[...] wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego ze swojego menu. Zabierz się do tego na spokojnie, dając sobie czas na zmiany. Możesz zacząć od bezmięsnych weekendów czy obiadów lub kolacji. Niektórzy też startują od wegetarianizmu, czyli nadal spożywają na przykład nabiał, stopniowo usuwając kolejne produkty odzwierzęce ze swojej diety. [...]
[...] g (w tym kwasy tłuszczowe nasycone: 5,3 g) Węglowodany: 17 g (w tym cukry: 4,5 g) Białko: 16 g Błonnik: 1,4 g Sól: 1,1 g Kotleciki à la rybne to bardzo fajna propozycja na obiad czy też kolację. Są smaczne, pachną jak ryba i smakują jak ryba. Mają jednak dużo tłuszczu, ale tak naprawdę, to jedyna ich wada. Polecam. Gdzie kupić: Lidl, Auchan, [...]
[...] danie, które może mieć niemal dowolne nadzienie, zatem nie jest też wcale ciężko zrobić wersję wegańską. Widząc w sklepie taką gotową pozycję, pomyślałam, że będzie to fajny obiad na szybko. Szczególnie w dzień, kiedy można trochę zaszaleć z kaloriami. Plusem pierogów wegańskich jest brak konserwantów, czego nie można powiedzieć o wielu [...]
Macierzanka tymianek (Thymus vulgaris L.) to roślina o wielu zastosowaniach kulinarnych i leczniczych. W medycynie wykorzystuje się przede wszystkim olejek z tymianku, natomiast ziele tymianku stanowi lubianą i zdrową przyprawę używaną do aromatyzowania zup, sosów, mięs czy sałatek. Czy preparaty z tymianku mogą pomóc w leczeniu różnych chorób? W [...]
Coś na lunch, coś na kolację a może dorzucisz do tego kaszę i zjesz na obiad? Przepis na pyszną zieloną sałatkę z curry i tofu. Składniki na 2 porcje paczka szpinaku baby 2 ogórki gruntowe szczypiorek 100 g edamame 20 g nerkowców i migdałów w przyprawie z trawą cytrynową i rozmarynem 1 kostka tofu wędzonego 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka curry w [...]
Dziki i łanie ;) wrzucajcie tu swoje propozycje co zjedlibyście na obiad. propo na zasadzie zjeść świeże z talerza - niekoniecznie pudełkowe żarcie. Nie mam czarodziejskiej różdżki ale postaram się wybierać Wasze propozycje i urealniać je w kuchni. 3....2....1....start;)
Artykuł o skali wzbogacania współczesnego jedzenia Wzbogać się Po co suplementuje się jedzenie? Aby wyrównać straty substancji odżywczych, powstające podczas jego przetwarzania. Na przykład soki tracą w trakcie pasteryzacji nawet 50 proc. witaminy C. Dlatego dodaje się ją już po tym procesie, tuż przed przelaniem napojów w kartony. Ale to nie [...]
[...] że z czasem będzie lepiej. Kiedy już doszedłem do momentu, w którym sił miałem jako tako na 90 minut (choć bez wielkich fajerwerków), to zauważyłem ciekawą sprawę. Gdy na obiad zjadłem COŚ (zaraz napiszę co takiego), to wieczorem o dziwo przez 120 minut miałem siły na zasuwanie po dosłownie całym boisku (choć byłem przekonany, że będzie [...]
Składniki: * 2 jajka * 2 łyżki majonezu * 2 duże łyżki mąki ziemniaczanej * ser żółty * natka pietruszki * 1 duża cebula * łyżka oliwy, sól, pieprz i wegeta Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroic w kostkę, ser żółty utrzec na tarce, cebulę pokroic w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszac i smażyc jak placki ziemniaczane [...]
[...] chce zjadac to co jest w domu, wszelkie zupy i miesa z surowkami albo wykupic sobie danie na uczelni czy w jadlodajni i doszlam do takiego problemu jakim jest dwu daniowy obiad. czasami mam sama zupe, albo samo drugie danie, albo dwu daniowy obiad, (ktory zazwyczaj jest zaraz po zjedzeniu zupy, albo rownoczesnie z zupa) i nie wiem co lepiej [...]
To przepis na taki typowy, tradycyjny, babciny obiad. Czyli mięsko w gęstym i pysznym sosie i kluseczki łyżką kładzione. PYCHA! Ale w tym wydaniu jeszcze lepsze, bo zdrowsze! Kluseczki z mąki pełnoziarnistej i kurczak w smakowitym sosie :-) Do tego dodatkowa porcja sałaty i mamy coś wspaniałego! ( również po treningu ) :-)) Na 2x porcje [...]
250g piersi z kurczaka 500g ziemnikaow warzywa grzyby przyprawy ziemniaki kroimy w plasterki kurczaka w male kawalki i warzywa w cienkie paski i jazda b 55 ww 100 t 7 Zmieniony przez - B-50 w dniu 2009-03-17 15:34:32 Zmieniony przez - B-50 w dniu 2009-03-17 15:36:52
Z powodu braku piersi z kurczaka,którą normalnie wcinam na obiad w pracy,zajrzałem do lodówki i upichciłem coś dużo lepszego.Nie przepadam za tuńczykiem bo jest za suchy,więc dodałem łososia i zrobiłem do niego sosik.Po obliczeniu kosztów produktów maxymalne zdziwienie....około 25zł!!! Składniki: -180g-200g makaronu fusili -500g jogurtu [...]
Składniki: 100g makaronu pełnoziarnistego (mąka pszenna typ 2000) 3 jajka trochę szynki do smaku (ok. 10g) 1. Gotujemy makaron na al dente 2. W między czasie kroimy szynkę na kosteczkę i dodaje do rozmieszanych jajek. 3. Gotowy makaron przepłukujemy zimną wodą i dodajemy do jajek z szynka i mieszamy. 4. Całość wlewamy na patelnię i czekamy, aż [...]
Witam. Jako, że często wchodzę na to forum i podglądam przepisy na smaczne obiadki i śniadania podzielę się z Wami przepisem, który sobie wymysliłem dzisiaj na poczekaniu... Jest to zlepek kilku przepisów( które widziałem na forum), z którego wychodzi jeszcze smaczniejsze danie( przynajmniej dla mnie ). Zdjęcia zamieszczę za tydzień jak ponownie [...]
Tak przyrządzonego łososia uwielbiam na zimno. Podanego z chrupiącą czosnkową grzanką, z kawałeczkiem cytryny i świeżym koperkiem. Do tego może odrobina chrzanu lub musztardy i schłodzone wino. Po prostu PYCHA! :) Podczas chłodzenia ryby, soki, które wydostają się z niej podczas pieczenia zamienią się w cudowną i przepyszną galaretkę, która na [...]