenia się tkanki tłuszczowej.

Dobroczynne właściwości kwasów omega-3:
- Zmniejszają ryzyko chorób układu krążenia (obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi).
- Wykorzystuje się je w leczeniu zmian hormonalnych i alergii.
- Przeciwdziałają zawałom, a nawet nowotworom.
- Podnoszą odporność.
- Są niezbędne do prawidłowego rozwoju mózgu.
- Pomagają w problemach emocjonalnych.
- Niektórzy naukowcy twierdzą, że dzięki omega-3 przypadki dysleksji czy depresji były kiedyś rzadkością.

Gdzie znajdziesz kwas omega-3:
- W glonach, planktonie i wodorostach. Zawarte w nich dobre składniki docierają do naszego organizmu głównie za pośrednictwem ryb i skorupiaków.
- Najwięcej omega-3 zawierają tłuste ryby, które żyją w zimnych morskich wodach (w kolejności): makrela, śledź, tuńczyk, sardela, łosoś, sardynka.
- Roślinne źródła tych kwasów to: siemię lniane, orzechy włoskie i brazylijskie, olej rzepakowy, lniany, klonowy i orzechowy, szpinak i inne zielone liście.
Rodzina kwasów Omega-3

Rodziny kwasów Omega-3 i Omega-6 należą do grupy kwasów wielonienasyconych, a więc takich, które posiadają conajmniej dwa wiązania podwójne między atomami węgla. Różnica między nimi, wyrażona tzw. liczbą omega, dotyczy miejsca w jakim w łańcuchu węglowym występuje pierwsze wiązanie podwójne. I tak dla Omega-3 - pierwsze podwójne wiązanie występuje po trzecim atomie węgla. Analogicznie w przypadku Omega-6, to wiązanie znajduje się dopiero przy szóstym atomie węgla.

Najsłynniejszymi przedstawicielami rodziny kwasów tłuszczowych Omega-3 są:

ALA czyli kwas alfa-linolenowy -"protoplasta" rodziny - zawarty w siemieniu lnianym, oleju lnianym, orzechach włoskich i brazylijskich, oleju rzepakowym, sojowym i zielonych warzywach liściastych.
EPA czyli kwas eikozapentaenowy,
DHA czyli kwas dekozaheksaenowy.
Dwa ostatnie powszechnie występują w tłustych rybach glebinowych, glonach i wodorostach.


Wpływ Omega-3 na nasze zdrowie

Najistotniejszymi dla naszego zdrowia i życia są kwasy EPA i DHA oraz eikozanoidy z rodziny Omega-3. Człowiek potrafi wytwarzać je sam, ale pod warunkiem, że spożyje wcześniej kwas tłuszczowy ALA - protoplastę rodziny Omega-3. Z niego bowiem nasz organizm potrafi wytworzyć kwas EPA, z EPA, z kolei - kwas DHA, z DHA, zaś, eikozanoidy Omega-3. Teoretycznie istnieje możliwość wyprodukowania Kwasów Omega-3 w wątrobie z Kwasów Omega-6, ale w praktyce nasz ciągle niedożywiony właściwe i obciążany różnymi toksynami organizm nie radzi sobie ze zmianą pozycji podwójnego wiązania, co stanowi kluczową reakcję w takiej transformacji.

Obecnie prowadzonych jest ponad 2000 naukowych badań, które skupiają swoja uwagę nad wpływem Omega-3 na ludzki organizm. Wykazują one, że brak odpowiedniej ilości kwasów Omega-3 w organizmie wiąże się m.in. z następującymi schorzeniami:

1. problemami emocjonalnymi - depresją, agresją, nadpobudliwością dziecięcą (ADD)
2. problemami metabolicznymi - otyłością, cukrzycą,
3. nowotworami,
4. problemami umysłowymi - dysleksją, zaburzeniami pamięci, chorobą Alzheimera
5. problemami układu krążenia - chorobami serca, miażdżycą, arteriosklerozą
6. problemami układu odpornościowego - alergiami, skłonnością do częstych stanów zapalnych
7. problemy dermatologiczne - egzemy, zgrubienia skóry, popękane pięty,
8. problemami gastrycznymi - niewłaściwe wydzielanie soków trawiennych (regulowane przez prostaglandyny)
9. problemy hormonalne - rozregulowana gospodarka hormonalna,
10. problemy układu nerwowego, w tym wady narządów zmysłów (głównie przez niesprawne funkcjonowanie neurotransmiterów)

Rola DHA

DHA jest szczególnie istotny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu, który aż kora mózgowa aż w 60 % zbudowana jest właśnie na bazie tego kwasu tłuszczowego. Poza tym DHA jest niezbędny dla całego układu nerwowego ( DHA wykorzystywany jest do budowy neurotransmiterów*). Wpływa więc między innymi na zdolności umysłowe w szerokim tego słowa znaczeniu. Poza tym stanowi budulec do produkcji hormonów szczęścia serotoniny i dopaminy. Badania wykazują, ze osoby cierpiące na zaburzenia emocjonalne oraz ciężkie depresje maja bardzo niski poziom kwasu DHA we krwi. Jak przypomina pani Teresa Gallagher na swojej witrynie internetowej [www.borntoexplore,] jednym z lekarstw na stany depresyjne było w czasach antycznych spożycie przez pacjenta potrawki z mózgu zwierzęcia, bogatych właśnie w kwasy tłuszczowe Omega-3.

* Przeprowadzono doświadczenie na dwóch grupach szczurów poddawanych programowi treningowemu. Na początku eksperymentu zbadano szczury na ilość synaps neuronowych. Następnie jedną grupę żywiono w sposób tradycyjny - dietą ubogą w kwasy Omega-3, drugiej podawano zwiększone dawki Omega-3 w pożywieniu. Po trwającym jedynie jeden miesiąc programie szkoleniowym przeprowadzono ponownie badania na ilość synaps. Wykazały one, że znacząco wzrosła ilość synaps u szczurów karmionych karmą z Omega-3, które też znacznie lepiej radziły sobie z testami sprawdzającymi poczynione podczas szkolenia postępy.

Rola EPA

EPA warunkuje prawidłową syntezę eikozanoidów. Eikozanoidy to aktywne biologicznie cząsteczki zwane hormonami tkankowymi. Uwalniane są one z błon komórkowych, które z kolei zbudowane są z fosfolipidów (w skład których wchodzą zarówno kwasy Omega-3 jak i Omega-6). Eikozanoidy są odpowiedzialne za działanie przeciwzakrzepowe i przeciwzapalne, powstrzymują rozwój guzów nowotworowych oraz ograniczają kurczliwość naczyń krwionośnych.

Czynniki obniżające poziom kwasów Omega-3 w organiźmie mimo spożycia ich w normie

nadmiar spożywanych kwasów Omega-6 w stosunku do Omega-3, zobacz: Omega-3 kontra Omega-6 i transizomery
spożycie alkoholu w drastyczny sposób wyczerpuje zmagazynowane zasoby DHA.
brak witamin i minerałów usprawniających przemiany metaboliczne takich, jak: witaminy z grupy B - koniecznych do prawidłowych przemian biochemicznych m.in. tłuszczów, czy witaminy E zabezpieczającej wszystkie kwasy nienasycone przed utuleniem się już po spożyciu. (Eksperci zalecają na przykład, aby na 1 g spożytego wielonienasyconego kwasu tłuszczowego dostarczyć organizmowi od minimum 0,4 mg do 0,9 mg witaminy E.)
wiek - w starzejącym się organiźmie obniża się aktywność koniecznych dla prawidłowych przemian enzymatycznych tłuszczy enzymów, w tym D4 desaturazy, która jest niezbędna do prawidłowej syntezy kwasu DHA z EPA.
Omega-6 w skrócie

Kwasy Omega-6 są oprócz kwasów nasyconych i transizomerów najczęściej występującymi tłuszczami w naszej współczesnej zachodniej diecie, obfitej w oleje roślinne, margaryny, fast-foody smażone w głębokim tłuszczu itd.

Omega-6 zostały zaliczone do grupy NNKT czyli Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych, czyli takich, które są dla ludzkiego organizmu niezbędne, a których on sam nie potrafi wytworzyć. Jednakże ich powszechny nadmiar w naszej diecie powoduje problem. Zobacz: Omega-3 kontra Omega-6 i transizomery

Bogatym źródłem kwasów Omega-6 są oleje roślinne: słonecznikowy, sojowy, krokoszowy.

Ich nadmierne spożycie przyczynia się do wzrostu stanów zapalnych w organiźmie. W rozlicznych opracowaniach ( w tym w badaniach dr Budwig) wskazuje się na pro-nowotworowe działanie kwasów Omega-6 podczas, gdy Omega-3 skutecznie spowalniają rozwój nowotworów, a nawet je leczą.

NNKT dzielimy na:

kwasy szeregu N-3; głównie EPA i DHA zawarte w olejach rybich /obniżają ciśnienie, cholesterol, poprawiają krzepliwość, działają p/miażdżycowo

kwasy szeregu N-6; głównie kwas olejowy, linolowy /LA/, arachidowy /AA/ i gammalinolenowy /GLA/

Oleje bogate w NNKT to olej słonecznikowy, sojowy, bawełniany, kukurydziany, lniany, dyniowy, olej z oliwek. Szczególnie istotne i lecznicze znaczenie ma jednak kwas GLA, który występuje w oleju z nasion wiesiołka, oleju z ogórecznika i czarnej porzeczki. GLA ma działanie regulując - usprawniające w leczeniu następujących schorzeń:

zaburzenia pracy gruczołów wydzielania wewnętrznego /otyłość, cukrzyca, zespół napięcia przedmiesiączkowego/

zaburzenia pracy układu odpornościowego /nawracające infekcje dróg oddechowych; przewlekłe stany zapalne wątroby i przewodu pokarmowego; przewlekłe schorzenia skóry jak egzema, trądzik, łuszczyca; choroby alergiczne i reumatoidalne zapalenie stawów/

zaburzenia przemiany tłuszczowej /miażdżyca, nadciśnienie, choroba niedokrwienna serca i mózgu/

zaburzenia pracy OUN /nadpobudliwość dzieci i dorosłych, początkowe leczenie stwardnienia rozsianego

Ta sa izomery kw. tluszczowych

Type Isomer Systematic Name Common Name
Saturated Fats 4:0 butanoic acid butyric acid
6:0 hexanoic acid caproic acid
8:0 octanoic acid caprylic acid
10:0 decanoic acid capric acid
12:0 dodecanoic acid lauric acid
13:0 tridecanoic acid
14:0 tetradecanoic acid myristic acid
15:0 pentadecanoic acid
16:0 hexadecanoic acid palmitic acid
17:0 heptadecanoic acid margaric acid
18:0 octadecanoic acid stearic acid
19:0 nonadecanoic acid
20:0 eicosanoic acid arachidic acid
22:0 docosanoic acid behenic acid
24:0 tetracosanoic acid lignoceric acid

Type Isomer Systematic Name Common Name
Monounsaturated Fats 14:1 tetradecenoic acid myristoleic acid
15:1 pentadecenoic acid
16:1 undifferentiated hexadecenoic acid palmitoleic acid
16:1 c
16:1 t
17:1 heptadecenoic acid
18:1 undifferentiated octadecenoic acid oleic acid
18:1 c
18:1 t
20:1 eicosenoic acid gadoleic acid
22:1 undifferentiated docosenoic acid erucic acid
22:1 c
22:1 t
24:1 c cis-tetracosenoic acid nervonic acid

Type Isomer Systematic Name Common Name
Polyunsaturated Fats 16:2 undifferentiated hexadecadienoic acid
18:2 undifferentiated octadecadienoic acid linoleic acid
18:2 n-6 c,c
18:2 c,t
18:2 t,c
18:2 t,t
18:2 i
18:2 t not further defined
18:3 octadecatrienoic acid linolenic acid
18:3 n-3 c,c,c alpha-linolenic acid
18:3 n-6 c,c,c gamma-linolenic acid
18:4 undifferentiated octadecatetraenoic acid parinaric acid
20:2 n-6 c,c eicosadienoic acid
20:3 undifferentiated eicosatrienoic acid
20:3 n-3
20:3 n-6
20:4 undifferentiated eicosatetraenoic acid arachidonic acid
20:4 n-3
20:4 n-6
20:5 n-3 eicosapentaenoic acid (EPA) timnodonic acid
22:2 docosadienoic acid brassic acid
22:5 n-3 docosapentaenoic acid (DPA) clupanodonic acid
22:6 n-3 docosahexaenoic acid (DHA)

omega 3 vs. omega 6 part 2
Niewłaściwa proporcja spożycia Omega-6 w stosunku do Omega-3 czynnikiem obniżającym poziom Omega-3 w organiźmie

Zagrożeniem dla prawidłowego zużytkowania dostarczonych z pożywieniem kwasów Omega-3 jest nadmiar zjadanych kwasów Omega-6. Dzieje sie tak dlatego, ponieważ obsługuje je ten sam enzym, umożliwiajacy konwersję kwasów do postaci właściwej organizmowi.

Ostatnio publikowane opracowania podają, że najwłaściwsza proporcja, jaką należy zachować dla prawidłowego przyswajania kwasów Omega-3 mieści się w granicach: od 4 jednostki Omega-6 na 1 jednostkę Omega-3 do stosunku 1 na 1.

Dzisiaj w Stanach Zjednoczonych, jak wskazują stosowne badania, aż 60 % populacji cierpi na niedobory Omega-3, a u 20% Amerykanów - prawie wogóle nie ma ich śladu we krwi. Jak jest u nas , skoro i nasza dieta coraz bardziej odchodzi od tradycyjnych korzeni na rzecz gotowych, wysokoprzetworzonych produktów? Na razie nikt nie zrobił odpowiednich badań, ponieważ o Omega-3 nie wiedzą nawet sami polscy lekarze.

Jak organizm próbuje radzić sobie bez Omega-3

U dziecka czy dorosłego, którzy w swojej diecie nie dostarczają organizmowi odpowiedniej ilości kwasów Omega-3, można zaobserwować określone objawy: (podano za "Smart Fats" M. A. Schmidta)

1.skórne: sucha skóra, egzemy, łupież, miękkie bądź łamliwe paznokcie, "krokodyla skóra", suche i niepodatne na układanie włosy, blade policzki, pękajaca skóra pięt i palców, zgrubiała skóra na łokciach,
2. urologiczne: częste oddawanie moczu,
3. emocjonalno-mentalne: drażliwość, nieumiejetność skupienia uwagi (szczególnie u dzieci w wieku szkolnym), nadpobudliwość, problemy z pamięcią i nauką
4. odpornosciowo-kondycyjne: skłonność do stanów zapalnych, długie gojenie się ran, uczucie ciągłego zmęczenia i słabości, obnizona odporność, alergie
5. inne: ciągłe pragnienie.

W przypadku ciagłych niedoborów Omega-3 organizm stara się zastępować je dostępnymi mu tłuszczami. I tu istnieje poważne zagrozenie ze strony powszechnie stosowanych tłuszczy spozywczych, reklamowanych jako zdrowe i wartosciowe. Rzeczywiście powstają one na bazie olejów roślinnych bogatych w nienasycone kwasy tłuszczowe,ale... O tym "ale" nie mówią producenci żywności ani żadne inne autorytety, które zwykle wypowiadaja się w temacie zdrowej diety.

Skąd się biorą transizomery

Aby spełnić oczekiwania rynku wyprodukowany masowo tłuszcz musi:


uchodzić za zdrowy (wystarczy, aby wyprodukować go na bazie bezsprzecznie zdrowego surowca; to co w czasie produkcji dzieje się z nim i jaki ma skutek dla naszego zdrowia jest przemilczane - produktowi ostatecznemu, choć pod żadnym względem na to nie zasługuje, przypisuje się walory wyjsciowego surowca!)
być ekonomiczny (dlatego olej roślinny tłoczy się na gorąco i to najczęsciej kilkakrotnie, aby zapewnić maksymalną wydajność (a przecież wysoka temperatura oraz długotrwały kontakt z powietrzem powoduje utlenianie się najzdrowszych składników czyli wielonienasyconych kwasów tłuszczowych , np. z rodziny Omega-3, które po utlenieniu przestają już być wielonienasyconymi)
być czysty, aby schlebiać "schodzącym na psy" gustom konsumentów ( a procesy oczyszczania oleju to kolejne ogniwo w procesie utleniania czyli obrazowo mówiąc psucia zdrowych składników)
znaleźć kupca (ponieważ najpopularniejszą formą tłuszczu w naszej kuchni było do tej pory masło, to wyprodukowany tłuszcz musi być smarowny jak masło i w tym celu poddaje się olej procesowi uwodorowania).
przez jak najdłuzszy czas dać się przechowywać bez najmniejszych oznak zepsucia (i tu także zastosowanie znajduje proces uwodorowania).

Procesy uwodorowania, jakimi pierwotnie zdrowe tłuszcze roślinne są poddawane, aby spełnić wymagania rynku (odpowiednia smarowność, przedłużony termin trwałości produktu) powodują zamianę tłuszczy nienasyconych na częściowo uwodorowane, które nazywamy transizomerami inaczej tłuszczami trans albo zupełnie uwodorowane, czyli tłuszcze zupełnie nasycone.

Proszę sprawdzić samemu na opakowaniu, ile zdrowych składników oferuje Państwa ulubiona margaryna wyprodukowana zgodnie z powyzszymi zasadami. Dla porównania podaję skład procentowy naturalnego tłoczonego na zimno i nieoczyszczonego oleju lnianego:

zawartość kwasów wielonienasyconych 68,6%
zawartość kwasów jednonienasyconych 21,6%
kwasy nienasycone ogółem 90,2%
zawartość kwasów nasyconych 9,8%
zawartość kwasów trans 0%

Transizomery jako substytut Omega-3

Chemiczna postać transizomerów rózni sie od pierwotnych składników na pierwszy rzut oka bardzo niewiele (zmienia się jedynie ilość i ewentualnie miejsce wystepowania wiązań podwójnych). Tymczasem ich własciwosci chemiczne sa inne: transizomery są twardsze i nie wchodzą juz tak łatwo w reakcje utleniania, nadają się więc do smażenia i leżenia na półkach sklepowych przez bardzo długi czas. Ich właściwości elektryczne oraz budowa przestrzenna również ulegają zmianie.

Z punktu widzenia biochemicznego, sa one bardzo niebezpieczne dla zdrowia - nie występują w przyrodzie, nasz organizm nie posiada o nich żadnych informacji, w związku z czym błędnie je wykorzystuje.

I tak na przykład u uczącego się dziecka, do prawidłowego rozwoju neuronów, konieczne jest dostarczenie sporej ilości kwasów Omega-3, aby wyprodukowany z nich DHA wykorzystać do budowy synaps neuronowych. DHA charakteryzuje się prostym przestrzennie łańcuchem weglowym. Gdy brakuje go, organizm wykorzystuje transizomery. Ale ich postać przestrzenna jest skręcona. Powstające z nich synapsy - po pierwsze - tworzą się dłużej, a po drugie - nie funkcjonują prawidłowo. W wyniku tego, dziecko ma nie tylko problemy z nauką i pamięcią, ale i z zachowaniem (zespół ADHD).


To tyle na poczatek jak mi sie bedzie cos jeszcze chcialo zajmiemi sie tym od strony bardziej naukowej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 47 Napisanych postów 7997 Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 70855
pamietam ze jak lykalem tran w kaps. to wlasnie krew z nosa mi sie lala...
nigdy nie mialem czegos takiego choc moze to nie z tym bylo zwiazane ale mialem to walsnie tylko w tym okresie co jadlem ten tran...

Kudowa Zdrój noclegi hotele http://www.kudowazdroj.net 

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
O rety Qazar, wkleiłeś cały memoriał ( a mnie zarzucano ze za to co daje jest zadługie).
znów odbierasz to co wkleiłem jako atak na siebie ( chyba chcesz mnie przebic tekstem i jego ogromem), jednak to co piszemy z pewnoscia dostarczy pewna ilosc wiedzy niejednemu czytelnkowi.

niemniej tego typu artykuly powinny tez byc dla czytelnkia ciekawe, a to jest moim zdaniem najwazniejsze.
przeczytam jeszcze raz to co dałes (dokladnie). jesli moje wstawki w czII uznam za zbedne , to daruje sobie je , wzglednie podepre sie Twoim tekstem , jesli bedzie brak opisu dokladnych proporcji to je podam, w skócie.

pozdrawiam
mc

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
marek.c I.H.S. TEAM
Ekspert
Szacuny 207 Napisanych postów 3300 Wiek 58 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 28036
Qazar , przeczytałem , praca obszerna, bogata w informacje( te z mego "awersu")najbardziej podobala mi sie teza o blokowaniu informacji na temat antydepresyjnego dzialania n-3 blkokowanego postepowaniem lobby farmaceutytcznego !(temat super ciekawy!), istotna informacje podales w zwiazku z jakoscia jaj , kur zywionych naturalnie , a tych kur żywionych paszami, ryb chodowlanych a tych zyjacych w wolnych akwenach (mozna ten temat tez rozwinac - jest b. ciekawy i pouczjacy dla "pochłaniaczy" jaj, piersi z kurczaka - to samo tyczy sie jakosci mleka krow wypasanych na łace , a tych karmionych pasza, temat obecnie dosc modny w srodowisku żywieniowcow - mialem sporo wykladow na podobne tematy)

Pozwole sobie tylko Twoja prace uzupelnic w najnowsze dane na temat wzajemnych proporcji n-3, n-6, n-9, oraz podam ich uzasadniemnie jak i moja wlasna opinie na ten temat.

pozdrawiam
mc


ps
a tak na marginesie to podziwiam Twoja (i innych )cierpliwosc zwiazana z odpowiadaniem na nie zawsze "madre" pytania

IHS TEAM

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
qazar ZASŁUŻONY
Ekspert
Szacuny 734 Napisanych postów 31016 Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 94344
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Znawca
Szacuny 33 Napisanych postów 2007 Wiek 38 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 74703
"spożywanie przez kilka miesięcy tłuszczów rybich w ilościach dostarczających 1,5% kcal kwasów wielonienasyconych z rodziny n-3 dziennie " ile to 1,5%kcal ? to liczyc z calego zapotrzebowania jakie dziennie spozywam ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
miętki JASZCZOMP
Ekspert
Szacuny 119 Napisanych postów 21724 Wiek 44 lat Na forum 21 lat Przeczytanych tematów 92660
Trans?
Uwielbiam trans, powiedzial Mietki szykując sobie na wieczór kolejną weekendową procję frytek..
zdr.

"nie znam sie na niczym co czytałem na temat ćwiczeń"

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Sacharoza po treningu.

Następny temat

Megabol - gainer 737 3000g

WHEY premium