SFD.pl - fitness, kulturystyka, trening, dieta i suplementacja

Na czym smażyć?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 1992

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 58 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 1734
Chodze po forum i szukam ciekawych dan zeby cos oszamac , no i pisza ze wrzuc ma patelnie to i to i moje pytanie brzmi na czym to zmazyc ?

Sprawdź ile masz % tłuszczu?

Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120
Masz problem z przybraniem na wadze lub zgubieniem zbędnych kilogramów? Indywidualne plany dietetyczne i treningowe
  • 23 383 spalonych kg tłuszczu
  • 27 059 zbudowanych kg mięśni
Sprawdź więcej
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 176 Napisanych postów 1107 Wiek 29 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 16389
Olej kokosowy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 4396 Napisanych postów 69774 Wiek 42 lat Na forum 13 lat Przeczytanych tematów 590517
Najlepiej na teflonie bez tłuszczy . Jak już to możesz np użyć masła klarowanego , smalcu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
dudee Doradca
Ekspert
Szacuny 1736 Napisanych postów 27216 Wiek 24 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 516309
Olej kokosowy, oliwa z oliwek, masło klarowane.. generalnie należy unikać długotrwałego, agresywnego smażenia.
Najlepiej trochę podsmażyć, a potem dusić.

Ustalanie indywidualnych planów dietetycznych
Zapraszam do współpracy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 58 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 1734
A jak codziennie na oliwie z oliwek smaze omlet to nie za bardzo nie ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
dudee Doradca
Ekspert
Szacuny 1736 Napisanych postów 27216 Wiek 24 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 516309
Można smażyć na oliwie z oliwek.

Ustalanie indywidualnych planów dietetycznych
Zapraszam do współpracy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 176 Napisanych postów 1107 Wiek 29 lat Na forum 4 lata Przeczytanych tematów 16389
Oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 58 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 1734
To czym zastapic ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
dudee Doradca
Ekspert
Szacuny 1736 Napisanych postów 27216 Wiek 24 lat Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 516309
Oliwa jak wiadomo obfituje w kwas tłuszczowy oleinowy który jest stabilny termicznie, a także zasobna jest częściowo w nasycone kwasy tłuszczowe które również znakomicie znoszą działanie wysokiej temperatury, dodatkowo cech**e się stosunkowo niską zawartością kwasów wielonienasyconych. Na jej korzyść przemawia również obecność dużej ilości antyoksydantów które chronią tłuszcze w niej zawarte na działanie wysokiej temperatury i tlenu. Ciekawych danych w tej materii dostarczają wyniki badań gdzie użyto oliwy do długotrwałego smażenia (nawet tej marketowej). Po mimo zastosowania drastycznej obróbki termicznej nie wykazano szkodliwego wpływu. Wniosek? oliwa jak najbardziej nadaje się do smażenia.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20678538 ( tutaj tylko abstract, ale miałem dostęp do pełnej publikacji ).

Nie ma czegoś takiego, że oliwa się nie nadaję - trzeba wiedzieć jakiej jakości wybierać.
Oczywiście to nie oznacza, że można bezkarnie sobie smażyć do woli, gdyż samo w sobie smażenie nie należy do najzdrowszych form obróbki termicznej.


Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-08-07 14:18:40

Ustalanie indywidualnych planów dietetycznych
Zapraszam do współpracy

...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 58 Na forum 1 rok Przeczytanych tematów 1734
Raz dziennie na snadanie smaze omlet na oliwie z biedronki z pierwszego tloczenia :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 3037 Napisanych postów 57895 Wiek 34 lat Na forum 15 lat Przeczytanych tematów 652077
Najlepsze do smażenia będą: smalec, olej kokosowy,masło klarowane. Oliwa również może być, do krótkiego smażenia. Zapraszam do lektury:

http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia


Zmieniony przez - domer w dniu 2017-08-07 15:54:24

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Praca fizyczna a regeneracja