SFD.pl - Sportowe Forum Dyskusyjne

Na czym smażyć?

temat działu:

Odżywianie i Odchudzanie

słowa kluczowe: ,

Ilość wyświetleń tematu: 5055

Nowy temat Wyślij odpowiedź
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 58 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 1734
Chodze po forum i szukam ciekawych dan zeby cos oszamac , no i pisza ze wrzuc ma patelnie to i to i moje pytanie brzmi na czym to zmazyc ?
Ekspert SFD
Pochwały Postów 686 Wiek 32 Na forum 11 Płeć Mężczyzna Przeczytanych tematów 13120

PRZYSPIESZ SPALANIE TŁUSZCZU!

Nowa ulepszona formuła, zawierająca szereg specjalnie dobranych ekstraktów roślinnych, magnez oraz chrom oraz opatentowany związek CAPSIMAX®.

Sprawdź
...
Najnowsza odpowiedź. Aktualizacja:
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Ja mam z ostrovitu nierafinowany i jest ok. Fakt ze używam go tylko na zimno. Ale zdażyło mi się chyba raz na nim smażyć i wszystko było w porządku. Może jakas trefna partia ci się trafiła
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Olej kokosowy
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
flex1976 Trener Personalny Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 9050 Napisanych postów 82723 Wiek 48 lat Na forum 18 lat Przeczytanych tematów 699670
Najlepiej na teflonie bez tłuszczy . Jak już to możesz np użyć masła klarowanego , smalcu
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Olej kokosowy, oliwa z oliwek, masło klarowane.. generalnie należy unikać długotrwałego, agresywnego smażenia.
Najlepiej trochę podsmażyć, a potem dusić.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 58 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 1734
A jak codziennie na oliwie z oliwek smaze omlet to nie za bardzo nie ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Można smażyć na oliwie z oliwek.
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 11148 Napisanych postów 51562 Wiek 30 lat Na forum 24 lat Przeczytanych tematów 57816
Oliwa z oliwek nie nadaje się do smażenia
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 58 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 1734
To czym zastapic ?
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Ekspert
Szacuny 1717 Napisanych postów 27216 Wiek 29 lat Na forum 11 lat Przeczytanych tematów 516400
Oliwa jak wiadomo obfituje w kwas tłuszczowy oleinowy który jest stabilny termicznie, a także zasobna jest częściowo w nasycone kwasy tłuszczowe które również znakomicie znoszą działanie wysokiej temperatury, dodatkowo cech**e się stosunkowo niską zawartością kwasów wielonienasyconych. Na jej korzyść przemawia również obecność dużej ilości antyoksydantów które chronią tłuszcze w niej zawarte na działanie wysokiej temperatury i tlenu. Ciekawych danych w tej materii dostarczają wyniki badań gdzie użyto oliwy do długotrwałego smażenia (nawet tej marketowej). Po mimo zastosowania drastycznej obróbki termicznej nie wykazano szkodliwego wpływu. Wniosek? oliwa jak najbardziej nadaje się do smażenia.

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20678538 ( tutaj tylko abstract, ale miałem dostęp do pełnej publikacji ).

Nie ma czegoś takiego, że oliwa się nie nadaję - trzeba wiedzieć jakiej jakości wybierać.
Oczywiście to nie oznacza, że można bezkarnie sobie smażyć do woli, gdyż samo w sobie smażenie nie należy do najzdrowszych form obróbki termicznej.


Zmieniony przez - dudee w dniu 2017-08-07 14:18:40
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
Początkujący
Szacuny 2 Napisanych postów 58 Na forum 6 lat Przeczytanych tematów 1734
Raz dziennie na snadanie smaze omlet na oliwie z biedronki z pierwszego tloczenia :)
...
Napisał(a)
Zgłoś naruszenie
domer ODŻYWIANIE Moderator
Ekspert
Jest liderem w tym dziale Szacuny 6263 Napisanych postów 76005 Wiek 39 lat Na forum 20 lat Przeczytanych tematów 754697
Najlepsze do smażenia będą: smalec, olej kokosowy,masło klarowane. Oliwa również może być, do krótkiego smażenia. Zapraszam do lektury:

http://potreningu.pl/articles/1927/najlepsze-tluszcze-do-smazenia


Zmieniony przez - domer w dniu 2017-08-07 15:54:24

Moderator działu Odżywianie

Nowy temat Wyślij odpowiedź
Poprzedni temat

Praca fizyczna a regeneracja

Następny temat

Problem ze śniadaniami i źródłem tłuszczy

WHEY premium